Триезичен кърджалийски екип работи на пряката телефонна линия за психологическа помощ и подкрепа за граждани. Помощ могат да получат както жители на област Кърджали, така и от други региони, примерно Шумен и Разград, дори в далечните Бурса или Хага.
Решението за функционирането на пряката телефонна линия е на Общинския кризисен щаб в Кърджали, а инициативата - на кмета Хасан Азис.
Четирима доброволци - психолози ще консултират и предоставят помощ по телефона на хората, които страдат или се намират в емоционална криза заради наложилата се социална изолация във връзка с разпространението на коронавируса в страната. Телефонната линия за предоставяне на консултации и подкрепа е с номер 0361/64143.
На него се дават отговори на въпроси, пряко свързани с мерките срещу разпространението на COVID-19 и здравословното състояние на гражданите, както и относно алгоритмите за реакция при различни случаи със съмнение за заразяване.
Психологическата консултация на посочения телефон гражданите на община Кърджали могат да получат от 9.00 до 17.00 ч. в работни дни. Телефонната линия за психологическа помощ засега се предвижда да е активна до обвяване на края на извънредното положение.

Г-н Азис, несъмнено екипът ще бъде в полза на жителите на общината, особено на самотни възрастни хора в селата, които имат под ръка само един телефон и нито гледат телевизия, нито пък имат достъп до интернет. А и да има, Айше аблата, ако позволите този начин на изразяване, няма как да се ориентира в мрежата?
-Първо, телефонът не е пасивен. Не е само за някой, който е видял новината за телефона и е решил да потърси екипа. Съсед на самотен човек може да позвъни на екипа и от Общината ще последва звънене на този човек, който е изразил някакви притеснения пред съседа. Това е само един пример.
На следващото място, телефонът не е само за жители на общината, той е достъпен за цялата област, за цялата страна. Много нашенци има и в Турция, и в Западна Европа.
Колкото до част от възрастните хора, които не владеят добре български език и ползват предимно майчин език, ще отбележа, че екипът е двуезичен. Разговорът може да бъде и на български, и на турски. За да бъда по-точен, той е триезичен, защото разговор може да се води и на английски.
Целта ни е да бъдем в помощ, да не допуснем хората да живеят с тревожността, създадена от несигурността и неинформираността.
Всеки може да звъни – и от Кърджалийско, и от Шуменско, от Разградско, от София, дори от Бурса могат да инициират такъв разговор, за да бъдем в помощ на близък на позвънилия ни. Нашият екип ще го издири и ще му даде онази доза спокойствие, с която хората трябва да живеят въпреки извънредните мерки.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.