Месецът е май, годината 2000-та, мястото-стената на язовир „Кърджали“. Във време, в което разходката до обекта бе сред най-предпочитаните, особено за хората от квартал „Възрожденци“. Тогава, когато всеки, който искаше да впечатли свои гости, ги водеше на стената-внушителната, бетонна дъгово-гравитачна стена. Мястото през, което се минаваше, за да се отиде до заливите, които често се посещаваха през летните уикенди. От години това вече е невъзможно. Съоръжението придоби статут на стратегически обект и посещението му е забранено.

Величествената стена над Кърджали е и най-голямата, една от малкото в света, които се намират над сравнително голямо населено място. Обектът е на трето място по височина в България, а по форма, конструкция и изпълнение е единствения по рода си на Балкански полуостров. Строителството на стената на язовир „Кърджали“ протича в периода от 1957-1963 година. Построена е по образец на друга стена, която е изградена по-рано в Италия.
От стената на язовир „Кърджали“ се открива панорамен изглед към града.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/5/20 09:45

    Охраната на язовирната стена може, и има възможности да бъде организирана така, че гражданите спокойно и целогодишно да преминават по нея през светлата част на денонощието. За съжаление някои хора ги мързи да работят, както и да поемат отговорности за работата си. Не знам кой би могъл да реши този проблем, но едно е ясно – колкото и да ни се иска свободно да преминаваме до другия бряг по язовирната стена, едва ли ще се намери някой да чуе гласа ни. Ако редакцията може да помогне с нещо за да се реши този проблем, то това ще бъде едно от най-великите неща в историята на града, които някога са правени в интерес на гражданите му.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/5/20 15:01

    Не е вярно това което се пише за язовирната стена на язовир "Кърджали" за периода от 1957-1963 г. 18 години не смееха да го напълнят защото след като го построиха още толкова го ремонтирваха. Идваха различни хидроинженери. Между тях беше и един италианец на който не помня името. Но официално след тези 18 години го откриха символично на площада срещу паспортна като много хора се бяха събрали пред макета и той беше открит от ген.Делчев. Има архиви за това. Може да се проверят. Не бива да се пишат наизуст работи. Язовира беше напълнен според изискванията около 1981 г.

    ОтговорИзтриване
  3. къърджалиец10/5/20 18:09

    Великата кърджалийска стена -така беше известна сред туристите от близо и далеч.Една истинска атракция ,силно впечатляваща всички ,които я посещаваха.Огромно съвременно творение на човешкия труд, сравнимо единствено с изграждането на Перперикон в древността.ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРЕШЕН ДОСТЪПА ДО НЕЯ !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/5/20 20:50

    Имаше до язовирната стена гребна база. Там идваха националите мъже и жени по кану-каяк. Там се съхраняваха лодките. Имаше и работилница за ремонт на скутерите в която работеше и отремотирва-ваше машините. Там работеше инж.Дончев. Имаше и други работници. Всяка година имаше международно състезание по водо-моторен спорт за купата на гр.Кърджали. Имаше много състезатели от чужбина. Най-голяма атракция на управление на скутер беше Даниш от ГДР.Редакцията да се свърже с г-н Сурков който беше състезател от Кърджали и може много неща да каже за младите читатели. История на гр.Кърджали. Но без нея не може.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.