Танер Тюркоглу е изпълнителен директор на дружеството „ГООК БОРЮ“, което представи в РИОСВ инвестиционно намерение за обособяване на площадка за временно съхранение на отпадъци от пластмаса край село Груево. Дейността ще се извършва в промишлената зона край спирка „Джебел“
Бизнесменът пожела да информира в подробности за инвестицията, възползвайки се от правото си на отговор във връзка с публикациите ни „Инвестиция! До 250 000 тона отпадъци пристигат край Груево?!“ и „В Груево събират подписка срещу изграждането на депо за пластмасови отпадъци“.

Какво ще се съхранява край Груево, г-н Тюркоглу? Хората са притеснени, събира се подписка.
Това е склад за временно съхраняване. Няма да има нито един килограм отпадъчен продукт, няма риск за здравето на хората.
Тук ще има депо за временно съхранение на продукцията, която ще се кара в Кърджали.
Всичко, което се прави, е строго по европейското законодателство. Знаете, че след скандалите с боклука от Италия документите се гледат под лупа.
Важно е да подчертаем – не е боклук, а суровина.

Защо сте избрали Груево?
Съпругата ми е от това село. В Груево имам много познати. Желанието ни – моето и на партньорите ми, е с тази инвестиции да се открият нови работни места в селото, да сме с принос за развитието на местната икономика. Дружеството ще плаща данъци тук, местни такси и други налози.
Всички наши проекти са изготвени от хабилитирани лица, професори. Всеки от тях застава с името си и гарантира, че няма да има замърсяване на околната среда.
Проучване възможности за инвестиции още в 3-4 области в България, но аз настоявах пред съдружниците ми да създадем нещо хубаво в родния ми край. Ползата ще е за хората, общината и държавата.

Твърдите, че в целия този процес – от доставка на продукти до получаване на краен продукт, в Груево ще има само временно съхранение. Защо, например, не сте събрали жителите на селото и да им обясните?
Спазваме всичко както е по закон, цялата процедура. Не съм очаквал такава реакция.
Категорично – край село Груево ще има само временно съхранение. Ще доставяме пакетирани в полиетилен крайни продукти от кабелните заводи в България. Работниците ще работят в много чиста среда.

В инвестиционното намерение е посочено, че ще има и внос от Европа?
Тук ще караме ненужната суровина от кабелните заводи у нас, което пак подчертавам - не е промишлен отпадък. Имаме сключени договори с фирми от вътрешността на страната. Суровината ще пристига балирана в нашия склад, в който няма да има прах, няма да има отделяне на нещо притеснително газообразно или течно. Край Глухар ще има склад, а не производство.

Но ще внасяте и от страни-членки на Европейския съюз?
В лиценза от Министерството на околната среда и водите има такава опция - внос от Европейската общност. При недостиг на суровината в България, след увеличаване на капацитета на предприятието, може да се извърши внос, но ако това стане, такива пратки ще получаваме само от Германия и Англия.

И в по-малки опаковки в Глухар, суровината ще бъде транспортирана до базата в Кърджали, където също вече има одобрен временен по-малък склад и производство. Така ли е?
Да. В Кърджали ще използваме високотехнологичната пиролизна* система. Суровината влиза в реактора, където се топи в безкислородна среда. Няма одимяване, не се отделят вредни вещества.
Но това други го правят отдавна в Кърджали, ние няма да откриваме тепърва топлата вода. Касае се за биодизел и пиролизно масло за горене в генераторите за електроенергия. При нас крайният продукт ще бъде грес – и за промишлеността, и за автомобилите.
За такава инвестиция в ЕС фирмите се насърчават и подпомагат, защото в противен случай тази суровина от заводите ще бъде изхвърлена и тогава вече ще говорим за отпадъци. Реално фирми като нашата предотвратяват екокатастрофа.

Звучи чудесно, но реалностите в Груево са други. Има напрежение.
Всичко е изкуствено. Нашите юристи вече се занимават с подписката, възможно е да се стигне да графологична експертиза. Има и други неща, за които ще сезираме прокуратурата.

