Приемът на граждани се осъществява само в обособените приемни, като се спазват мерките за осигуряване на безопасност, чрез осигуряване на дистанция и личен здравословен периметър. Отлагат се всички проверки в домовете на лица или посещения на адрес от служители на дирекция „Социално подпомагане“, с изключение на неотложни случаи, в които е застрашен живота или здравето на лица в риск.
Гражданите са уведомени за възможността да подават заявления-декларации за различни видове помощи по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор.
Това са част от мерките, предприети от дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали, след въвеждането на извънредното положение в страната..

По отношение на хората с увреждания:

-За времето на обявеното извънредно положение, правото на вида подкрепа се осигурява от датата на подаване на заявлението-декларация за изготвяне на индивидуална оценка
-Експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК, при които срокът на инвалидност изтичат по време на действия на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна
-През периода на извънредно положение лицата с нови експертни решения могат да подават заявления-декларации за отпускане на социални плащания.
-Всички индивидуални оценки на потребностите, заповедите за отпускане на месечна финансова подкрепа и направленията за включване в механизма за лична помощ, издадени въз основа на пожизнени решения на ТЕРК/НЕЛК, чиито срокове изтичат в период от 13.03.2020 до 12.04.2002г. се удължават до 12.05.2020г.
-Удължава се с един месец от датата на отмяна на извънредното положение срока за предоставяне на документи от хора с увреждания с отпусната целева помощ за изработване,покупка и/или ремонт на помощни средства,приспособления, съоръжения и медицински изделия имащи право на парична компенсация за пътни разходи в страната, когато тези помощни средства не могат да се изработят, закупят и/или ремонтират по настоящ адрес и тяхно присъствие.

Мерки и действия, които се предприемат до отмяна на извънредното положение по отношение на предоставяне на социални и семейни помощи

-Не се прилага изискването за полагане на общественополезен труд за лицата, получаващи месечна социална помощ по реда на Закона за социално подпомагане /14 дни по 4 часа/, освен когато, по преценка на кметовете на общини и при доказана необходимост полагането на обществено-полезен труд се извършва за дезинфекция при спазване на здравно-хигиенните изисквания;
-За получаване на месечни социални помощи и месечни семейни помощи/детски/ за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст от Закона за семейните помощи за деца не се прилагат изискванията за редовно посещение на подготвителна група в детските градини или училища, редовно посещаване на училище, направени задължителни имунизации и профилактични прегледи, постоянно живеене в страната;
-Срокът на месечните семейни помощи, отпуснати на основание чл.7 и чл.8е/за дете без право на наследствена пенсия от починал родител/от Закона за семейни помощи за деца, който изтича в периода от 01.02.2020 до отмяна на извънредното положение се удължава служебно до края на месеца, в който е отменено извънредното положение;
-Дирекция „Социално подпомагане“ извършва служебно проверка на данни и обстоятелства, които може да получи по служебен път.
-Сроковете за погасяване на правото на семейните помощи за деца и вземанията на отпуснати семейни помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца, които изтичат в периода от 01 март 2020г.до отмяна на извънредното положение, се удължават служебно с един месец от отмяна на извънредното положение.
Когато има подадени заявления-декларации, към които не са приложени всички изискуеми документи, Дирекция „Социално подпомагане“ не издава административен акт /заповед/. Спира се производството и след отмяна на извънредното положение се дава срок за отстраняване на нередовностите, за което лицата се уведомяват своевременно/писмено, чрез Български пощи/.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/4/20 14:29

    ДА ПРАВИЛНО Е ТОВА КОЕТО ПРЕДПРИЕМАТЕ,НО ПРАВИЛНО ЛИ Е ХОРА КОИТО СА НАЗНАЧЕНИ ПО ПРОГРАМА И В МОМОНТ НА КРИЗА ИМ СЕ ПЛАЩА ОТ ДЪРЖАВАТА,КАТО МОГАТ ДА НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА ПЪК РАБОТЯТ ЧАСТНО ПО ОБЕКТИТЕ В ДЖЕБЕЛ?ОТГОВОРЕТЕ МИ ГОСПОДА?ЕТО ЗА ТОВА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ,ЗАЩОТО СМУЧЕМ ДЪРЖАВАТА ЗА ЛЪЖЛИВИ ДОКУМЕНТИ А РАБОТИМ РАБОТА ПРОТИВ ДОКУМЕНТИРАНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ.Ч Е С Т И Т О !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.