Имате имот, но какъв?

„Защо въстанахме, имот ли си нямахме?“, с тези думи се прибират страхливците по време на Априлското въстание.

Април 1876 година

Захарий Стоянов точно описва обстановката по време на революцията. В Копривщица излизат въстаниците, някои дори боси. Не могли в бързината да си сложат навущата. Ръзгърдени, гърмели с пушките. Свободата била единствената дума из устите на тези „луди“ люде.
Така ги описват и за такива са ги смятали-за откачени.

Август 2020 година

Хиляди са на улиците. Докато работят, преди да отидат на протест, други ги заместват на блокадите на кръстовища в столицата. Наричани-луди, маргинали, тулупи, безделници, нехранимайковци.
Още?
Всички тези епитети са понесли върху себе си онези преди близо 150 години чеда на България, които поискали свобода…

Август 1877 година

„Последният напън вече е настал, тогава Столетов, наший генерал…“.
Ревна гороломно, така описва събитията от 11 август 1877 година Иван Вазов в своята „Епопея на забравените“. Камъни, дървета, трупове валят към поробителя. Към пълчищата, които искат да запазят статуквото на държавата. На османската власт.
„Лудото“ Априлско въстание е произвело Десетата поред, но освободителна, Руско-турска война.
България ще бъде свободна с цената на кръвта на „лудите“, които след това…

2-ри юни, някоя си година в Свободна България

Вият сирени. В часа, когато куршумът се забива в челото на един герой. Смъртта на Христо Ботев бележи края на жаждата за свобода на една цяла нация. След него ние нямаме нищо!
Сведете глави, когато вият сирените.
Сведете глави пред Последния Българин.
Сведете глави пред Човека, който умря за свободата Ви, а Вие не знаете какво да правите с нея!
„Аз съм български войвода, момци ми са тез!”, казва лирическият Ботев в едноименния марш.
Бъдете част от марша. Бъдете истински поне в този момент, бъдете Себе си.
Послания на всеки 2-ри юни.
Неизпълними.

Април 1876-а

Някакви хора въстават срещу властта.

Август 2020-та

Някакви хора въстават срещу властта. Наричани всякак. Лентяи, тулупи, нехранимайковци. Пък що блокирали кръстовища, пък що поливали с кафе баби, дето подкрепяли властта?
Все „разбойниците“ воюват за онези, дето си мислят изпървом за собствените задници.
Колелото на историята се върти. Все едно и също се случва. Всички оплюващи недоволните после им носят цветя на паметниците…
В онази реч на Доган, когато някакъв лумпен реши да го стреля с газов пистолет, бе написано нещо именно по този повод.
Доган, из устата на Филиз Хюсменова, която прочете речта, каза: колелото на истиорията се върти. Ще стане като с цар Иван-Шишман.
Премиерът Борисов трябваше да се сети за заигравката с Ердоганова Турция, за която намекна Доган.
Не го направи.
В момента пък протестите се обрисуват като приключение на лумпените.
На които оплюващите ги после носят цветя. Или техните потомци.
Внимавайте да не стане късно…
Защото имате имот, но какъв?
Жельо МИХОВ, 24rodopi.com

Очаквайте: Мълчанието на ДПС`2020...

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. зафер ертюрк8/8/20 08:34

    ЕВАЛА на протестиращите.
    Искат промени, не че ще станат.
    С протести в няколко големи града с няколко хиляди участници няма как да станат промени.
    Радев усеща че пари под нозете и че няма да види втори мандат се опъва като девица преди да роди.
    Раята в смесените райони си подпиива ракийката и си замезва гледайки новините дали някой будалите са свалили тиквун, след третата ракийка почва да хвали на майка и протестиращите.
    Абе народът е зле, паркинги за втората или третата семейна кола няма, гърчулята не го пускат на почивка на тяхно море, данаците са много за трети и четвърти имот, зле са и тези от категория инвалиди държавата им дава само 150 лева над минималната пенсия а те повечето са платили за телково решение.
    Зле е народът, много зле.
    Зле са и безстопанствение кучета, европа ги пази, общините ги пазят, полицията ги пази, прокуратурата ги пази, кожодери защитници ги пазят, зле са зле.
    Добре е и то много добре когато през нощта му отварят разбойници на държавна служба колата, полицията не идва да вземе пръстови отпечатъци, криминалистите ги няма същия ден.
    Добре и когато жена подгонят улични кучето и то има късмета да се спаси върху близката кола.
    Дали да се протестира или не е сложно в булгаристан, могат да те съдят и за писане ама за кражби в милиони или милиарди няма да те съдят, ще ти прави теманета и Радев и Европа.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/8/20 08:48

