250 000 наброява българската общност в Турция, но дали сред тях има заразени с COVID-19 или жертви на коронавируса не може да се установи. Това съобщи Нова телевизия, цитирайки интервю с турската посланичка у нас Айлин Секизкьок.
Повечето от тях били и с турски, и с български документи за самоличност, затова било невъзможно да се установи колко от изселниците са заразени с COVID-19.
Под „българска общност“ вероятно телевизията има предвид нашенците, които са заминали в Турция след 1989 година.
„Аз се възприемам към цялото българско семейство на бюрократи и министри, защото ежедневно разговаряме с тях. Те помагат на нас и ние на тях. Турската подкрепа за България надхвърли 420 000 лева. Ще продължим да помагаме през целия месец на Рамазана”, каза Секизкьок.
Българите, които се лекуват в Турция, ще продължат лечението си
„Ние сме за сътрудничество и солидарност с Европа”, сподели Секизкьок. „Утешително е да видим, че в България премиерът Борисов разбра това и трудностите на Турция. Миграцията към страната ви е нулева и ще остане такава и в бъдеще”, обяви тя.
Секизкьок информира, че коронавирусът е достигнал Турция на много късен етап. „На 11-ти март беше установен първият случай на инфектиран в страната. Това се дължи на превантивната ни политика – временно преустановяване на въздушния трафик, затваряне на границите ни с Иран и медицински проверки на летищата”, обясни тя.
Туризмът е важна част за турската икономика. Посланичката внесе яснота как страната ще се опита да спаси летния сезон. „Добрата новина е, че според предварителните проучвания чуждестранните туристи гледат на Турция позитивно след вируса. До това заключение стигнахме на базата на две проучвания. Първата индикация е, че има много ниски нива на отменени дългосрочни резервации. Второ – започнаха да се правят краткосрочни такива в Турция. Това доверие на чуждестранните туристи е ключово за отношението им към здравния ни сектор. Усещат, че ще бъдат добре защитени и лекувани. Ще проверяваме чуждестранните туристи. Не можем да си позволим да посрещнем вируса с тях”, съобщи Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.