24rodopi.com


*
Пиролизата е термохимичен процес на топлинно разлагане на биомаса или друга органична материя в условия на висока температура, обикновено в границите от около 500 докъм 800 °С и безкислородна среда. На практика това е основна химична реакция, която предшества процесите на горене и газификация. Крайният продукт от пиролизата е смес от твърди (пиролизен въглен), течни (биомасло) и газови (метан, водород, въглероден оксид и въглероден диоксид) съставки, съотношението на които в голяма степен зависи от използвания метод на пиролиза, характеристиките на биомасата и параметрите на реакцията. Обикновено при относително ниски температури от порядъка на 450 °С и ниска скорост на загряване, по-голям дял в крайните продукти заема въгленът. При високи температури от порядъка на 800 °С и високи скорости на загряване, по-голям дял в крайните продукти заемат газовете. При средни температури и относително бързо загряване, основният продукт обикновено e пиролизно масло.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

34 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/4/20 10:35

    Hе можеш да преминеш към живот без боклук за един ден. Просто започнете полека, с „миши стъпки“!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/4/20 10:36

    Hе можеш да преминеш към живот без боклук за един ден. Просто започнете полека, с „миши стъпки“!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/4/20 10:40

    На кого ги разправяш тия работи бе, селски? В инвестиционното ви намерение пише: Обособяване на площадка за временно съхранение на ОТПАДЪЦИ ОТ ПЛАСТМАСА

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/4/20 10:44

    Временен склад. Няма нищо по постоянно от временните неща в тази държава. Защо ако е екологично чисто производстяо европейците дават пари точно на този чиляк да произвежда тука. Такива измислени бизненсмени превърнаха китната ни Родина в боклукчарника на Европа. Не ти щем ни меда ни жилото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/4/20 14:24

      Изобщо не е временен склад, защото постоянно ще гори пластмасата в Кърджали и ще трови хората от Кърджали до Момчилград.

      Изтриване
  5. Анонимен27/4/20 10:50

    Investiray si v haskovo

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/4/20 10:56

    HAYDEEEE, HEM OYLE HEM BOYLE. KIME YUTTURMAK ISTIYORSUNUZ.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/4/20 11:16

    Робин Худ сам по себе си е неясен и дори митичен образ, така че в случая няма да обсъждаме него самия.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/4/20 11:17

    "Ще се създаде нещо хубаво в родния ми край". Леле мале, откога депо за отпадъци, независимо на какви е нещо хубаво, вие чувате ли се какво говорите? Вече тотално объркахте хубавото,лошото, мисля че ще е хубаво за вашия джоб и много лошо за хората и нашата красива природа. Аllahtan bali korkunuz yokmu, kuldan korkmuyorsuz belli.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/4/20 11:28

    Така, сменяме фактите в движение, първо Италия, сега боклук от Германия. Данъци, приходи, скоро ще обещаят заплати по 3 000лв.
    Пък и заплашва господина, щели да правят графологична експертиза? И какво от това?
    Да видим, в община Момчилград има ли гражданско общество, или само овце.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/4/20 11:33

    che razbira se che otpadacite za kabelnite zavodi sa vasha surovina igra na dumi za tiah sa otpadaci za vas sa surovina znachi Gruevo si e gore dolu dobre Kurdjali da mu misli s malkata fabrika za gorene bez kislorod koi znae kvi cherni oblaci shte izlizat edva li ima filtri za hiliadi ako ne milioni leva

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/4/20 11:34

    800 градуса. Отпадъци. Тихичко по терлички процедурата. В Груево не ядем доматите с колците.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/4/20 12:22

    Наборе откажи се боклукчийски работи, ела на кофражите -чиста пара, иначе тия дни слушам Лилито -клечка кибрит и други....

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен27/4/20 12:23

    Трябва да се даде отпор от самото начало, стигне ли се до подготвянето на площадката ще е късно. Никакъв бизнес със чужди отпадъци.
    Това що се касае Груево и община Момчилград.

