В най-скоро време милиони турски младежи ще получат право на глас. Те биха могли да предрешат изборите през 2023 година. Отсега те демонстрират недоволството си пред Ердоган с хаштага „Няма да получиш моя глас“, разказва „Дойче веле“


„Поколение Z“ – така биват наричани младите турци, родени предимно през този век. Става дума за поколението, което не познава Турция без президента Ердоган и без управлението на неговата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието. Поколение, което обаче с удоволствие ползва социалните мрежи и е израснало със смартфон в ръка. Нещо, което надали се харесва на президента.
Сега една куриозна случка привлече вниманието към тази възрастова група: националният тест за допускане до следване в университетите се проведе месец по-рано от първоначално предвиденото. Вместо през юли тестът се проведе през юни и това предизвика огромно възмущение у младежите. Те съзряха в този ход на правителството икономически мотиви. Според тях скритата цел е съживяването на туристическия бранш, който сериозно пострада от пандемията. Изтегляйки теста месец по-рано, на младежите им остава повече свободно време за ваканция – въпреки все още нестихващата опасност. Разбира се, правителството отхвърли всички обвинения.
Възмущението у младите обаче остава. „Ужасно е, че при това решение туризмът и икономиката са били поставени над здравето“, казва 19-годишната Аслъ от Анкара, която за втори пък искала да участва в този изпит и била под особено голям стрес. „Междувременно сме в ситуация, в която вече не се знае на кого можеш да имаш доверие. Дори седмица или две преди изпита се питахме дали ще го отложат. Това е Турция – тук може да се случи всичко“, оплаква се Фатих, ученик от Анкара.
Младежите намериха начин да демонстрират недоволството си и пред самия Ердоган. Ден преди теста, по време на предаване на живо в „Ютюб“, в което президентът отправи любезни слова към своите потенциални млади избиратели, кандидат-студентите публикуваха стотици критични коментари, споделяйки хаштага „Няма да получиш моя глас“.

Кои са тези млади турци?
Това са младите хора в Турция, родени между 1995 и 2010 година. Смята се, че тази възрастова група, която наброява почти 13 милиона души, ще бъде от решаващо значение на предстоящите избори. Много от тях ще гласуват за първи път, но партийните им предпочитания трудно могат да се прогнозират.
„На предстоящите парламентарни избори през 2023 това поколение ще бъде от решаващо значение“, предполага социологът Мурат Гезиджи. Към момента на изборите тези млади хора ще съставляват 12 процента от избирателите и ще гласуват в контекста на темите, които ги интересуват, а това са справедливост и доходи.
Гезиджи дефинира тези млади хора като „по-екологично мислещи, по-съпричастни, чувствителни и размишляващи“. Социологическите проучвания сочат, че 55 процента от младежите от „Поколение Z“ влияят на партийните предпочитания на родителите си. А 87.5 процента заявяват, че родителите им не могат да им повлияят как да гласуват. От това излиза, че те не се придържат толкова към традиционните ценности, отбелязва Гезиджи.

Недоволството на „Поколение Z“
Икономическата криза е сред основните причини за недоверието на младите към партията на Ердоган. По официални данни безработицата сред хората между 15 и 24 години е към 25 процента. Поради това мнозина млади квалифицирани турци се насочват към чужбина – тенденция, която в дългосрочен план ще се отрази негативно на турския пазар на труда.
Баръш Юлген, който току-що е завършил електротехника, не харесва нито една от партиите. Никоя не му вдъхва доверие. Той е песимист по отношение на бъдещето на Турция. „Обичам страната си, но планирам да отида за известно време в чужбина.“
И 17-годишната ученичка Симге Коралтан се оплаква от несигурността в родината. „Тук не може да се предвиди какво ще се случи в следващите две години.“ Тя би могла да замине за чужбина благодарение на своето образование, но не ѝ се иска да емигрира.

