Продължава реставрацията на джамията в ардинското село Любино, която е една от най-старите в района. Със средства, които са дарени от местни жители, изселници от Турция и работещи извън страната подновена е цялата покривната конструкция и минарето на джамията, както и външната й част. В момента текат ремонтните дейности във вътрешната част на молитвения дом, без да се променя автентичният й вид. Очакваме още дарения, за да довършим напълно реставрацията. Това съобщи председателят на Инициативния комитет за набиране на средства за реставриране на джамията Салих Бахтияр. По думите му, реконструкцията на джамията е крачка към нейното възобновяване като културно и религиозно средище за хората. От свое име и от името на местните жители той изказа искрените си благодарности към ръководството на общината в лицето на кмета инж. Изет Шабан за оказаната помощ по реконструкцията на молитвения дом, както и на дарителите.
Джамията в Любино е един от най-старите мюсюлмански домове в областта и има голяма архитектурна стойност. Изградена е преди два века (около 1808 г.) от местни майстори-строители и е единствена в Източните Родопи, която има приземен етаж под основното молитвено помещение.
Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка: IBAN: BG88STSA93000024707607, BIC: STSABGSF

Гюнер Шюкри, Ардино

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/8/20 17:57

    Сега остана и да направят път, защото там се ходи само с катъри. Такъв изостанал джендем е.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/8/20 20:22

    Колко човека има реално там 5-6 ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/8/20 22:43

      14 (ГРАО, 2015-03-15) сега може да са толкоз 5-6

      Изтриване
  3. Анонимен16/8/20 21:54

    Най-старата джамия, от...1808 г.... Щом най-старата е от тогава, до тогава не имало, а какви храмове е храмове имало!? Какво население е обитавало до тогава?

    ОтговорИзтриване
  4. Пътят е асвалтиран от няколко години пишеш коментари обаче незнаеш къде се намира селото

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/8/20 14:34

    А в Русалско най-старата църква защо не я реставрират?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.