Имаме случай, когато майка и баща са положителни, а пращат детето на детска градина, твърди главният държавен инспектор

„В момента сме се фокусирали върху предприятието в Смолянско. Там собственикът е направил добри условия, всичко е направено както трябва. В различни предприятия служителите контактуват в почивките и след работа. 20% от заразоносителите имат симптоми. Не повече от 4-5% стигат до болница“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.
"Когато има огнища, има възможности за дифузно разпространение, всеки има контакти. Тези огнища са местата, от които получаваме най-голям брой проби. В тези огнища действаме локално. Имаме много такива места, до няколко седмици успяваме да ги локализираме, да няма нови случаи. Бройките са изключително по-малко, но е трудно за контрол, затова понякога не са бързи резултатите", каза той.
"Има увличане по това да се правят повече и повече проби. Има хора, ако имат съмнение, отиват и си правят изследване. Повечето от пробите днес са или от работодател или от организация, което не е препоръчително. По-добре е да знаем превантивните мерки. Призовавам работодатели да не влагат средства и усилия да намалим разпространението", добави доц. Кунчев.
"Ако направите изследване в първите 28 часа, вероятността да хванете вирус е минимална. Ако не се вземе теста правилно, той ще бъде лъжливо отрицателен. Ако пробата не се постави във физиологичен разтвор и да не се занесе в лабораторията до 2-3 часа, също ще е лъжлив", каза той.
"Няма нужда от прекален страх. За да сме сигурни, работим с максималните срокове. Когато един човек е дал положителен резултат, докато не получим отрицателен резултат, не му сваляме карантината. Страхът е донякъде разбираем, но излишен", каза главният инспектор.
"Ако хората се държат безотговорно по стадионите, какво значение има капацитета, ако се събират 100 човека, как ще ги спрем. Не пречим на хората да гледат футбол, ако не спазват правилата, ще ни принудят да върнем мерки. Не е въпрос само на футбол. Имаме случай, когато майка и баща са положителни, а пращат детето на детска градина", добави той.
"Ако човек не взима мерки, не му пука, разбира се той създава риск. Масово хората са доста съзнателни, проблемът е с по-младите хора. Рискът за тях е минимален, те го карат леко. Това им дава самочувствието и липсата на страх, но трябва да мислим за другите", каза Кунчев.
"Имаме работа с вирус, който много малко познаваме. Не се връзва с познанията ни за респираторните вируси. От самото начало сме в една и съща хипотеза - да не допускаме хората да не могат да се лекуват. Но сме на границата да се изпуснат нещата. Виждам големи разлики между отделните области. По-важното е да пазим същите мерки", каза доц. Ангел Кунчев.
Снимка: БНТ
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/6/20 11:11

    60 човека болни от най коварния грип и нито един не е отишъл на лекар

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/6/20 11:27

    Най трудно ви беше първите дни и седмици ,докато намерите първите

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.