Политика само за по-възрастните?
Според журналиста Джан Ертуна тези млади хора няма как да бъдат привлечени по „стария начин“. Тъй като „Поколението Z“ е активно основно в социалните мрежи, подходът към тях трябва да е коренно различен. С тях трябва да се говори на друг „език“, а и политиката би трябвало да предложи решения на много повече от техните проблеми.
Политологът Онур Куру упреква управляващите, че се обръщат предимно към по-възрастните хора, консервативните и селското население. А те са твърде далеч от младежкия стил на живот. „Възмущението от изтегления месец напред национален тест бе повратна точка. Но повратна точка може да се окажат и предстоящите избори, ако избирателите от „Поколение Z“ натежат на кантара.
От "Дойче веле"

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/7/20 09:25

    Може би, но като няма алтернатива???????? Давутоглу и още някои от старите подчинени на Ердоган са направиха партии, но не е достатъчно. Основната опозиционна сила основно се подкрепя от алиани и никога не може да стане управляваща. Дори в България вече има изцяло нов проект - партията на Слави Трифонов, докато в Турция са само стари муцуни.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/7/20 09:51

    Не мислете за Турция, мислете за себе си.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/7/20 09:52

    Турция в момента е в ръцете на ислямистките религиозни секти. Всички сфери на обществото са под техен контрол. Ислямистките религиозни секти са толкова безгрижни,че даже се карат по между си. В Турция няма расизъм само привидно. Местните Анадолци смятат,че пришълците са виновни за всичко. Това се проповядва много мощно от сектите. Хората с леви и светски убеждения,Алевитите, Изселниците са "черните овце" понеже не гласуват за Ердоган, употребяват алкохол, живеят светски. Българските Изселници са в безтегловност. Турция се Ориентализира и това ново поколение ще е поредната жертва на Ердоган.
    Мозъците ще емигрират останалите ще се претопят. А за България Изселник остават баничките,кюфтетата и Мастиката. Разбира се планове и проекти за въстание като Македонците,но всичко това на масата в кухнята или балкона. След това тихо и кротко ще чакат лятото да дойдат в България за да се заредят с провизии и така от пусто в празно!
    Докато Ислямистите си плетат кошницата. В Турция оправия нема...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/7/20 10:29

    Само Ердоган и това е,алтернатива няма ,на СНР ли да гласуват които са в съюз с кюрдите опитващи да създадат кюрдска терористична държава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/7/20 11:17

      Малоумник кой игра халий в Диарбекир, кой посрещна върхо автобусите гаднярите,кой яде лахмаджун,chp ли,бяла тъпа овца си.

      Изтриване
    2. Анонимен6/7/20 14:49

      A Akp kakvi sa,predi izborite v TRT imashe reportaj na bratq na Öcalan.

      Изтриване
    3. Анонимен6/7/20 14:51

      Разбрахме че си тъп,но поне не ни го показвай.Бягай целувай ръка на пкк комунист смотан.

      Изтриване
  5. Анонимен6/7/20 10:31

    Ердоган е вторият Ататюрк изпълнява заветите на великия Ататюрк,действията на Ердоган в Ирак, Сирия, Средиземно море, Либия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/7/20 11:19

      Той Мрази Ататюрк,Но Ататюрк винаги ще е в сърцатани

      Изтриване
    2. Анонимен6/7/20 13:18

      Kvo bilo sultan ERDOĞAN izpalniaval zavetite na ATATÜRK ti dobre li s toy opitva da rushi vsi4ko koeto ATATÜRK e postroil plus tova ATATÜRK e tur4in sultana gruzinec....

      Изтриване
    3. Анонимен7/7/20 01:41

      13;18
      A gidi piyandurin az ako sum na mqstoto na svetovniya lider ERDOGAN oshte utre shte va izgonq ot Turciya

      Изтриване
  6. зафер ертюрк6/7/20 11:13

    Всяко начало си има край.
    Ердоган върви по пътя Хитлер.
    Създава военнопромишлен комплекс които произвежда оръжия и един Аллах знае колко са ефективни.
    Не е последователен, за рейтинг създава постоянно врагове.
    Страната вече има над 450 милиарда външен дълг от които 150 милиарда трябва де се изплатят до 12 месеца, взима заеми с високи лихви и плаща дългове.
    Зетя направи ковчежник на Турция, всичко се скрива от обществото.
    Скоро Емине Ердоган каза че мъжат и е ислямски Халиф, демек искат да вазтановиат халифата.
    Колкото до младите те не искат Ердоган и партията му.
    Ердоган води и антитурска политика, в речите си не казва Турския народ а казва Анадолки народ, отрича Турската нация и етност.
    По добре е да се махне преди да вкара Турция във ватершна война или в конфликт с великите сили.
    Болестта на Диктаторите е себелюбието и трупането на богатства, Ердоган и синовете му притежават пачки по милиарди гущера.
    Децата му и внуците притежават Американско гражданство, сигурно ще избяга след загубата на изборите в Америка.
    Едно е сигурно ще бъде съден за Диктатурата и за своеволията си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Goiko Mitich doide6/7/20 17:14

