Съветниците от БСП и ГЕРБ ще гласуват заедно за запазване на службата „Омбудсман на община Кърджали“.
Както вече 24rodopi.com писа, общественият посредник Расим Муса излиза в пенсия, а ДПС иска да се закрие институцията, за която кърджалийци харчат около 80 000 лева годишно.
Председателят на групата съветници на ДПС Лятиф Расим ще предложи на заседанието на Общинския съвет на 28 май да се прекрати дейността на Обществения посредник на Община Кърджали.
„С решение №38/28.02.2019 г. и решение №39/28.02.2019 г. Общински съвет Кърджали не избира Обществен посредник на Община Кърджали с оглед разпоредбата на чл.21а, ал.4 от ЗМСМА, съгласно която Общественият посредник се избира и освобождава с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници.
В настоящия момент политическата конфигурация на Общинския съвет е приблизително подобна към онзи момент, когато са взети тези решения, поради което считаме, че провеждането на нова процедура за избор на обществен посредник ще доведе до същия резултат“, посочва Лятиф Расим.
„Групата общински съветници от БСП и ръководството на партията категорично заявяват, че са против закриване на институцията омбудсман в община Кърджали“, се посочва в позицията на социалистите в разпоредителния орган.
„Твърдо отстояваме позицията си, че кърджалийци имат нужда от тази институция, с ясно очертани законови функции, наложила се като един морален мост между обществото и държавните органи. 
Тази институция е необходима, защото именно омбудсманът е застъпник за правата на хората и неговото присъствие е необходимо във всички нива на управление на държавата. Тази позиция ние защитавахме в предизборната кампания Местни избори – 2019 г. 
Да, институцията омбудсман може и трябва да придобие друг, надпартиен, независим облик. В нашия град има достатъчно авторитетни и безспорни кандидатури, които могат да доразвият дейността безпристрастно, активно, компетентно в помощ на кърджалийската общественост. Настояваме в най-кратък срок да бъде създадена комисия, която да преразгледа и актуализира Правилника за дейността на омбудсмана, както и нейното финансиране“, се посочва още в позицията на БСП.
„Нашата позиция не е подкрепа за БСП, а е против предложението на ДПС за закриване на обществения посредник“, коментира пред 24rodopi.com Гроздан Колев, председател на групата съветници на ГЕРБ.
Институцията „Обществен посредник“ е полезна за обществото. Тя има бъдеще и затова ние смятаме, че трябва да я запазим, добави шефът на съветниците от ГЕРБ.
Общинският съветник от БСП Даниел Делчев, който е единственият в разпоредителния орган, който работи без пари, ще гласува "За" закриване на позицията "Обмудсман".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/5/20 19:23

    Браво, ама коъ ви вярва, че това ще е надпартиен човек и ще работи за правата на хората? Нормални ли сте, червени и синьочервени политици в Кърджали?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/5/20 19:25

    da se zakrie vsi4ko

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/5/20 19:35

    Най-добре да поканим Мая Манолова

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/5/20 19:36

    Расим Муса омбудсман със гласове на съветници от БСП и ГЕРБ...Тогава ще повярвам...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/5/20 19:58

    За какво ни е?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/5/20 20:07

    Веднъж бях подал жалба там преди години. Проблемът още си съществува- глутници кучета и липса на асфалт и осветление до пасарелката. За какво ни омбудсман?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/5/20 20:53

    Eyyy naşide eyyy kogato işaret DPS daima onmuşsan...byaha protif ...ce se harcar mnogo pari....a değe iskat da neşe zakriva ...grugarite ot BSP...i grugarite ot GERP...tova e samo intrigi

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/5/20 21:47

    До 20;53: Ти къде си учил ба артик...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/5/20 21:54

    Как да се оправим всичко е обвързано,като свински черва.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/5/20 22:34

    Ауу Гроздан и Милко единия му прикрива нередностите в училището а другия партийно рамо свърши ГЕРБ на местно ниво щом и за службици се борят ненужен щат хранилка без реална полза

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/5/20 06:28

    Да се направи проверка на колко хора е помогнал Расим Муса и тогава да се гласува.Или само е взимал заплата и е стоял в офиса на синът му.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/5/20 08:34

    Мишоци, за какъв к.р ви е тая измислена длъжност, само трошите народната пара.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/5/20 09:33

    Пиете кръвта на народа по всякакъв начин кръвопийци мръсни

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/5/20 14:04

    Расим Муса да си брои милионите и дасе радва на внуците си и да се радва, че никой не му търси сметка за богатството

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.