„България продължава да няма стратегия за излизане от кризата. Необходим е щаб, който да наблюдава икономическата ситуация, за да се предприемат адекватни и работещи мерки за справяне с икономическите и социалните последствия.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
„Често се използва клишето, че водим война с невидим враг. Една война предполага стратегия и тактика. Такива липсват“, изтъкна вицепрезидентът.
Йотова подчерта, че изпълнителната власт върви по пътя, начертан от президента Румен Радев, и следва неговите предложения.
„Президентът пита това, което вълнува всеки български гражданин. Той призовава за отчетност и прозрачност на разходите за справяне с кризата. Призовава да няма кражби по време на чума“, отбеляза вицепрезидентът на въпрос за „престрелките между институциите“, цитира Офнюз.
Според нея не само между институциите, но и в цялото ни общество липсва дебат за начина, по който да излезем от кризата
„Ако изпълнителната власт не работи с нас, защо не работи с кметовете? Местната власт, на която уж толкова много държим, е изключена от целия процес. Никой не я пита, само й нарежда. Когато няма диалог, се случват повече грешки“, заяви вицепрезидентът.
Според Илияна Йотова мярката 60/40 не предпазва огромния брой хора, които остават без работа и е необходим по-диференциран подход за помощ на малките фирми.
Вицепрезидентът заяви, че на европейско ниво се води спор, в който отново не се знае каква е позицията на България.
„Европа се раздели на две. Едните са привърженици на идеята за справяне с кризата да се използват средства от многогодишния бюджет, но това означава да се увеличат вноските на страните членки. Другите като френския президент Макрон и италианския премиер Конте настояват са солидарен фонд. Защо чакаме непрекъснато някой друг да решава вместо нас“, попита вицепрезидентът.
Според Илияна Йотова един от основните изводи от кризата е необходимостта от връщане на силната роля на държавата.
„Държавата трябва да се върне на мястото си. Дайте пазара на всичко – тази идеология вече не издържа“, каза вицепрезидентът.
Йотова разкритикува работата на здравния министър Кирил Ананиев.
„Аплодисментите днес са за медиците, но в никакъв случай не са за здравната ни система и за здравния ни министър, чиито заповеди с давност три часа“, подчерта вицепрезидентът.
Йотова припомни неотдавнашните намерения за закриване на легла в общинските болници или на цели лечебни заведения и заяви, че сметките на лекарите и пациентите са над счетоводните сметки.
„Достойно поведение беше да се даде думата на ген. Мутафчийски на последния брифинг. Той очевидно беше скрит чрез нескопосан пиар. Имаме нужда от отговори какво се случи и защо ген. Мутафчийски беше скрит – дали напрежението между щаба и изпълнителната власт достигна точка на кипене или съображенията са други“, посочи вицепрезидентът в отговор на въпрос за решението за прекратяване на ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб.
Според Йотова през последния месец и половина сме се наслушали на много статистика, на внушения за апокалипсис, и насаждане на страх и стрес в българските граждани.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

31 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/5/20 18:03

    Типично по български. До вчера защо генералът на млъкне, днес защо не говори. Няма да се получат нещата в тази държава. Властта загуби доверието на народа, но опозицията хич я няма.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/5/20 18:03

    Вчера БСП анонсира онлайн кампания с хаштаг #Работа и доходи, като в нея се включва Националният съвет, депутатите и всички структури на левицата. Призивът е протестен: "Споделете ваша лична история, свързана с работата и доходите ви".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/5/20 18:54

      Със сигурност и тази година конкуренцията e изключителна, интересни сюжети, поетики и стилове, дебюти със силна заявка за бъдещето!

      Изтриване
    2. Анонимен2/5/20 20:30

      Сега не може нищо да ме спре -
      за теб ще пея до часа последен...
      Аз искам тоя свят да разбере,
      че няма повече да бъда беден...

      Изтриване
    3. Анонимен2/5/20 20:58

      И особено ти поете,неразбран от простолюдието!
      Сложна е фабулата на сюжета ти,опрости нещата и ще бъдеш разбран!
      Издавай мислите си в поетични сбирки,не се крий зад анонимността!

      Изтриване
    4. Анонимен3/5/20 14:05

      Твърде скоро се открива едно свободно пространство в литературата. То се поддхранва от: Кафка, Достоевски, Едгар Алън По, Лотреамон... Обича сюрреалистите, дадаистите, Театъра на Абсурда, гротеската, ониричната поезия, фантастичната литература, магическия реализъм на латиноамериканския роман, също и реалистичния англосаксонски театър, накратко: всичко без соцреализма!

      Изтриване
  3. Анонимен2/5/20 18:21

    БСП не е опозиция. А опитомена опозиция. Свинарят Гергов си клати БСП когато и колкото си иска. На хранилка е в ГЕРБ. ДПС и без това са в коалиция с ГЕРБ. Представителят на магазин Билла в правителството Красимир Каракачанов, изхвърления Валери Симеонов и пуделчето Марешки са просто функция на това, което реши за всичките Бойко Борисов. Единствената опозиция ще е Слави Трифонов, ако му регистрират партията.

