Съдебна ветеринарно-медицинска експертиза и съдебна балистична експертиза ще бъдат назначени в хода на разследването за отстрела на черния лешояд Ултрон в района на Йончево.
Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Пловдив.
С постановление на държавното обвинение в Кърджали са дадени указания за събиране на доказателства за авторството на деянието и механизма на извършването му.
Както вече писахме, бракониерският отстрел е станал на 27-28 март в района на чернооченското село Йончево.
Според данни от сателитен предавател черният лешояд Ултрон е застрелян на територията на държавното ловно стопанство „Женда“, твърди Ивелин Иванов, ръководител на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“ на организацията „Зелени Балкани“.
Лешоядът, който бе дарен на България от белгийски зоопарк през 2019 г., се е връщал у нас след зимуване в гръцката част на Източните Родопи, в района на Национален парк "Дадя", където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. През цялото време поведението му и движението му е проследявано от сателитния предавател, който дава сигнал, че птицата е в беда.
Открита окървавена в мъглата, за живота ѝ започват да се борят дни наред ветеринарни специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Ултрон обаче не оцелява и умира преди да навърши година.
Директорът на Държавно ловно стопанство „Женда“ Николай Янчев категорично отхвърли вероятността черният лешояд да е прострелян от горски служител. Според него, изстрелът е произведен от любителско оръжие – флоберка.
24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/5/20 10:20

    Флоберките не са любителско оръжие ,а са най-ползваните браконерски оръжия по ловните стопанства, защото нямат силен заряден шум при изтрел и по този начин трудно ги откриват при бракониерски лов ,особено на сърни ,елени и др. вид дивеч когато са недвижеща се цел Ловци-Бракониери ежегодно се увеличават защото всичко в държавата е с краката нагоре

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/5/20 11:14

    Апелативна прокуратура Пловдив да не си губи времето с постановления, насочени към държавното обвинение в Кърджали, а да поемат случая в свои ръце. Ще ги попитам тези прокурори от Пловдив дали са чували приказката за "оплетените свински черва"?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/5/20 12:03

    Създайте им работа на тези горски служители.Станаха по-вече от селските кметове и те като тях харчат парите на данъкоплатеца.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/5/20 22:11

    Милен Цветков потулиха за птичка пет експертизи направете.На Беар Грилс за жаба 10000 глоба за обит човек пробация,бахти държавата бахти мошениците оправия няма.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.