Момчилова крепост се намира в община Смолян и е уникална историческа забележителност, където оживяват митовете и легендите за безстрашния Момчил войвода.
Опс, вече няма да е така.
Археологът Николай Овчаров ще се опита да докаже, че резиденцията на Момчил юнак е била край Джебел.
Проф. Николай Овчаров съобщи за локализирането на планинската резиденция на Момчил юнак, известен като „родопския цар“, пишат пловдивски издания
Резиденцията се намира в центъра на Средните Родопи, където се издига мощната крепост Устра между Джебел и Златоград и е от най-добре запазените средновековни крепости.
„След дълго търсене заедно с проф. Пламен Павлов и след като миналата година открихме мястото на битката, където е загинал Момчил юнак през 1345г. при крепостта Перитор в днешна Гърция, сега установихме, че мощната крепост Устра, която е в Средните Родопи, е била неговата крепост, като средновековен замък е. „
Откритите находки могат да се видят в Кърджалийския музей и в частния музей в Златоград в Етнографския комплекс“, твърди археологът Овчаров, който стана известен с продължаването на разкопките на открития от Иван Балкански комплекс „Перперикон“.
През 14 век, след като е приел да управлява дадени му от Кантакузин територии в Родопите, Момчил завзема и Беломорието.Момчил си присвоява Беломорието и се обявява за независим от византийците владетел.
Наричаната досега Момчилова крепост е твърде малка, за да се приеме като негова резиденция, а в резултат от направените сега изследвания, със сигурност може да се твърди, че крепостта Устра е била планинската резиденция на Момчил юнак между 1343 г.– 1345 г., смята Овчаров.
Той каза още, че в община Джебел се работи по проект, с който да има по-лесен и удобен достъп до крепостта Устра, която е на 1200 метра надморска височина.
Устра е името на една от най-запазените крепости в Родопите. От нея са останали основите на много от сградите и кулите. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Устра е построена през X век, за да бъде охраняван минаващият оттам търговски път. Крепостта се намира близо до село Устрен в община Джебел, област Кърджали. Разположена е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/5/20 10:10

    Някой пак е огладнял!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/5/20 10:27

    Kreposta USTRA prez 13-14 vek veche e bila razvalina. Kreposta e izgradena ot Vizantiycite v 9vek.

    ОтговорИзтриване
  3. Барон Мюнхаузен е тоз прославен високопланински историк...!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/5/20 10:44

    Една лъжа, изречена сто пъти, ставало истина! Така че, продължавай шарлатанино Овчаров! Остават ти още 99 пъти!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/5/20 11:27

    samo deto put niama

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/5/20 11:55

    Крепостта Устра е била свърталище на ВАМПИРИ...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/5/20 12:26

    Този мошеник пак се появи и търси парички, но едва ли от Община Джебел ще го огрее, там има умен и компетентен кмет ,изобщо не е за подценяване има характер и собствено мнение по всички въпроси.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/5/20 12:27

    Сигурно ще вземеш и Г. Кючуков БСП, да лапате заедно! Лъжци!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/5/20 12:34

    На протурските националисти в България не им харесват разкритията на Овчаров, но такава е историческата истина! Историкът просто си върши работата... А на който не му харесва българската история, да ходи в Турция...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/5/20 12:34

    Масона,Овчаров. Колко къщи имаш в Златоград?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/5/20 14:23

    Почна се.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/5/20 15:32

    Не Овчаров е виновен за историческите истини, а самите ИСТОРИЧЕСКИ ИСТИНИ защото са такива каквито са! Някои се дразнят от тези истини, но на който не му харесва да си търси друга държава за живот...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.