Все повече жени от региона посвещават част от времето си на бездомните котки– за планирана кастрация и медицински грижи. Ветеринарният лекар Николай Каснаков твърди, че броят на доброволците, които водят пострадали животни в 5-те специализирани за котки кабинети в Кърджали, се увеличава и средно на седмица се решават от 3 до 5 случая, вкл. и за пристигащи от Момчилград, Ардино и Джебел. „Увеличава се тенденцията на състрадание”, твърди той, цитиран от Арт галерия „Кръг“. В неговия кабинет двама от лекарите са специализирани да оказват помощ на котки – д-р Велкова и д-р Байрям.
Докато според официалните проучвания броят на бездомните кучета в страната намалява с всяка изминала година, този на уличните и дворни котки остава неизвестен и дори основателно се предполага, че бързо се увеличава. С намаляване на кучетата се забелязва увеличаване на
бездомните котки, което е нормално, тъй като и двата вида използват едни и същи ресурси на средата – храна, вода и подслон. За разлика от кучетата, котките са много по-приспособими към условията на средата. При това те се възпроизвеждат много по-бързо: само за 10 години една некастрирана женска и нейното поколение може да бъдат причина за появата на близо 50 000 котета, повечето от които в първите месеци от своя нелек живот стават жертва на жестокост, инциденти, болести или борба за територия.
На 8 август пред Арт галерия КРЪГ в Кърджали ще бъдат изложени фотопортрети на 8 добре изглеждащи пухкави бездомни котки от 8 европейски страни /с автор на фотографиите Димитър Кутелов/, посочиха от галерията.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Да,бе. Чакай улична котка да доживее 10 години.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/8/20 08:30

    Кърджали се превърна в зоологическа градина.Кучета и котки,коита разнасят зарази.Криворазбрана любов.Грижа към бездомните кучета, а за хората кой да се погрижи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/8/20 13:58

      Грижи се сам за себе си.Какво очакваш-някой да ти дава ,и до кога така?

      Изтриване
  3. Анонимен9/8/20 08:26

    Едно време всяка селска къща имаше котки,сега по къщите котки няма,а улиците са пълни с бездомни.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.