Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, през който вярващите трябва да се отдадат на пост и молитва. За хората в Кърджалийско той ще е различен, белязан от мерките срещу разпространението на коронавируса.
„Няма да има масови религиозни събития, както традиционните за всяка година под формата на молитвата Терамих намаз. Няма да има и колективно четене на свещения Коран, то ще се извърши онлайн“, обясни Илхан Мехмед - председател на мюсюлманското настоятелство в област Кърджали.
Същото е положението и в Момчилград, където имамът Гюнер Бекир призова вярващите да се молят в домовете си.
„Джамиите ще бъдат отворени, но ще присъстват само имамите и техните помощници мюезините. Призоваваме хората да се молят от вкъщи“, посочи духовникът.
За 66-годишния Ахмед Али този празник ще е различен.
„Тази година празникът ще изкараме в дома си. Няма да се събираме в джамиите. Всички молитви ще правим в жилищата си“, казва родопчанинът.
Традиционните вечери ифтар, които се дават всяка година, няма да се състоят. В Момчилград е подета инициатива за раздаване на пакети с хранителни продукти на нуждаещите се, както мюсюлмани, така и християни, съобщи кметът Илкнур Кязим.
„Всяка година, в продължение на месец, се организираха всеобщи вечери ифтари. Тази година те се отменят. На тяхно място ще бъдат раздавани хранителни продукти на всички социално слаби семейства“, посочи кметът, като допълни, че списъците ще бъдат изготвени от кметовете на населени места, Социално подпомагане, а за постещите информация ще дадат от джамиите.
В същото време на автогарата в Кърджали е спокойно, няма пристигащи от Турция.
„Няма резервации от Турция за България, чакаме да свърши карантината“, обясни Илиян Спасов от една от туроператорските фирми.
Такива са и наблюденията на таксиметровия шофьор Йълмаз Мурад, който често вози клиенти от близките села.
„Горе-долу от един месец няма никакви автобуси от Турция и офисите на автогарата са затворени, като гледам и не работят“, посочва кърджалиецът.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/20 20:29

    Taksidjiq.bez.maska.imetomu.e.izpisano.nqmali.da.ima.globa.za.nego?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/4/20 22:49

    АНКЕТА
    Какви са ползите за България от бартерния внос на фурми?

    *Това е полезен плод, източник на енергия

    *Имат голяма трайност и през зимата ще са алтернатива на пресните плодове

    *С вноса ще поевтинеят за крайния потребител

    *За България е важно да затвърди добрите си отношения с ОАЕ

    *И да няма полза, бартерът вече е направен

    *Фурмите се хубава, питателна храна

    *Щеше да има повече полза, ако бяха медицински консумативи

    *Не ме интересува
    Коментари...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/4/20 10:04

    Спрете тия с двойното гражданство, обикалят като проститутки между България и Турция и носят зараза в България и Турция. Да си седнат на гъза си и да останат там където са

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.