"Хубаво е тези, които задават ритъма, да са хора в час. Няма логика да може да седиш в метрото, а да не можеш да стоиш в парка". Това каза началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров по БНТ. "Не по-малко от 500-600 000 са прекарали болестта COVID-19 у нас".
Важното е хората да спазват хигиена, категоричен е специалистът.
Мангъров похвали постигнатите у нас резултати. Той заяви, че у нас никога няма да се случи това което се случи в Италия и Испания, защото те са на четвърто и пето място в света по средна продължителност на живота. У нас ги няма "сухите съчки", каза доц. Мангъров. Там има домове за възрастни хора по 200-300 души с един и същи персонал. У нас възрастните са в домовете си.
Мангъров пращал съобщения на премиера. Според доцента обаче около премиера има хора, които ги е страх, а в щаба нямало хора с опит в епидемилогията и там били забравени всички принципи на епидемиологията. Той е привърженик на шведския модел с изграждане на групов имунитет. Не трябвало обаче да се изкривяват цифрите. Поне 500 000-600 000 българи са прекарали коронавирус у нас, е оценката на Мангъров. Според него трябва да се пазят уязвимите хора.
Не можем да стоим затворени година - две - три, категоричен бе Мангъров. Мнението му е да се отварят мерките постепенно и този процес не трябва да се отлага безкрайно. Най-опасното на този вирус е начинът, по който се реагира на него, изтъкна Мангъров, който имал чувството, че е част от нискобюджетен филм.
Не съм опозиция, каза още доцент Атанас Мангъров. Аз от девета дупка на кавала, се превърнах в една от главите на триглавата ламя, смята той.
Мангъров бил част от отбора независимо дали на Мутафчийски му харесва или не. А генералът искал той да решава, но нямал знанията. Не си ти човекът, подчерта Мангъров.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/5/20 10:27

    Орисани сме да си имаме три власти, по-точно урочасани сме. И с тези три власти си живеем като в приказка, ама не народна, а електоратна, понеже отдавна нас никой не ни брои за народ.
    Живеем в приказката за триглавата ламя. Някои я наричат триглавата хала, понеже съответствала на хала ни (нас заръфа ли ни нещо, няма да е само с една уста). И я храним тая ламя, за да я умилостивим. Всяка глава храним поотделно, защото главите са независими една от друга - нищо че са с едно тяло и току вкупом вземат, че се изтаковат върху нашите глави.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/5/20 10:37

    "Смъртност у нас като Италия и Испания няма да има, защото у нас няма сухите съчки, както се изрази той." Ей с това трябва да започне статията нашите стари хора са отдавна разкарани сухи съчки

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/5/20 11:12

    Глупав КОМУНИСТ !

    ОтговорИзтриване
  4. The Mandalorian3/5/20 11:31

    Доцент Мангъров препоръчва шведския модел, но е още много рано да се каже дали той наистина е успешен или е просто опасен експеримент с населението. Всъщност Швеция направи само две неща по-различно то останалите европейски държави: не затвори детски градини и училища и не задължи гражданите да си стоят по домовете. Правителството отправи само препоръки към гражданите, те подходиха отговорно към тях, което в крайна сметка дава сравнително добри резултати. Трябва да си много наивен да очакваш, че българите ще проявят същата отговорност, както шведите. От друга страна преди няколко дни в Швеция влезе в сила нов закон, според който при необходимост правителството без одобрението на парламента може да наложи строги мерки като забрана за излизане или затваряне на магазини и ресторанти. Този закон на първо време ще бъде в сила до края на юни. Което пък говори, че нещата не са толкова розови, колкото се иска на привържениците на „стадния имунитет“. Катастрофата дебне зад ъгъла и по всичко личи, че шведското правителство допуска и неприятно развитие на ситуацията в страната. Концепцията за „стадния имунитет“ беше на дневен ред и във Великобритания и Нидерландия, но междувременно тамошните правителства се отказаха от нея. Швеция продължава да прави твърде малко тестове за коронавирус, а в същото време броят на починалите от инфекцията устойчиво се покачва до 2669 души. Ако се отчете броят на населението в страната, излиза, че смъртните случаи в Швеция са три пъти повече от тези в Германия. И още едно сравнение: жертвите в съседните Норвегия и Дания са 211 и 475 души.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/5/20 16:34

