Вирусът като архитектурно предизвикателство-този проект ще бъде представен в рамките на програмата „Мултикултурният град’2020” в Арт галерия КРЪГ в Кърджали.
Негов автор е младият кърджалиец Джумхур Гьокчепънар, който открива „Пробив в архитектурата: по следите на един уникален био-архитектурен проект, вдъхновен от бактерията Слайм молд, и приложението му в градското планиране и строителство на сгради”. Джумхур Гьокчепънар в момента е магистър в Университета в Портсмут, а вече е носител на награди за архитектура и участник с проекта си в биеналето в Буенос Айрес (2019). Засега е и първият български гражданин, чието участие във Венецианското биенале (май, 2021) е сигурно.
Джумхур Гьокчепънар е роден през 1992 г. в Истанбул, но е отраснал в Кърджали.
Докато подготвя първата част на магистратурата си за градско планиране, Джумхур попада на документален филм за бактерията Слайм молд. Това е жив организъм, много издръжлив при промените в климата, както в природна среда, така и в градски условия. Впечатлен от устойчивостта й, той си „поръчва” бактерията по интернет и започва да я храни с овес, да се грижи за нея и да я размножава. В основата на цялата му магистърска работа стои изследването на модела на био-устойчивост на бактерията Слайм молд и как градското планиране и модерните микро- и макро- архитектурни решения в съвременния град могат да имитират този модел.
Проектът за „партньорство” на Джумхур Гьокчепънар с бактерията Слайм молд продължава да го поставя редом с големите имена на изследователи в сферата на „органичните модели” в градското планиране и така той получава покани за участие в биеналетата в Аржентина, Пиза и Венеция. В Маями през януари 2020 г. също участва в изложба със своя модел за устойчивост и приспособимост на модерните микро- и макро- архитектурни решения в съвременния град, които могат да имитират био-модела на бактериите и вирусите, иначе толкова плашещи.
В Международното биенале по архитектура в Аржентина 2019-та в Буенос Айрес е част от екипа на Ерик Голдембър и Александро Мелис с инсталацията „Борболета”, автори на която Джумхур Гьокчепънар, Ерик Голденбър и Франческо Липъри, италиански архитект от Сицилия.
Проектът му ще бъде представен на 12 юни в Арт галерия „Кръг“.
24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.