Община Ардино очаква Министерството на отбраната да й предостави безвъзмездно терените и сградите на закритото поделение, което се намира в центъра на града под Белите брези.
Както вече 24rodopi.com писа, сградите се рушат от десетилетия, но държавата не прехвърля собствеността на Община Ардино.
По актуализацията за публична държавна дейност казармените територии са около 70 дка площ, има 16 сгради и около 4 648 кв.м. застроена площ. За всички сгради са изготвени финансови обосновки, в съответствие с националното и европейско законодателство.
Преди три години имаше интерес от предприемач към едно от бившите военни общежития, което искаше да превърне в хотел. Заради невъзможността да се прехвърли собственост, инвестицията бе реализирана на друго място.
"Преписката е внесена в Министерството на отбраната без забележка от тяхна страна и все още се очаква отговора им. Към настоящия момент състоянието на сградите и прилежащите им терени са в много лошо състояние и представляват риск за урбанизираната част на град Ардино", твърди инж. Изет Шабан, кмет на община Ардино.
Припомняме, че казармите в Ардино са построени през 1937-38 година. На мястото им е имало няколко къщи, които са били иззети и съборени, а собствениците били финансово компенсирани. Една от разрушените къщи била на известния по онова време в града Хапчъ Хасан. За изграждането на казармените сгради са били използвани местните жители. Камъните за основите са били докарани от кариерата в кв. „Любовна чешма" на гръб. Тухлите пък били изпечени между сегашните квартал „Горичево“ (Кайрак махала) и СУ „В. Левски".
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/6/20 19:42

    В това министерство няма ли специалисти, та ще се дават БЕЗВЪЗМЕЗДНО имотите. Това се случваше в началните години на 21 век. Тази практика се оказа неправилна. След това в МО се чудеха откъде да намерят средства за нови жилища на кадровите военнослужещи, а кметовете останаха под пари след като ПРОДАДОХА дарените имоти на мераклиите да строят.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.