      Ваи ваи Здравко карагйозаа май прогледна разгеле.По добре късно отколкото никога.Бре Здравко бре Заферчо не бяха много отдавна дните когато скачаше на амбразурата да защитаваш и Мемито Догана следмтова Владимир Зидаров и Реджеп иведик ердогана ама като една баш ески у ру с пу въртиш гйо та .Когато една маймуна скача от клон на клон най много и се вижда червения г ъз.Фурнаджийска лопата си ама почерняла и изгоряла яндък .Поплювко.

      Изтриване
    2. Анонимен7/7/20 01:41

      Otkoga ne piesh hapchetata si,bozuk

      Изтриване
    3. зафер ертюрк7/7/20 09:31

      Goiko Mitich doide6/7/20 17:14
      И стана зима.
      и настана пролет.
      и Goiko Mitich doide6 стана.
      и на зафериюс булка стана.

      Изтриване
  7. Анонимен6/7/20 12:51

    До 09;25 алианин май яко ти начукал анално и до 9то коляно алианите са интелигентни и Кемалисти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/7/20 13:40

      Къзъблашино, защо обиждаш без да са те обидили. Обяснили са ти, че ДжеХеПе е партия на алианите и толкоз. Колкото до интелигентността, ако си купил една лимонада за 80 стотинки и си платил 1 лева, не ставаш интелигентен като останеш да си вземеш 20 стотинки. Не си интелигентен дори ако знаеш отговора на въпроса защо заекът има само три крака.
      А другото, които си написал е толкова тъпо, колкото трите косъма в ана-а на жена ти. Шиитите като почитате Ататюрк, това означава ли, че сунитите, които са много повече от вас, не се прекланят пред Ататюрк.

      Изтриване
    2. Анонимен6/7/20 14:53

      Алианите са сектанти и да не се крият зад Ататюрк.

      Изтриване
  8. Анонимен6/7/20 15:05

    Вие гледайте къде ще са нашите от това поколение а не да правите на сметките на Ердоган, защото като дойде това време ние май няма да имаме младежко поколение с това темпо което емигрират

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/7/20 16:26

    12:51 Подлец и мръсник си ти,като баща си.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/7/20 17:42

    До 13 :40 да ти еба в устаааатааа травестит забулен ораспу чоджу.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен6/7/20 17:43

    До 13 :40 да ти еба в устаааатааа травестит забулен ораспу чоджу.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/7/20 01:39

    Erdogan velik sultan,razkaza igrata na FRANCIYA V LIBIYA,razkaza igrata v IRAK I SIRIYA na AMerikanci i rusnaci,razkaza igrata na Vizantitycite v sredizemno more zatova razni chp piyanduri da si zatvorqt pluvalnicite si che samo otrova izliza ot ustite im,ERDOGAN izpulnqva zavetite na velikiya ATATYURK durmak yok yola devam baskanim,kuchetata layat no kervana si varvi

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен7/7/20 03:53

    Това е в ИДЕАЛНИЯ случай че всички младежи гласуват за СНР. Само че реално младежите са антикомунисти

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен7/7/20 06:46

    Кьзьлбашите казват Ататюрк е Кьзьлбаш, Помаците казват Ататюрк е Помак, Комунягите казват Ататюрк е ляв, Според Булгарданите пьк бил Булгар, Всеки дьрпа кьм себе си от страх защото Ататюрк си беше един СИВ ВЬЛК.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен7/7/20 09:17

    Та да не би Ердоган да е по-велик от Атанюрк?!Диктаторът залязва, да върне пачките на народа.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен7/7/20 11:36

    Ердоган направи Турция супер сила,тия огромни градски болници,аутобани,мостове ,тунели,язовири,военни кораби,ракети,танкове,безпилотните самолети и дронове с които смачка руснаците в Сирия и Либия,ето това е Ердоган любимеца на турския народ

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.