4,5 милиарда лева ще даде държавата за справяне с икономическите проблеми след коронавируса, обяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.
Той отхвърли упреци, че правителството е закъсняло, но се аргументира не с мерките за бизнеса, а с мерките за защита на населението от заразата.
По думите му с 500 милиона лева ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, за да поема гаранции по заеми за бизнеса. Борисов обясни, че с тях ще могат да се гарантират кредити за 2.5 млрд. лв.
200 млн. лв., са предвидени за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, които според Борисов ще се получават от търговските банки, но ще се гарантират от Банката за развитие
1 млрд. лв., ще бъдат дадени за помощи за запазване на работните места. При тази схема, която още не е приета от правителството държавата ще плаща 60% от заплатата на заплашените от освобождаване служители, а техните работодатели - 40%.
500 млн. лв. ще бъдат дадени за допълнителни разходи за заплати в Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната заради извънредния им труд сега.
Предвидени са 50 млн. лв. за помощи за най-бедните пенсионери за Великден.
Тъй като плащането на корпоративните данъци се удължава до 30 юни, е изчислено, че 600 млн. лв., няма да влязат в бюджета сега.
„ДДС е краен прехвърляем данък, в този смисъл всеки бизнес, който претендира да не го плаща, взима от пенсиите на хората“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/3/20 19:43

    Ах, нека позная какво ще се случи с тези пари? С нашите/народни/ пари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/3/20 13:38

      Нито един лев от тези пари няма да стигне до нас.

      Изтриване
  2. Анонимен24/3/20 20:29

    popovete, vladikite ne plastat dedese, kradat ot pensionerite?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/3/20 20:33

    bankata za razvitie dava darenie 200 000 leva na zdravnia munustar, da za poluchi 500 miliona leva ot budjeta?! oi lala...christianski bankov terorizam ?!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/3/20 21:57

    Абе искам само да питам тези знаят ли какво означава 4,5 милиярда ?? Това са прекалено много големи пари това не са 4-5 милиона лева а милиярда ! Ще има яко кражби и както винаги тези ,който са хора на някой ще си оправят живота да му мисли сиромаха !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/3/20 23:05

    Bravo Gospodin Premier Borisov, moje bi i oste pari ot nezakonnia iznos na bg elenergii i bg goriva?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/3/20 23:06

    Къде са допълнителните пари минимум по 500 лв на пенсионерите с пенсия до 500 лв???

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/3/20 23:11

    Да не се удържа данък на пенсионери собственици на имоти дадени под наем на търговци

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/3/20 08:56

    Стига глупости! Боко бил облещал. Това са пари на европейскит еданъкоплатци. Този само ще си прибере огромни комисионии и после ще завъртят далаверата със заемите. Тези пари не са предназначени за заеми, това са помощи!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/3/20 09:14

    От това което каза снощи Борисов на извънреден брифин нищо не се разбра.Първо той по скоро се оправда за това,че до сега нищо не са направили,второ не беше въобще в час по отношение на 4,5 милиарда лева които ще даде държавата за справяне с икономическите проблеми след коронавируса.Трето той по скоро се оплака от телевизионния екран,че е критикуван за бездействията си.На нито един журналистически не отговори нормално.Г-н Борисов вижте какви мерки взима вашия аркадаш Реджеп Тайип Ердоганза справяне с икономическите проблеми след коронавируса - Турция отдели над $15 млрд. (100 млрд. лири) за борба с коронавируса.
    Как стои въпросът в южната ни съседка?
    Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви въвеждане на "Щит за икономическа стабилност".
    Целта на извънредния план от 21 точки е да подпомогне средния и дребен бизнес, износа, работещи и пенсионери в условията на пандемия от коронавирус. С пакета от извънредни мерки за над $15 млрд. (100 млрд. лири) Турция цели "да се позиционира в една нова криза, която може да предизвика широки икономически и социални промени в световен мащаб". В отговор на очакваните икономически затруднения държавата гарантира подкрепа за износителите, отлагане на плащанията на ДДС и социални осигуровки за 6 месеца - както за дребните търговци, така и за сектори като металургия, автомобилна индустрия, транспорт, хотелиерство, хранително-вкусова индустрия, текстил и други. За 3 месеца се отсрочват плащанията по кредити на фирми, засегнати от коронавируса, намалява се ДДС за вътрешните полети до 1% за същия период, замразява се данъкът върху хотелските настанявания до ноември.
    Също така двойно - от 25 на 50 млрд. турски лири (около $7.6 млрд.) - беше увеличен Фондът за гарантиране на кредитите.

    Освен за бизнеса, планът включва и подкрепа за семействата с ниски доходи и възрастните.
    Минималната пенсия се увеличава на 1500 турски лири или около $230. На хората над 65 години безплатно ще бъдат раздадени маски и одеколон-дезинфектант за ръце. За живеещите сами възрастни хора над 80 години се осигуряват здравни и социални услуги по домовете.
    В Истанбул ще бъде пусната водата в тези жилища, в които е била спряна поради неплатени задължения. Разрешава се безплатно използване на общински паркинги и градски транспорт за всички здравни работници и се отпуска стипендия от 3200 лири (около $550) за 30 000 студенти.
    Предлаганите мерки от българското правителство са преписани от тези на турския президент с тази разлика,че се разминават 85% от това което предлага комшията.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/3/20 00:09

    Bulgaria ne se sastezava s sveta. Bulgaria e v karantina. Pazete se zdravi i radostni vsichki zaedno v mislite si i sarcata si! Bogatite da pomagat na bednite i obratno! Dnes ste zaedno, utre ne se znae! Jivotat e dadenost sega, no ima i krai.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.