По един лев такса за попълване на документи за смяна на лична карта и паспорт. Услугата - в офис до Паспортна.
За тази схема, преполагаща извода „Всички са неграмотни, да направим пари“, сподели възмутен жител на Джебел.
„Със странен тормоз и дори рекет се сблъскват понечилите да си обновят личните документи в Паспортна служба Джебел. В понеделник отидох, за да си подменя международния паспорт и личната си карта. Бях се зарадвал, че отскоро започнаха да приемат "бърза поръчка" и в Джебел, и наистина, сутринта към 8 часа на опашка за документи имаше само 20-тина чакащи. Но, радостта ми не трая дълго...“, разказва джебелчанинът в писмо до 24rodopi.com.
Когато дойде моят ред и влязох при единствената служителка вътре, тя набързо ми предпечата Заявлението и ми каза да излезна навън да го попълня. Навън обаче, под козирката пред входа, имаше една маса и химикал, но нямаше никакъв образец за попълване на Заявлението /както например в Паспортна служба Кърджали/. Огледах се по стените, но и там липсваха образци.
Въпреки това, по спомени отпреди 5 години, аз си попълних формуляра. Когато пак ми дойде редът и влязох, бях буквално изгонен навън от неприветливата служителка с думите: "Нещо пак липсва, отивай да го поправиш или някой да ти го поправи".
Излязох пак, бях благодарен, че не ме набиха. Огледах се и видях, че всички от опашката, минали през служителката, тичаха по уличката и 50 м надолу се редяха пред други две сгради-където този "някой" им попълваше Заявленията. Едното място беше застрахователно дружество, а другото-близката книжарница, където обаче се плаща по един лев за попълване.
Успях набързо да хвърля поглед на едно от попълнените там Заявления и видях, че единственото, което бях пропуснал да попълня, е цифрата за моя ръст. Написах набързо 178 и пак се затичах към Паспортната служба. Вече бяха минали почти 2 часа, и си бях загубил реда, за да чакам още почти 1 час.
Питах се, не можеше ли просто служителката в Паспортна служба да ми каже: "Господине, напишете си и ръста тук", вместо да ме изгони!?
Този път, "важната" госпожа, на която така и не научих името, взе Заявлението и пак почна да мърмори, но нямаше забележки. Явно мърмореше затова, че почеркът не е на нейната приятелка, не е успяла да вземе заветния 1 лев от мен. Но пък, като минат 50 човека за деня, това са си 50 лева от въздуха дето се вика“, посочва джебелчанинът.
Недоброто отношение на служителя и опашките за „помощ при попълване“ пък го навеждат на мисълта, че нещата са… свързани.
Схемата предполага, че всички в Джебел са неграмотни по български език.
А ако го владееш и сам се опиташ да си попълниш формуляра, въпреки „услужливата“ липса на каквито и да е образци за попълване, следва административен тормоз и неприветливост, и двойно по-дълго чакане без никакви обяснения. Това ли е Европейското административно обслужване?, пита мъжът.
Той се надява на отношение по случая и "това да се промени".
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

53 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/8/20 14:07

    Хахах неграмотни колкото искаш в Джебел !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/8/20 18:28

      И грамотен да си пак ще ти вземат 1 лев, хава парасъ, щото така са решили служителките и жената на полицая в Застрахователното долу

      Изтриване
  2. Анонимен25/8/20 14:13

    Образец има вътре в чакалнята и в Кърджали взимат за попълване заявление не се правете на луди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/8/20 16:17

      Под масата ли го крият Образеца, зада правят пари с жената на полицая 50м по надолу???

      Изтриване
  3. Анонимен25/8/20 14:20

    Не разбрах смисъла на писмото, естествено че ще си платиш ако неможеш сам да си го попълниш.Там от кадето идвате услугата за попълване на документ да не е безплатна.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/8/20 14:23

    Ее застрахователното дружество е на С.Б полицай в районното на Севал аби

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/8/20 14:59

    Конкуренцията прави мръсно на служителката понеже на последните избори беше кандидат депутат

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/8/20 16:10

    Къде точно е образеца??? И не може ли за улеснение да се отбележат с маркер полетата за попълване, така както правят служителките в паспортна Кърджали например?!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/8/20 16:11

    Джебелчани да не сме хора втора ръка?! Защо ни тртират с такова оренебрежение в паспортна служба?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/8/20 16:11

    Ами поздравявам човека коментирал в 14.20.Това е толкова елементарна процедура,че няма място за коментар дори.Ще си платиш за услугата разбира се.И за да разберете, че няма никакво писмо и ,че това е чиста провокация към служителката от Герб,която толкова е старателна и учтива със всички,,ще ви кажа следното.Първо,понеделник и аз бях там,за да си платя една глоба, там бяха две служителки,а не една,както обяснява стотинкаджията,и второ,навсякъде са залепени образци.Но ако този някой е до такава степен неграмотен и тъп,че не разбира от образци,то каква е вината на служителката.Някой си е вдигнал мерника,само и само защото служителките са от ГЕРБ.Не че незнаем кой е, мога само да кажа че не му наподобава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/8/20 18:23

      Ти да нецси Джебелски ГРЕБджия дето крафчдне от Горско Местанли?!

      Изтриване
    2. Анонимен26/8/20 13:01

      Господин или Госпожо, няма значение кой е от ГЕРБ и кой не е. Служителките или служителите нямат право и не могат да ти кажат при кой да си попълниш документите, при кой да си платиш таксата, те са длъжни по длъжностна характеристика да обслужват народа. Това, че работят в полицията не ги прави специални, те даже и не са последната дупка на кавала, просто са служители, който днес са там утре не са, така, че хората са прави. Ако зависеше от мен още при първия сигнал щях да им да бохчата с багажа и да ги посъвтвам да си намерят друга работа.

      Изтриване
  9. Анонимен25/8/20 16:22

    Кирково
    Е пъти по скъпо не се оплаквайте...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/8/20 16:54

    Изнесеното в сигнала до редакцията истината не отговаря с истината. Аз съм много доволен от обслужването на гишето. Вътре работеха две жени. Обясниха ми как точно да попълня формуляра и не са ме изпращали никъде. Много коректни и вежливи бяха. Благодаря им, отново.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/8/20 18:25

      Полицаите от РПУ Джебел започнаха АКТИВНО да защитават грубата си колежка, май нещата наистинажса вмирисани...

      Изтриване
    2. Анонимен25/8/20 19:09

      Доста лизгава хвалба. Каква е причината?

      Изтриване
    3. Анонимен30/8/20 17:45

      Екиз ти ли хвалиш така ба селянин

      Изтриване
  11. Анонимен25/8/20 17:22

    :-)))) brexit, brexit...:-))))

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/8/20 17:34

    Сега е сезона на дините и за попълване се взимат по 5 или 10лв.Но лице,което не може да си напише на Български имената си,как му се сменят паспортите?Нали пише саморъчно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/8/20 18:26

      ГРЕБ пак ще искат и гласове след това грубо адм. обслужване. Язък

      Изтриване
  13. Анонимен25/8/20 17:45

    Хората чувал Аби правиат кинти

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/8/20 17:52

    Месо мляко яйца а сега и левове, абе районно за далавера

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/8/20 17:56

    Застрахователни дружества, кандидат депутати, конкуренция, бизнес интереси, абе това РПУ ли е или парламент. Е..... мам....

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен25/8/20 18:36

    Заявлението да се попълва на място пред служителката,които не може да го попълни да остава без паспорт.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен25/8/20 18:40

    Към господина или госпожата която се опитва по някакъв начин да се прави на интересен/на. Толкова грамотен човек като Вас няма нужда и от образец, все пак конкретно в документа се изисква и пише много ясно три имена, адрес, егн, и какво ли още не? Човекът (Грамотният) незнам как не е успял да допълни документа! Все пак е много грамотен.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен25/8/20 18:41

    1лв за направена услуга! А малко по надолу в града как се изкарват парите някой дали се е интересувал?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен25/8/20 18:46

    Ясно е че в Джебел хората са неграмотни, личи си даже от коментарите, които така и не успяхте да напишете без грешки. Бих се зарадвала ако бях на ваше място, предпочитам да платя 1лв за извършена услуга, и да не ми се смее никой, че не мога да попълня един елементарен документ с 10 образци пред мен без правописни грешки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/8/20 12:54

      Госпожа Анонимен, в кометара ви намерих 4 пуктоационни грешки от пръв поглед. За правописни не съм проверявал. Предполагам, че сте българка по самосъзнание/или сте госпожата, която е подложена на критика - в случая служителката в ПБ - Джебел, щом отправяте забележки. Но нека първо си редактирайте коментара и тогава коментирайте другите.

