„Най се ядосвам като започнат от статистиката и синдикатите
да обявяват от колко пари се нуждае месечно дадено семейство за храна. Писна ми
да чета стъкмистики, а в същото времето храната е скъпа и некачествена“,
коментира родопчанка. Друга казва, че треска я тресе, когато нарасне
манималната работна заплата, защото с нея скача всичко – храна, сметки,
дрехи.
Дистанцията между
цените на стоките и заплатите не се топи от години.
Покупателната способност на населението неспирно спада и
стигнахме нивото, нужно само за биологичното ни оцеляване, ама и то не е, както
трябва. Живот ден за ден, така определят родопчани съществуването си. Пълни
магазини със стока и хора вперили очи в цените и смятащи какво да купят за
вечеря, а пък утре ще му мислят. „Преди често правех баница, а сега и тя ми
излиза скъпо. Вдигнаха яйцата, маслото, киселото мляко, изварата и 15 лв. няма
да ми стигнат за продуктите само”, коментира смолянчанка в хранителен магазин. Цените
в магазинната мрежа на продуктите постоянно растат и човек трудно може да си
направи сметка.
„С едно пиле правя
три манджи.
Супа от бульона като се свари и го разделям на две после пилето.
Приготвям го с картофи, ориз, грах и
стават три яденета“, споделя домакиня. С половинка кайма приготвям супа от
топчета, мусака и кюфтета. Като я замесвам слагам три филии хляб, за да стане
по-голямо количество каймата. Най-големият кошмар на една жена е какво да
сготви“, допълва друга домакиня.
„И да имаш пари храната е некачествена затова залагам на
картофите. Доставям си от хора, които произвеждат и си купувам по 30-40 килограма,
80 стотинки за кило. С картофите могат да се приготвят много манджи, имаш ли
ги, гладен няма да останеш. Почти през ден правим пататник, а пържените картофи
са всекидневно в менюто ни. Картофени кюфтета приготвяме. В лещата, граха и
ориза също слагаме картофи, само във фасула не слагаме. Когато готвим фасул
слагаме и кисело зеле, много вкусно става. Месо по-рядко консумираме и го купуваме
от магазини в Смолян, които са си производители и пред клиента приготвят
каймата“, споделя какво готви смолянчанка.
Общо взето хладилникът е почти празен, допълва жената.
Некачествени храни
Общото мнение на хората е, че храните са скъпи, но консумираме
и некачествени продукти. Традиционно млечните са едни от любимите за трапезата
ни. Прибавянето обаче на растителни добавки при производството на сирене,
кашкавал и други млечни продукти ги прави в определена степен – нездравословни.
Затова се появи списък с малко над 40 фирми, с чиито продукти трябва да
внимаваме ако искаме да консумираме истинско сирене или кашкавал. Сред тях са и
родопски фирми. Наскоро Асоциацията „Активни потребители“ откриха огромни
нарушения при маслото на родните пазари. На светло излязоха 15 фирми, които са
използвали нерегламентирани количества вода и забележете –свинска мас.
Завишеното количество вода, според експертите, компенсира по-ниското съдържание
на немлечни мазнини в продукта. При някои проби процентът на немлечните мазнини
достига шокиращите 75 %. В някои от пробите се появиха и отпадъчни мазнини,
като свинска мас, което е незаконна търговска практика и влиза в разрез с
регламент на Европейската комисия. По-високо водно съдържание влошава
качеството на продуктите, намалява срока им и на трайност и повишава
вероятността от развитие на патогенни организми.
„Добре, че не знаем
какво ядем.
Хем скъпо, хем ни тровят, няма ред в тая държава“,
коментират възмутено хората. В социалната мрежа се появи видеоматериал, в който
се инжектират с хормони пилета, а в месо с изтекъл срок на годност се поставя в
препарати, за да не мирише и после се боядисва да добие свеж, червен вид. После
се чудим защо сме болни от рак, защо ни боли стомах, допълват родопчани.
От некачествените и скъпите продукти изходът е да имаш някой
на село, който гледа крава и други животни. Хората масово търсят такива, които
да им доставят прясно мляко от крава и от него си правят масло, кашкавал и си
подквасват кисело мляко. Картофите пък си остават основната храна в менюто на
родопчани. В магазините достига килограма и до 1,50 лв, но хората си купуват в
по-голямо количество от местни производители. Същото правят и с фасула. През
септември и октомври затварят буркани за
зимата – чушки, домати, грах, зелен фасул, сладка и др. Приготвят си туршии и
зеле.
Тези, които нямат възможност да затварят зимнина или нямат
роднини на село, а и не само те взимат на вересия. Това е действителността не
само в страната, а и в Родопите.
Вересиите превръщат
магазините за хранителни стоки в кредитори на стотици хора.
Собственици на няколко търговски обекта показаха тетрадките,
в които вписват борчлиите си, като в някои от магазините неплатежоспособни
клиенти са взели стоки до 500 лв. и
плащат, когато могат. „Няма как да оцеляваме по друг начин. Хората взимат и
плащат, когато получат заплати, помощи и пенсии. Ние сме квартален магазин,
познаваме се и не е имало проблеми. Решили сме обаче да не даваме вересии за
повече от 40 лв.”, разказва Фидан, собственик на малък търговски обект. Хората трупат вересии за стоки от първа необходимост
– хляб, яйца, брашно, захар, леща, олио. Месо, колбаси и кашкавал не купуват,
за тях това е лукс. „По-страшно е, че хората идват с наведени глави и се
чувстват унизени, защото не могат бързо да платят борчовете си. Молят се и
казват, нека да платя тока първо, а каквото остане ще ти го дадем за покриване
на борчовете“, казва с болка Фидан.
И така, докато хората продължават да взимат малки заплати и
да нямат стабилни доходи стоките по магазините ще си стоят, заведенията и
улиците вечер ще са празни. А освен живот на вересия продължават да ни тровят и
с некачествени продукти.
Николай Михайлов, 24rodopi.com
Post A Comment:
0 comments so far,add yours
Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.
24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK