Само два са сигурните депутатски места в Кърджалийски многомандатен район, ако изборите за парламент се проведат днес. 2 за ДПС, за останалите три места за кърджалийско присъствие в Народното събрание се задава голяма битка, а играчите този път са повече.
Това е основният извод от последното социологическо проучване, което праща в парламента 6-7 формации.
ДПС има гарантирани два мандата - Мустафа Карадайъ, който отново ще бъде водач, и следващия в листата.
Този път всяко име трябва да е с тежест, с дарбата да поведе повече хора след себе си, а не само да се чака на магията на трите букви Д-П-С, а 10 кандидати да бъдат най-вече по квотен пълнеж - сунит, алианин, помак и т.н.
Ако анализираме през призмата на последните избори – местните, и постигнатите резултати на ДПС в 7-те кърджалийски общини, то партията на Ахмед Доган лeсно ще вземе и 3-тия мандат. С малко напън, малко внос от Турция, разпределението по Хеър-Ниймайер...
Доган би казал: Да са живи и здрави кметовете ни!
Регион Кърджали отново ще бъде отличникът на ДПС, но 4-тият мандат по метода на големия остатък (разпределението на мандатите по системата Хеър-Ниймайер) е недостижим. Разбира се, ако не се случи чудо в нетрадиционни за ДПС региони - хем за националния резултат, хем за "преливане" към Кърджали, ако е постигнат необходимия остатък!

Възможно ли е Бойко Борисов отново да командирова Вежди Рашидов в Кърджали с надеждата да отклони турски гласове към ГЕРБ и партията да си гарантира пълен мандат, а Цвета Караянчева да има по-силно присъствие в столицата?

Това се говори в средите на ГЕРБ, но няма как да се случи. Рашидов бе тестван веднъж в мажоритарен сблъсък с Ахмед Доган в Кърджали и претърпя фиаско. А като водачи на листи и Рашидов, и Караянчева, а преди това и Стефан Данаилов, постигаха пропорционален резултат от 18 000 гласа. Днес, дори Борисов да е кандидат за депутат в Кърджали, 18 000 е мисия невъзможна, но 11-12 000 гласа са достатъчни.
С Караянчева начело на листата, ГЕРБ отново е с най-голям шанс за 4-тия мандат в Кърджали, но този път щабът колкото ще си дава зор да гради, малко повече ще се моли хората на Слави Трифонов да правят грешки в Източните Родопи. А и Цветан Цветанов да не пречи.

Ако не 4-тият, то поне 5-ият мандат може да е за новата партия „Има такава държава“, която засега се очертава трета политическа сила, но Слави Трифонов и екипът му още не са излезли на терен. Всичко зависи от листата и местните партийни екипи.

Големият ощетен най-вероятно ще бъде БСП. Александър Симов да си търси избираемо място в софийска листа.
БСП в Кърджалийско ще е зле, особено, ако Румен Овчаров се окаже прав, че Делян Пеевски се опитва да контролира БСП чрез Кирил Добрев, който е кандидат за мястото на Корнелия Нинова. Ако Нинова отстъпи лидерското място на Добрев на 12 септември, на хоризонта ще се появи вариант А-национално спасение: Бъдеща коалиция на ГЕРБ и БСП. А това ще рефлектира и на кърджалийските нагласи.
Въобще, в кърпа вързан е само мандатът на Мустафа Карадайъ.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/8/20 09:09

    Очакваме битка между Илия и Караянчева

    ОтговорИзтриване
  2. зафер ертюрк4/8/20 09:39

    Бойко в Кърджали и светец да изпрати няма да бъде избран.
    Ние през 2009 изборите работихме за Вежди получихме цвета, вежди даже не си направи труда да дойде да благодари на тези дето му помогнах.
    Никой няма да гласува за да пълнят чекмеджета и купуват гори от герб.
    ГЕРБ се провали в всичко корупция, продажби на БГ паспорти, къщи за тъщи, студен резерв подарък от 60 000 000 лева годишно, чекмеджета пълни са пари и алтъни, допотопни изтребители на цена на космически совалки, за народа пандемия затвор за други 75 000 000 подарък, десетократно скъпи магистрли които пропадат, олигофрени министри, абе трябва с часове да се броят зулумите на герб.
    НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/8/20 09:55

    За днес, абсолютно точен, компетентен анализ предвиждане, обективна прогноза. Жалко, болно за БСП. Но те си носят кръста.С Багдасаров и неговата тясна клика, толкова и се върви надолу.За лична изгода, накърни партийните интереси, тясната му връзка тук с хората на Шиши на яслата, сега фактурата може да бъде платена от нас избирателите и БСП.Въздух за БСП, нов председател на Областния съвет. Шанс за успех, мандат!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/8/20 12:11

    Да бе вързан ,ами ако ДПС не предскочи 4 процентната бариера ,тогава на куково лято ще е вързан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/8/20 15:43

      вие гласувате но ние ги броим

      Изтриване
    2. Анонимен4/8/20 17:23

      A kogato broish moje infarkt da te pokosi

      Изтриване
    3. Анонимен4/8/20 17:25

      Broyte broyte skoro kakto varvi shte se kriete v mishi dupki mladite ve4e se poumnqvat

      Изтриване
    4. Анонимен5/8/20 02:35

      Krona za dps

      Изтриване
  5. Анонимен4/8/20 12:22

    Първо хората не гласуваха за Вежди,даже не го и познават.Второ той нищо не им помогна.Трето гласуваха за Герб заради анти дпс.Но сега Вежди ще получи половината гласове от тези които е получил

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/8/20 21:17

    Господа, защо не виждате какви нови процеси се развиват в страната ни в политически план? Говорим за смяна на системата. Нямали местен човек да бьде депутат. А говорите че в кьрпа е вьрзано на някой депутатското място!. Аз се сьмнявам вьв ващите анализи.Нови хора с неопетнено минало,това е бьдещето!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/8/20 11:51

    С този манталитет на народа очаквайте от лошо по-лошо. Нема оправия за вас докато сте такива. Малък дявол ще отиде, друго по-голям ще дойде...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/8/20 21:47

    Нанай, пак да разширите покрай укропяването с бели петна грабежа МАФИЯ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.