      Изтриване
  20. Анонимен25/8/20 20:00

    Ало...в Германия като не можеш да си го попълниш на ненскихненски,н им пука, оправяй се!! И даваш десетки евро да ти го попълнят, че даже и чреведат и обяснят!! Тука за 1 лев се запъвате!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен25/8/20 20:59

    Севаааааал кво става там БА

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен25/8/20 21:03

    Служитрлката се казва васвие тя винаги така се държи със хората мисли, че като почна да работи във паспортната служба вече е недосегаема и високомерна забрави старите си дни когато птодаваше кебапчета на пазара в момчилград!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/8/20 06:59

      Много точно казано.Забрави кебапчетата и кюфтетата,и сега кой съм аз.

      Изтриване
  23. Анонимен25/8/20 21:15

    Само Герб и само "калинките" на Герб...

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен25/8/20 21:16

    Така ще е като ги събират от "кол и въже..."

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен25/8/20 21:18

    Браво на гражданина...Простотията граници няма.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен25/8/20 21:50

    В Турция на всяка крачка дават пари
    Идват тука и се опитват да се правят ва луди.ВСЯКА УСЛУГА СЕ ПЛАЩААААА

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен25/8/20 22:25

    Сейханчето как пък ще кара тъкъв скъп мерседес. Не по 1 лв да вземе по 10 лв

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен25/8/20 23:01

    A be kato ne znayat bilgarski ,da ne izdavat pasporti,izlagaeziya

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен25/8/20 23:03

    Смешник.Левче за заявление.Малко са,трябва по пет лв. да им се взима.Все бързат,мрънкат и недоволстват.Претенции бол,акъл хич.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен26/8/20 08:06

    неблагодарници.като не можете да пишете на български език за какво са ви паспорти.нали умирахте за турция-майката ви родина.неграмотници и непризнателни.с турски пасорти никой в цивилизована страна не ви иска.добре го знаете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/8/20 12:48

      Какво като имаш български паспорт, какво правиш се него, гние в бюфета ти. Макар, че не съм турски гражданин - не притежавам турски паспорт - пиша го така за да го разбереш НА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Й СТИГНЕ И ВЕК ДА СТИГНЕ НА НИВОТО НА ТУРЦИЯ, така че този българския паспорт може да си го сложиш в рамка. Къде пътуваш без виза с него освен ЕС, държави от третия свят, даже и за Етипията ти трябва виза, а с турския паспорт хората пътуват без виза до САЩ и Канада, Австралия, Нова Зеландия, докато ти с твоя ги разглеждаш на атласа докато се храниш в гарсониерата във Възрожденци или Припек, Върлино, Златоград не знам от къде си.

      Изтриване
  31. Анонимен26/8/20 08:09

    Това няма да се промени никога .Това е начина на поведение ,начин на правене на пари и начин на живот и корупция ,които ги научи д п с-то

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен26/8/20 10:12

    Понеже кмета не може да се обажда:алооо,пращам ти едни мои хора,обърни им внимание.Това е цялата философия,той не може да преглътне това и затова е цялата тантана.Те са свикнали по този начин,с едно телефонно обаждане да си разрешават проблемите си.И сега служител който си върши работата и не позволява да се слачват такива цигании,излиза че не си върши работата,просто не им пасва, разбирате ли?!Това е цялата хфатка.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен26/8/20 10:23

    Само Венци, никой друг...неговите кадри са номер1...

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен26/8/20 11:22

    Касови бележки издават ли??

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен26/8/20 12:43

    2 leva za sfirka, 1 lev da pissar, i... do 5 leva za pissoir...
    a stalbichka ima li za liliputite, tva gishe dosta na visoko mai...samo za visoki bulgari kato Mustafa li e?

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен26/8/20 12:45

    a na tabelkata kakvo pishe? dobre doshli li? ili dobre si otishli
    li?! :-))))

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен26/8/20 15:51

    Господин Милчев самосезирай се всичко това се случва пред некомпетентния Севал. Много е ниско нивото и професионалзма там и вия го знаете много добре, защото познавате Севал и сте убеден че е пълна нула.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен26/8/20 17:21

    Ааааа не така Севал е профи. Никой да не го пипа, че лошо ще стане.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен26/8/20 20:34

    Ал бирисини вур отекисини

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен1/9/20 22:04

    Оооооо севалка Как е. Съфнало сфете на сентъра на сариграт.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.