Тъжно е, че след 30 години демокрация 17.8% определят престъплението „Възродителен процес“ като „правилно действие за създаване на единна българска нация“, твърди изследователката

„Една от изненадите в изследването беше съвсем малкият процент на онези, които свързват турците преди всичко с "турското робство". За сравнение, определението, заело първото място, е "работливи". Колебая се дали "турското робство" продължава да бъде мотивация за омраза, или вече е само инструмент за легитимиране на принципно съществуваща омраза“, коментира проф. Евгения Иванова, историограф и етнолог, изследовател на мюсюлманските общности в България и на политиките към тях. Тя е ръководител на изследователски проект, част от който е национално представително проучване на "Алфа Рисърч" "Мнозинство и малцинство. Нагласи към различните".
„Отношението към "възродителния процес" е, може би, най-тъжната констатация в изследването. Най-високият процент го оценяват като "правилно действие, извършено по неправилен начин" и едва 15.2% - като "престъпление на комунистическия режим". Ако навлезем в детайли, ще открием, че сред далите този отговор преобладават привържениците на партиите от десния сектор, т.е. напълно е възможно той да се дължи не толкова на уважение към спазването на човешките права, колкото на омраза към комунизма. Тъжно е, също така, че след 30 години демокрация 17.8% определят това престъпление като "правилно действие за създаване на единна българска нация", твърди проф. Евгения Иванова в интервю за „Дневник“.
Българите демонстрират сравнително високо приемане на хората от малцинствата и различните религиозни общности, но под повърхността има скрита непоносимост. Тя е особено силна към циганите - омразата и страховете към тях са в пъти по-високи, отколкото към останалите етнически и религиозни общности. Непоносимостта към тях достига опасно високи нива във всички социални групи, като отношението е полюсно дори сред представителите на интелигенцията, която принципно е по-толерантна към "другите".
Това са част от изводите от националното представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" "Мнозинство и малцинство. Нагласи към различните".
Най опасно - откровено националистическо и дори расистко, е отношението към циганите. Агресията към тях идва не само от кресливите малцинства, но обхваща все по-широки сегменти от българското общество. "Отхвърлянето на циганите, чиято категоричност надхвърля границите на поносимостта, е най-сериозният проблем за междуетническите отношения в България", е изводът от изследването.
От запитаните 21.6% показват омраза към циганите, докато към останалите групи - мюсюлмани, католици, протестанти, турци, помаци, арменци и евреи, тя е в пъти по-ниска, при някои - дори в рамките на статистическата грешка, сочи изследването.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.