„По схемата "Училищно мляко“ в рамките на учебната година всяко едно дете получава до 50 доставки от сирене, кашкавал или мляко. Когато се доставят трайни млечни продукти, каквито са сиренето и кашкавалът, те са пакетирани в индивидуални опаковки, всяка от която тежи 30 грама. Това е разписано в Приложение 4 на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко", обнародвана в ДВ от 05.03.2019 г. За периода на извънредното положение мляко не се предоставя“, посочва от Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция, в отворено писмо до родителите на децата, получаващи продукти по европейските схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.
Припомняме, че родители изразиха възмущението си в писма до 24rodopi.com от случилото се след първия месец на извънредното положение - „Кило краставици и 180 грама кашкавал. Това получава всяко дете, което от близо два месеца е затворено и не посещава детска градина и училище“, "Това е закуската на детето. На 35 порции ли да разделя, на 30 дни ли, все ще си е гладно и прецакано за тези пари“ и т. н.
Европейските схеми обхващат общо 420 000 деца, които посещават над 3 200 учебни заведение в цялата страна. На всяко дете през учебната година се полагат 9,2 кг пресни плодове и зеленчуци и 1,5 кг. млечни продукти – (сирене, кашкавал или мляко).
„По схемата "Училищен плод" децата Ви получават до 46 доставки, които се разпределят през учебната година. Една доставка е от 160 гр. до 250 гр. според вида на плода или зеленчука. През годината се доставят 11 вида пресни плодове и зеленчуци, най-малко по 4 различни вида през месеца. За периода на извънредното положение, тъй като доставката е една, съгласно Постановлението на Министерски съвет – децата Ви може да получат от един вид плод или зеленчук ( повечето пакети включват краставици или ябълки)“, посочват от Фонда.
До обявяване на извънредното положение заради пандемията от коронавирус (COVID-19) (до 13 март 2020 г.) и по двете схеми на децата били раздадени близо 70% от предвидените за учебната година количества пресни плодове и зеленчуци, и млечни продукти. До края на учебната година остават да бъдат извършени оставащите 30% от одобрените доставки.
„Количествата продукти, които децата и учениците получават еднократно за периода 13 март - 13 май 2020 г., зависят от броя на предвидените доставки, съгласно предварително одобрения график за посочения период“, отбелязват от Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/5/20 14:22

    В Училище "Йордан Йовков" - Кърджали имаше банани,портокали,ябълки,краставици
    Разнообразие от плодове и зеленчуци

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/5/20 15:10

    Ха иди разбери какво искат да кажат ..не разбрах само че се полагат 30гр. сирене ,или кашкавал на ден. умножено по 45дена когато не са били на училище прави 1350гр сирене или кашкавал.Понататък не ми е ясно

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.