    В Кърджали няма протести. Не че няма протестиращи, просто няма протести срещу корупцията и олигархичната мафия. От срам, от неудобство, от страх. А как крещяха кърджалийци преди години срещу своите съграждани и приятели да си ходят в Турция!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/8/20 09:06

    Прекрасна статия, господин Михов! Разтърси ме духовно и емоционално, емоции, които са непристойни и непознати за много индивиди в 21-ви век!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/8/20 09:42

    Гладна е раята но цял ден седят по кръчмите ,ние като излязохме срещу ДПС и ГЕРБ велможите изкараха ни BOLYUCU

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/8/20 09:43

    В Панчево нямаме вода от цяла седмица алууууу кимета

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/8/20 10:44

    Стига сте градили българската история, култура, идентичност и т.н. върху чувството за омраза. Омразата към турското. Докато не се водим като народ от градивни чувства като съпричастие, емпатия, обич и човешки демократични ценности, няма да се постигне нищо. Недейте използва лириката на ДС и на ДПС, крепяща се от части на омразата към турците...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/8/20 10:45

    За да добавят и имота на турците към своя.... е отговора на въпроса от преди столетия!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/8/20 11:17

    Вял опит за манипулация на читателя."Интелектуален труд", чието място не е в страниците на 24родопи а в някоя химическа VC на В. Симеонов. Направената аналогията за свобода е толкова неуместна, че ме подсеща за размислите на настоящ затлъстял български тинейджър, който се насмива на Иван Асен 2, защото при Клкотница не се е сетил да използва танкове и самолети срещу Теодор Комнин. Аналогията между Априлското въстание и случващото се сега е единствено в това, че и зад двете събития прозира дългата руска ръка. Не подценявам усилията на част от протестиращите за промяна. Подкрепям ги. Но взимането на властта от обкръжението на президента означава да отворим широко порти за трайното настаняване на сибирската мечка в двора ни. С поздрави; Рашит Рашит

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/8/20 12:37

      ot men palec mn slab Jeliooo vmeniavsht neistini ot nezavisima media

      Изтриване
  9. Анонимен8/8/20 11:33

    Абе този Михов и тази медия мн дейни направо напишете кого подкрепяте уж медиите били безпристрастни ! А и налазили няколко трола и всели смут хубаво че е Зафер да опише обстановката в смесените райони но медията нещо контрастира от безразличието нещо подклажда а Жельо ?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/8/20 11:44

    Като знамкак спи летаргичен сън Кърджали се радвам ката минута ,че рано избягах от този заспал град. хак да ви е управлението . рая бяхте и рая си останахте. Умните избягаха отрано къде в другите градове,къде в чужбина. И кои останахте? бездушна, оскотяла и пиеща шльокавица маса от същества. Наскоро минах през града. И....всичко си беше по-старому,както отпреди десет години. Всеки прави своя избор в живота. Азнаправих своя избор,останалите в града-своя!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/8/20 14:15

    До 11,44 Предполагам ,че пишеш от Орлов мост където си на барикадите...или въртиш дюнери някъде на запад.. И в двата случая си постигнал много...Евала...такива като тебе ги знаем..

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/8/20 15:16

    600лв заплата оставка

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/8/20 16:14

    1876 насам, 1878, България от едно, под друго управление:руско, немско, съветско, европейско/германско-английско/, американско. Дали нямаше да бъде по-добре, ако беше останала под контрола на РТ? 82 валилик?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9/8/20 13:41

    Елате в Кърджали при КърджалийскаТА

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.