Уважаеми братя и сестри мюсюлмани,
 Във връзка с изтичането на извънредното положение в Р.България на 13.05.2020 г., Висшият мюсюлмански съвет на свое извънредно заседание същият ден взе решени , с което се разрешава в джамиите да се провеждат колективните молитви след петъчната молитва на 15.05.2020 г.
От 15 май (петък) всички джамии и месджиди се откриват за петъчните и общи молитви, като преди и след тях ще бъдат дезинфектирани и стерилизирани.
Преди да се отворят джамиите ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а хутбетата по време на петъчната молитва ще бъдат с максимално кратко съдържание. Няма да има ваазове и лекции преди и след петъчни молитви. В джамиите няма да се допуска влизането без предпазни маски и трябва да се спазва социална дистанция между хората от метър и половина.
Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет  не трябва да посещават джамиите за намаз в епидемиологичната ситуация. За тях джума намаз не е фарз (задължителен). Те трябва да кланят молитвите в домовете си. При влизане в джамията ръцете на вярващите трябва се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира в близост до входната врата.
Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз. Не трябва да се организират и масови религиозни мероприятия като сюннет , ифтари , мевлиди и никях. Препоръчва се празничните байрамски молитви да се изпълняват на открито място.
Районните мюфтийства ще инструктират имамите и мюсюлманските настоятелства за отговорността им за спазване на взетите решения до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19. Решението важи до отмяната му от Висшия мюсюлмански съвет или с издаването на специална заповед от Главния мюфтия .
Нека Аллах (дж.дж.) в този свещен месец Рамазан да приеме ибадетите и молитвите на всички ни. 
С най-искрени благопожелания:
БЕЙХАН МЕХМЕД
Районен мюфтия на Кърджали


24rodopi.com 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/5/20 08:48

    На какво да вярваш в тази скапана държава?.Уж са забранени събирането на много хора на едно място,а са разрешени колективните мерки.Всичко е политика,но и това няма да помогне.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/5/20 10:24

    А ЗАЩО СА ТОГОВА ОГРАНИЧЕНИЯТА ОТ РОДА:
    До 14 юни остава забраната за посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове, закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечение, молове (с изключение на финансовите институции, хранителните магазини, аптеките, дрогериите в тях).
    Училища, университети, детски градини остават затворени.
    Забраняват се масови научни конференции, симпозиуми и др. При културно-развлекателните мероприятия се разрешават посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, но при заетост до 30% от общия им капацитет.
    Забраняват се всякакви организирани събирания на групи над 10 лица. Остава забранено посещението на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места. Старческите домове остават затворени за посещения и свиждания. Хранителните магазини и аптеките ще работят само за възрастни над 60 г. между 8:30 и 10:30 часа, както и досега.ИЛИ ТУРСКИЯ ЕТНОС СА ДРУГА КАТЕГОРИЯ ХОРА.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/5/20 18:48

    Am che te samo riskovite hodiat bre haha

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.