Данаил Дялков: Постигнатото споразумение е голям успех! Призоваваме всички колеги и собственици на заведения да спазват уговорката и да излязат на 100% на светло

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.
Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.
„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.
„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.
„Постигнатото споразумение е голям успех. При тази ставка всички ще бъдем доволни, и клиентите, и ние като собственици на заведения, и правителството, което ще получава повече приходи в хазната. При 9% ДДС никой няма сметка да лъже и мами с оборота, защото при констатиране на нарушение, дори и за 5 лева укрити, заведението се затваря“, коментира пред 24rodopi.com Данаил Дялков, собственик на хотел и пицалия „Цезар“ в Кърджали, представител на Асоциацията в града край Арда.
„Призоваваме всички колеги и собственици на заведения да спазват уговорката и да излязат на 100% на светло, да си декларират приходите и да си плащат данъците. Само така ще можем да удържим на дадената ни дума пред премиера Борисов“, апелира регионалният представител на Асоциацията на заведенията.
На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.
В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.
Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.
24rodopi.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/5/20 12:00

    Аз пък ще ви оправя за 800 дни, Обещанието не е като даването,

    ОтговорИзтриване
  2. зафер ертюрк12/5/20 12:16

    Мале този взима народа за баламурник, щял от 1 януари 2021 да намали ддс то на някой неща да намали, тогава ще има служебно правителство а асфалт паша ще е почнал да пише обяснения.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/5/20 12:20

    Бедните Те! Нямали пари за ДДС?! А защо не плащат заплати? Какво става в тая държава по дяволите????????

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/5/20 13:22

    Така се работи в премиерска република, каквато е Р. България ! Някои са базгласна буква , но с добри заплати, безплатни квартири, безотчетни пари и т.н. сиреч - депутати ! М. Ангелов.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/5/20 13:37

    Ууууу мутрите легнаха на мутрите кат нямаш пари няма да ходиш на заведение, в магазина искаме 5% ддс върху храните
    Ся в заведенията няма да намалят цената на продуктите си ами ще трупат повече пари само

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/5/20 15:53

    Сиреч,очакваме цените да паднат с 11 процента, в противен случай отиват като маржове. Ще видим как ще постъпят.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/5/20 16:00

    Лелееееееееей, за простосмъртните бедни люде 20% ДДС, а за крадците и за рушветчиите 9%! Наистина няма такава държава! Осъзнайте се хора, да ги изхвърлиме тези гербери и депесари вече в бунището!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/5/20 16:28

    А вие ще си намалите ли цените?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/5/20 17:35

    Този закон е предизборен

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/5/20 17:37

    Като гледам за всички искат срещи с Бойко Борисов.Мисля си, защо даржавата дава пари на тези министри и т.н.По добре е министър председателя ни да взима десетократна заплата и да нямаме министри и зам министри

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/5/20 19:24

    Хора, само недоволствате. Който от вас е бил извън България, знае какво е да седнеш на заведение. И колко му струва чаша вино, последната още ми горчи беше 9 евро. Но, не там е заровено кучето. Ако в България всички работят “на чисто” и се направят реформи в публично-държавния сектор ще сме Швейцария - та на Европа, но не би. Аз го лъжа, че работя, а той ме лъже, че ми плаща. Скачени съдове.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен12/5/20 19:50

    Пак ще го изберат Борисов, защото комунистите имаха много възможности да свалят ДДС-то, ама не го направиха. И няма как иначе. Конакчиев каза преди време, че висшия съвет на БСП бил клуб на „бедстващите“ милионери. А пък идиотите си мислят, че червените милионери могат да водят социална политика.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/5/20 21:16

    Няма логика-Ползват 20% за всички свои разходи а ще плащат 9% за всички свои приходи..
    В цял свят ДДС за заведения и барове е най високо.
    Намалете ДДС за храни,лекарства,строителство,ел.енергия,горива.
    Това би се усетило.
    Жалкото е че толкова важни решения се вземат като се поставят интересите партията над интересите за фиска на държавата .
    Никога няма да паднат цените нито в заведенията нито в хотелите.
    Основно данъци се укриват и ще се укриват в този бизнес.
    И 0% да е ДДС-то пак ще крадат.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/5/20 09:16

    А КОЛКО ДАНЪЧЕН КРЕДИТ ЩЕ ПОЛЗВАТ ЗА ПОКУПКИТЕ,ПАК ЛИ 20%.АКО Е ТАКА ИЗЛИЗА ,ЧЕ ТЕЗИ ПИЧОВЕ САМО ОТ ДАНЪЧНИЯ КРЕДИТ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ 11 %,А ЩЕ ПЛАЩАТ 9% ДДС.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен13/5/20 12:52

    ДДС за храни и лекарства , ел. енергия трябва да падне, всичко друго е популизъм.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.