Кметът на община Джебел Неджми Али е избран за член на Европейския комитет на регионите, мандат 2020-2025, гласи решение на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).
Номинациите за състава на българската национална делегация в комитета на регионите бяха гласувани днес. Избраните членове са 10 - 6-ма кметове от ГЕРБ и по двама от БСП и ДПС. Вторият номиниран от ДПС е кметът на Белица Радослав Ревански.
В предишния мандат област Кърджали също бе представена в консултативния орган на Европейския съюз (ЕС)  от кмета на града край Арда инж. Хасан Азис.
НСОРБ избра днес и 10 заместник-членове, които ще могат да участват в заседанията при отсъствие на титулярите. Сред тях са кметът на Крумовград Себихан Мехмед и на Рудозем – Румен Пехливанов.
Неджми Али беше евронаблюдател и член на Европейския парламент в периода 2005-2007 г. От 2014-та до 2019-та представяше България в Европейския парламент. Като евродепутат беше избран за член на Комисията по бюджети и за член и координатор на групата на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол, както и за заместващ член в Комисията по външни работи и в Делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция.
Европейският комитет на регионите е консултативен орган на ЕС, съставен от местни и регионални представители на изборни длъжности от 28-те страни от Съюза. В рамките на Комитета те могат да споделят мнението си за законодателството на ЕС, което пряко засяга регионите и градовете.
Комитетът на регионите дава възможност на регионите и градовете официално да изказват становища в процеса на създаване на законодателство на ЕС, като гарантира, че позициите и нуждите на регионалните и местните органи се вземат предвид.
Европейската комисия, Съветът на ЕС и Европейският парламент трябва да се консултират с Комитета на регионите, когато подготвят законодателство по въпроси, засягащи местното и регионалното управление, като например здравеопазване, образование, заетост, социална политика, икономическо и социално сближаване, транспорт, енергетика и изменение на климата. Ако не го направят, Комитетът на регионите може да отнесе въпроса до Съда на ЕС.
Членовете на Комитета на регионите са представители на изборни длъжности в местни или регионални органи. Всяка страна номинира членове по свой избор, които се назначават за подлежащ на подновяване петгодишен срок от Съвета на ЕС. Броят на членовете по страни зависи от населението на страната.
Членовете на комитета от една държава образуват националната делегация, която отразява политическия, географския, регионалния и местния баланс в съответната страна.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.