„Обществена истина е, че печатът навсякъде играе голяма роля във всички отрасли на живота. Печатът е най-мощният двигател на силите, които крепят едно общество“. Това пише на страниците на първия вестник в Кърджали, издаден през юли 1922 година, с редактор Ракъб Мутишев.
Днес, близо сто години по-късно, печатът все още е жив, въпреки телевизията, въпреки интернет, въпреки факта, че хората станаха повече зрители отколкото читатели. Любителите на печатното издание още са тук. Виждаме ги на един от реповете в Кърджали…
„Аз съм на 76 години, купувам вестници в продължение на 70 години, всеки ден. Чета всичко“, изрича възрастен мъж, държащ в ръцете си три вестника.
Димитър продава печатни издания повече от 20 години, твърди, че най-верните клиенти са именно пенсионерите.
„Предимно възрастните хора са най-сериозните читатели, май са и най-платежоспособни. Личи си, защото като вземат пенсиите и оборотът ми веднага се вдига. Не така беше преди 20 години. Тогава само в събота съм продавал по 150 броя „Труд“, сега продавам 10-15 пъти по-малко“, казва продавачът от репа, може би с най-дълъг стаж.
Спомня си за дните, отпреди няколко години, когато в Кърджали стъпи голяма търговска верига.
„Оборотът падна значително тогава. Те взеха доста голяма част от работата. Бяха и много, доста повече от реповете, около 20 павилиона. Сега останаха 3-4 репа. Положението е такова, че идват хора от „Веселчане“, за да си купят вестник от тук“, споделя Димитър, чието работно място е в централната част на града.
Новините върху хартия - класиката, в епохата на информационните технологии…

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.