Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България е определило милостинята „фитре“ за 2020 година, която се дава през свещения месец Рамазан на социално слаби лица, вдовици да бъде най-малко 6 лева за човек, а нисабът за милостиня (зекятът) да е 6 600 лева. Всеки мюсюлманин, който разполага с добри финансови средства, е задължен да дава „фитре“ както за него самия, така и за семейството му. Фитрата трябва да бъде дадена най-късно преди байрамския намаз. Според предание разказано от Пратеника на Аллах (с.а.с.) се казва: „Който я даде (тоест зекят-ул фитр) преди намаза тя ще му бъде приета за фитра, а който закъснее и я даде след намаза, това е само милостиня.“
Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед уточни, че милостинята „фитре“ се дава от всеки мюсюлманин, независимо дали е богат или е беден. А милостиня (зекят) се дава само от заможни лица, които имат пари или имоти над 6 600 лева. Задължен с даването на милостинята фитр е главата на семейството. Той трябва да даде фитра както за себе си, така и за всички други членове на семейството, които е длъжен да гледа – жена, деца, сестра, майка, баба и т.н. Ако мъж или жена знаят, че никой от тяхното семейство няма да даде фитра за тях, то те са длъжни сами да дадат тази милостиня.
Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България апелира за подпомагане на традиционната благотворителна национална кампания за подпомагане на ислямското образование, която се провежда през месец Рамазан. Можете да направите своето дарение във всяка една джамия в населено място, Районно мюфтийство или да се свържете с Главно мюфтийство.
Гюнер ШЮКРИ

24rodopi.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. mumun kadir11/5/20 21:16

    priyovam musulmanite daryvat fitreto i zekyata da daryvame na bolnitsata v kircali

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/5/20 22:50

    Вместо на болницата по добре на бедните

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/5/20 23:24

    Длъжни били !!! Я го духайте бе. Кои сте вие да задължавате хората ? Вярата в бога ще остане след вас-мишки.Задължавали !! Който иска ще даде и 5,който иска и 500.А който не иска,нищо няма да даде. Решението си е негово. Всеки носи отговорност за делата си.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/5/20 00:07

    На драго сърце ще дам на бедни на болница никога заради крадливата паплач от чиновници.

    ОтговорИзтриване
  5. mumun kadir12/5/20 21:08

    ako neday si boje se rayboleem ot kakvoto i da e imamite i bednite ne mogat da ni pomognat kolkoto lekarite=mnogo malka cast sa kradlivi.mnogo ot tyh sa profesionalisti i ni lekuvat=kato istinski musulmani da im dadem doverie na ramazan bayrama.Vsicki sme ednakvi pred Vsevisniya.Allah kabul etsin.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/5/20 23:12

    Кои сте вие да определяте 6 лева фитри?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.