В спомени за „щастливите времена, когато свободата беше безплатна“, д-р Антония Първанова, бивш депутат и водач на кандидатската листа на НДСВ в Кърджали, коментира:
„Много обичам да си разказваме с моя приятел Владимир Чукич, брилянтен художник и джазмен, една история. Ателието му се намира в края на кърджалийското село Тополчани, току на брега на язовира. Та, той имаше двама съседи – бай Ахмед Ахмед и бай Мехмед Мехмед. Когато Владо организираше артистични сбирки, двамата старци идваха притеглени от непреодолимото любопитство на хора закопнели за раздумка. Изправяха се насред стаята мачкайки каскет със загрубелите си ръце и пристъпяха смутено от крак на крак. После изведнъж се оживяваха и тържествено съобщаваха: „Идвам да се представя на самосебе си!“. Всички очаквахме с нетърпение момента на тази натурално уважителна церемониалност. Радвахме се на естествената им жажда за досег с изкуство, което не разбираха, но харесваха как ги кара да се чувстват.
Разказвам тази случка, защото се замислих за ей това „самосебе си“, изпълнено с много дълбок подтик към осъзнаване. И се питам – как можахме да си причиним всичко това на САМОСЕБЕ СИ – калинки, мисирки, тулупи …?“.

Във видеото:
Една изумителна картина на събуждащата се природа на язовир “Кърджали“!
Пленителната гледка от птичи поглед на обезлюденото село Тополчане. Останки от някогашните домове на отдавна изселилите се от Източните Родопи хора.
Нюанси на сиво и синьо в небето, облаци бдящи над зелените хълмове, чиито основи са отхапани от язовира…
Жаждата за ново начало на природата, сред необятните водни извивки и красиви заливи. Животът е непобедим и той продължава своя естествен ход. Събуждащата се мъдрост на планината.


24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/6/20 11:13

    Това място е уникално.

    ОтговорИзтриване
  2. Галя М.11/6/20 13:26

    И аз това се питам всеки ден... Как можахме да си го причиним?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/6/20 13:48

    Само да бяха разкарали и тея метални плаващи острови!..ама ачове БОЛ////...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.