Областният управител Никола Чанев посети микробиологичната лаборатория на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, в която се изследват проби за коронавирус с PSR-тест. Тя е високоспециализирана и е в състояние да прави по 40 теста дневно, като резултатите са готови до 2 часа. Освен медици, пациенти със съмнения за COVID – 19 и контактни лица, тя ще тества, срещу заплащане, и граждани, на които предстои пътуване зад граница и трябва да удостоверят здравния си статус.
Областният управител се запозна с възможностите на апаратурата и принципа на работа. Той изрази задоволството си от откриването на лабораторията, за което институциите настояха пред Здравното министерство, и от професионализма на екипа. „С това диагностично звено на практика повишаваме степента на защита от коронавирус в областта“, изтъкна Чанев.
PSR e методика, която е изключително прецизна, тя отчита в реално време дали пробата е позитивна, обясниха медиците. Лабораторията се обслужва от молекулярни биолози. Освен проби за коровирус, апаратурата може да изследва  и причинители на пневмонии, вътреклетъчни паразити, генетични аномалии, папиломни вируси, половопредавани болести и др., обясни д-р Славея Димитрова – началник на микробиологичната лаборатория. Със същата апаратура разполага и Медицинският университет в Александруполис. “Това е един високотехнологичен сегмент в медицината, с какъвто малко областни болници у нас могат да се похвалят. Откриването на лабораторията в Кърджали ще има положителен ефект за здравната ни система на национално ниво“, подчерта директорът проф. д-р Тодор Черкезов.
Чанев благодари на медиците, които са на първа линия в борбата с пандемията, и използва случая да поздрави гилдията на сестрите, които днес честват професионален празник. Той подари 300 маски за нуждите на персонала и пациентите на МБАЛ и пожела инфекцията да отшуми скоро и да се върнем към нормалния си ритъм на живот.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/5/20 18:39

    И вие ли не се наядох те.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/5/20 18:42

    редакцията направете журналистическо разследване, кой реши че тестовете ще се заплащат, касата на болницата се напълни от дарения на хората, откъде дойде идеята за заплащане, от кой джоб. Никъде в съседните държави не се заплащат тестовете, стига вече сте дълбали в душите на хората.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/5/20 18:42

    редакцията направете журналистическо разследване, кой реши че тестовете ще се заплащат, касата на болницата се напълни от дарения на хората, откъде дойде идеята за заплащане, от кой джоб. Никъде в съседните държави не се заплащат тестовете, стига вече сте дълбали в душите на хората.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/5/20 19:31

    Най-важното и което явно умишлено пропускате е цената на теста. Колко ще струва на едно 4-членно семейство един плаж ?? И после 14 дни в къщи. Носи се слух за 150лв на човек

    ОтговорИзтриване
  5. А на каква спекулативна цена ще е теста за обикновеното,болното,изчезващото се стадо...стадото пак ще поеме към Терминал 1 и 2..

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/5/20 20:53

    Пише се PСR, а не PSR!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/5/20 21:14

    Впак ще обирате данъкоплатсите веднъж с осигуровки и после с плащане а защо да плащаш когато си здравно осигурен ? ОБИРАТЕ ГОРКИТЕ ХОРИЦА ДОКАТО МОЖЕТЕ СКОРО ЩЕ СИ ГИ ПОЛЗВАТЕ ПАРИТЕ .........при Всевишния по добре ще е май.

    ОтговорИзтриване
  8. зафер ертюрк12/5/20 22:09

    Дарявайте за да ви одерят.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/5/20 11:22

    Има ли още желаещи да даряват на болниците?!?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/5/20 14:09

    До 18:42 тук е Кърджали сиреч най корумпирана та болница с най корумпирания персонал. Къде потънаха стотици хиляди а може и да са милиони левове от дарения. Редакцията че няма да провери няма те даже обективни коментари за корупцията в болницата не пускат но е време прокуратурата да провери. Щом пикливите санитарки изнудват за пари за да ти отворят вратата за едно свиждане направете си извода каква анархия е.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.