    ОтговорИзтриване
  4. Братовчеда2/5/20 19:26

    Преди дни ръководството на БСП решили, че ситуацията в страната е „революционна“ и взели важно решение. Червените слизат сред народа. Пак! А стига вече, бе! Измислете нещо ново! Например поканете народа при вас, да пояде и той малко чер хайвер с шампанско! Ето и Илиянка се напъва да помогне. Не че след резила с нейното раболепно коленопреклонство пред руския патриарх на някой не му е светнало от къде идат инструкциите за президенството. Както и да е. Традиционно Корнелка и компания гризват дръвчето на избори, но сега незнайно защо се надяват, че ще им провърви. То предварително е ясно до къде ще доведат напъните им, обаче и при най-добър хипотетичен вариант за тях пак няма да имат абсолютно мнозинство за самостоятелен кабинет. И хипотетично пак ще им се наложи да управляват с Доган ага, няма с кой друг, другите не ги искат. Два пъти агата ги изработи мераклийски, но те май се лубрикират, ако мога така да се изразя, и за потретване. Какво пък, щом им харесва. То има една приказка, че такован нещастен нямало... Тези явно са от най-ощастливените през последните десетилетия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/5/20 10:14

      Какво очакваш от посредствена журналистка , приклекнала политически за кариера, е в Кж е пълно с такива в редиците им. . .

      Изтриване
  5. Анонимен2/5/20 20:30

    Сега не може нищо да ме спре -
    за теб ще пея до часа последен...
    Аз искам тоя свят да разбере,
    че няма повече да бъда беден...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/5/20 20:36

    Malko COVID optimizam!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/5/20 21:31

    Илияна кога ще научи, че в България живеят около милион турци, над 600 хиляди цигани, роми, над 300 хол. помаци, арменци, евреи, гагаузи и др. За тях от устата и дума няма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/5/20 10:43

      То щото пък от устата на Ердоган всеки ден се чува, че в Турция има около 15 000 000 кюрди, няколко милиона зази, милиони бошняци, лази, албанци, араби, цигани, помаци, грузинци, арменци, евреи, гърци, абхазци, азери, алевии, амшенци, асирийци, бекташи, езиди, зейбеци, казълбаши, караити, карамани, каракалпаци, кримски татари, лахлухи, марийци, ногайци, нохийци, осетинци, печенеги, татари, туркмени, садзи, сургучи (гагаузи), убиги, юруци и т.н.

      Изтриване
  8. Анонимен2/5/20 21:40

    Подписала за българско гражданство на медик от Македония. А турците родствено свързани с България чакат нейния подпис повече от година

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/5/20 10:11

      Подписала е на българака, която след войните града е останал извън пределите на България, а родствените турци, които не казват че са българи ,а турци са раждани в Турция и не могат да говорят нито български, нито да пишат! Правиш ли разлика, ако не правиш, направи !

      Изтриване
  9. Анонимен2/5/20 22:03

    Членувал съм е БКП и питам защо когато си взел на всяко мероприятие на бсп звучи АКО СИ ДАЛ на ЕМИЛ ДИМИТРОВ ,май ВЕФа свири фалшиво.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/5/20 23:28

    Никой не може да разбере че това не е вирус.А е излезнало от" ЛАБОРАТОРИЯ "

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/5/20 10:12

      Това няма никакво значение, като крайния резултат е зара и смърт и затова трябва да се предприемат мерки .

      Изтриване
  11. Анонимен3/5/20 11:09

    По добре е да излъчва обединяващи послания!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/5/20 12:12

    Майсторите на плювнята...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/5/20 13:20

    Хей "многознайко",наистина Ердоган повечето ги цитира и казва,че ВСИЧКИ СА БРАТЯ! Anladin mi 10.43?Или не можеш да освободиш себе си от ОМРАЗАТА!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3/5/20 13:24

    10.11 Ние сме граждани на ЕС, ти знаеш ли английски, немски, френски.....?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен3/5/20 13:50

    А баба ти знае ли английски 10.11

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен3/5/20 13:56

    Има сериозно основание 10.14,последен пример внос Джебел, доносник Сергей....

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен3/5/20 14:06

    Твърде скоро се открива едно свободно пространство в литературата. То се поддхранва от: Кафка, Достоевски, Едгар Алън По, Лотреамон... Обича сюрреалистите, дадаистите, Театъра на Абсурда, гротеската, ониричната поезия, фантастичната литература, магическия реализъм на латиноамериканския роман, също и реалистичния англосаксонски театър, накратко: всичко без соцреализма!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен3/5/20 14:42

    Не може да им се угоди на ЧЕРВЕНИТЕ. Такова чудо като нашите нийде по света няма.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен3/5/20 15:22

    10.43 нерде Ямбол, нерде Истанбул!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен3/5/20 17:29

    Туркиня съм,гласуваме семейно, родово за БСП,главно заради Назми ага и последните години и заради Корнелия Нинова. Скоро разбрах, че в БСП Кж се вършат уйдурми,толерира не на доносниците и техните деца, занимават се с интриги, няма ги в дарителската кампания. Е как да гласувам повече за тях?

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен3/5/20 18:15

    Уважаема Йотова,заповядай в Кърджали, на място с очите си да видиш,със сетивата си да усетиш как БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ - българи, турци, цигани, роми, помаци, арменци идр. как живеем врата до врата ГРАЖДАНСКИ! Без да се делим, кой какъв е по етнос.На първите в държавата най полезно и симпатично е ОБЕДИНЯВОЩОТО! Заповядайте, ако Багдасаров е зает с Г. Гергов, ние и без пагон "ВИНАГИ ГОТОВ"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/5/20 21:41

      Евалла,ашколсун,аферим !!!

      Изтриване
  22. Анонимен4/5/20 08:03

    Zasto n. pr. Aylin Sekizkok poslanik na sisedna Tursiya akredidivnite si pisma vrici na zam. ministira na vinsnite raboti, a ne na.....?!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.