      Господине, много сте информиран. Предлагам да се включите в подкрепата - с подписите на българските майки, децата им да не учат. Мисля, че и вие сте за тази група. Колкото до Швеция в конституцията им е записано, че частното производство е неприкосновенно, ако нещо ви говори това. Затова там всичко остана да произвеждат брутен вътрешен продукт, не само, че училищата и детските градини работят. Ами октомври или догодина януари, ако дойде Covid 20, какво ще правим?

      Изтриване
    2. Анонимен3/5/20 18:59

      Аз живея в Стокхолм и улиците са зловещо празни. В правителствените офиси само малка част от служителите работят от офиса всеки ден, а всички срещи са дигитални. Кината и театрите са затворени. Ресторантите са отворени, но повечето хора избират да си вземат храна за вкъщи. Магазините са отворени, но клиентите са малко. По-малките магазини ограничават броя на клиентите на място, като предлагат доставки по домовете. На обществото често се напомня, че всеки трябва да действа разумно, за да ограничи разпространението на новия коронавирус, тъй като носи отговорност както за себе си, така и за обществото като цяло.

      Изтриване
    3. The Mandalorian3/5/20 19:24

      Шведите произвеждат вътрешен продукт точно толкова, колкото и съседите им. Предприятията с непрекъснати доставки работят в цяла Европа, а не само в Швеция. Всъщност, шведската икономика понася и ще понесе точно толкова сериозен удар, колкото и съседните ѝ страни – ако не и по-лош. Централната банка на Швеция – Рискбанк, даде два сценария за 2020 г., като и двата са доста мрачни. Накратко - свиване на брутния вътрешен продукт с 8-10% и безработица от над 10%. Веригите за доставки и бизнесите пострадаха заради пандемията и Рискбанк предупреди, че редица компании ще понесат значителен удар, а много хора вече започват да губят работните си места. Какво значение има дали частното производство е защитено правно, когато нямаш доставки на суровини и не можеш да го осъществяваш реално. А в каква група се опитвате да ме причислявате си е лично Ваш проблем, с който не съм длъжен да се съобразявам.

      Изтриване
  5. Павето3/5/20 11:34

    Мангъров - Мутафчийски 3:0 .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/5/20 18:09

      Ама в първия мач на старта 4-0 и продължава Женералее-то

      Изтриване
  6. Анонимен3/5/20 12:25

    Деветата дупка на кавала кога се използва?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/5/20 14:52

    Заядливи пуяци, поне външно да не го показвахте, то, че сме й свикнали на чертата като черта на някакъв характер, ама пустото сърце понякога вътрешно реагира, нервира се, когато я съзира след всяка мисъл и да не се демонстрира външно

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/5/20 14:53

    Абе Мангър ли си мангал ли си защо не си гледаш докторската си работа щом си доктор, плямпаш като някой политик, месиш се там където не ти е работата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/5/20 17:56

      май сте по голям експерт от доктора

      Изтриване
  9. Анонимен3/5/20 17:56

    Ако всички спазват дисциплина и чистота като мюслюманите,които го правят на ден по пет пъти.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/5/20 21:15

    А, бе, то хигиена да е, може и десет и повече, че и забрадени да се ходи, но май физическата близост е от по голямо значение, също и купонясванията по най различни поводи

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/5/20 08:00

    В метрото не можеш да протестираш не можеш да викаш не можеш да се обезвериш, но в парка и на площада може и народа ще ви чуе и ще ги помете .за това доторе има кпп за това в парковете и площадите нямаш право да сядаш и да се движиш двупосочно .Как може някой да ти каже как да се движиш ,как да дишаш как ,к как да нямаш права и свободи

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.