Намаляват медицинските сестри, изчезват младите лекари, представете си какво ще стане след 5-10 години в България. Това коментира пред БНР проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването.
"В областта на здравеопазването през последните години се забелязват неща, които трябваше да бъдат осъществени много преди това... Имаме категорична липса на лекари, още повече липса на медицински сестри... Имахме глупостта по времето на СДС да бъдат закрити елитни училища за медицински сестри, акушерки, лаборанти, специалисти по дентални грижи. Правим си илюзии, че ще подобрим заплащането“, каза той.
Близо половината от местата за общопрактикуващи лекари в Кърджалийска област са вакантни. В извънболничната помощ липсват специалисти по редица медицински специалности, кадровият в общинските болници в Източните Родопи е много сериозен. През последното десетилетие там се получи дефицит на лекари и медицински сестри, закриха се цели отделения и структурни звена.
Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 6 на 10 000 души от населението. Най-висок е показателят за областите Плевен (8.4 на 10 000 души), Видин и Кюстендил (по 7.1) и Ловеч (6.9). Най-ниска е осигуреността на населението с общопрактикуващи лекари в областите Кърджали (3.9 на 10 000 души от населението), Търговище (4.3) и Разград (4.4).
Осигуреността на населението с лекари по области в България варира от 25.9 до 62.0 на 10 000 души, като най-висока е в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници. Стойности над този за страната има показателят в областите Плевен (62 на 10 000 души от населението), Пловдив (51.2), София (столица) (50.9) и Варна (50). Най-нисък е показателят за областите Кърджали - 25.9 на 10 000 души от населението.
Както вече 24rodopi.com писа, с над 40% е намалял броят на личните лекари в България за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000. Най-голям пък е недостигът на джипита в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София, посочват от Българския лекарски съюз.
Един общопрактикуващ лекар в Кърджалийско обслужва средно 2576 души – най-високата стойност в сравнение с останалите области в страната. Един лекар специалист обслужва 673 души при средно за страната 424.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/5/20 19:24

    Е те това вече е сериозен проблем. Затова периферията на Кърджали бавно умира. Не че в Кърджали е голямата работа, особено във Възрожденци толкова ниско е паднало нивото, че може направо отделно село да го направят, а не квартал на Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/5/20 19:44

    Tolkova se padat na "kolonialnoto tursko naselenie"

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/5/20 20:31

    Много странно -Защо ли не се задържат медиците във България??!!!!!!!!!🙄🙄🙄🙄
    Ерджан ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/5/20 19:05

      Защо не се задържат в Кърджали е правилния въпрос. Ама това май е проблем и на комшиите. Вчера излезе информация, че Турция има 30 000 вакантни места за медици. Голяма част от тях били заминали в чужбина. Предпочитали да работят на запад,най-вече в Германия.

      Изтриване
  4. Анонимен10/5/20 21:18

    Virnrtese doktori I sestriii .boyko ste bi Dade 100leva povece ot minimalnata zaplata.....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/5/20 09:22

    А декларираме че най важното е да запазим здравето на хората, видяхме в какво състояние сме

    ОтговорИзтриване
  6. Да дадат и статистика за средната работна заплата на докторите в страната и Кърджали и ще ви светне.
    Не маже един доктор да взема 1000лв. а един полицай същата заплата и да искаме да има млади и можещи доктори.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/5/20 13:44

    Bez pari tolkova...:-)))

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.