    Кърджалийци защо са толкова пасивни?

    ОтговорИзтриване
  14. Едва се поизчисти въздуха от скапания ОЦК и...хоп отново боклуци и мръсотия.Въпросния,,бизнесмен,,защо не отиде да отвори такова производство в Хасково.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен27/4/20 12:45

    В Кърджали кво спите.Деца нямате ли или за партията и тях ште обгазявате.Алах гледа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/4/20 14:40

      Само алчен бизвесмен от боклук-индустрията говори тези глупости.
      Когато пластмасата изгаря, тя отделя опасни химикали като солна киселина, серен диоксид, диоксин, фуран и тежки метали, както и опасни прахови частици. Тези емисии причиняват респираторни заболявания и са дефинирани канцерогенни. Депата и заводите са обособени в специални индустриални зони на 300 км от населени места.

      Изтриване
  16. Анонимен27/4/20 13:21

    Значи не е боклук, а "ненужна суровина от кабелни заводи".

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен27/4/20 13:52

    Тоя се представя че има чин капитан!Как така, нали е турски гражданин и от името му личи.Фалшив селянин етоя.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен27/4/20 14:02

    С каква прокуратура ни плашиш младеж, то ти си за там.Какви арогантни обиди и лъжи ръсеш ким хората от селото,че може някъде ти да страдаш.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен27/4/20 14:30

    Държавоооо! До къде я докарахме??? ДЖурналя, в случая “ МИсирки” , НО те са такива. От сайта “ БИВОЛ”, те и единствено, ТЕ, наклониха обществено внимание за Боклука. И Родопи 24/7, ако вие ни сте “ Мисирки” ще ми пуснете коментара. Къде са били РИОСВ? Къде са били прокуратура, ДАНС и всички останали на Държавна хранилка, къде? Когато са внасяли тоз боклук. Вземали са Тлъсти заплати, а народа е Тровен? Прост народ, скачаш, примати! А, извинете, сега боклука, няма да е внесен, ами ще е Съхраняван. Къде беше Съхраняван до Сега, че се налага, неотложно да го Съхраняваме в Груево? Ами, населението Намалява, но Боклука се Увеличава!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен27/4/20 14:47

    Производството в Кърджали? Да си организираме подписка и в Кърджали срещу този!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен27/4/20 15:16

    tozi bokluk kato se zapali i koi shte se obgazi kurlejite neka spat oshte

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен27/4/20 16:44

    И в по-малки опаковки в Глухар, суровината ще бъде транспортирана до базата в Кърджали, където също вече има одобрен временен по-малък склад и производство

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен27/4/20 16:45

    И в по-малки опаковки в Глухар, суровината ще бъде транспортирана до базата в Кърджали, където също вече има одобрен временен по-малък склад и производство. Така ли е?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен27/4/20 17:24

    Не човек, а гадина, покровителствана от партия.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен27/4/20 21:34

    Са мо ДПС, Само ДПС!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен27/4/20 22:17

    Искаме да завършим с въпрос. Кой е филмът, който никога няма да забравиш и който е успял да те накара да погледнеш на живота под малко по-различен ъгъл?

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен27/4/20 22:33

    МИЛИ съграждани!Аз за първипът чувам това.Това е опасно.Ако има нещо такова защо обществеността на града не знае,липсва информация.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен27/4/20 22:33

    За някой лев бихте ли продали бъдещето на всички живеещи в района?
    Преди пандемията от Codit -19
    Бяха започнали протестираха в София за подобни отпадъци,а сега искат да ги карат тук.
    Ако бяха както ги казват, едва ли щяха да знаят те самите

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен27/4/20 22:43

    А защо изобщо става въпрос за подписки или протести,
    Къде са ни общинитите, държавни и местни организации?
    Никой няма да позволи да се лиши от природата която ни е дал все могъщия

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен28/4/20 14:08

    Къде сте г-г Чанев .......

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.