Строителството на газопровода Гърция-България върви с бързи темпове и в момента машините работят в района на бившето летище край Кърджали. Подготвя се трасето от Газово хранилище „Седловина“ през яз. „Студен кладенец“ покрай село Островица. Днес машините работят в района на летището в посока с. Глухар.
Припомняме, че старт на мащабния проект бе даден през май м.г. в района на Кирково. Символичната първа копка бе направена от министър-председателят Бойко Борисов и тогавашния гръцки премиер Алексис Ципрас. Лопати в земята забиха също така енергийните министри на двете държави, областният управител на Кърджали Никола Чанев и кметът инж. Хасан Азис.
С интерконектора България - Гърция даваме пълна, реална диверсификация на доставките на газ, каза тогава Борисов.
Чрез междусистемната газова връзка България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други. Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м.
Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.
Иван Стайков, стажант-редактор
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/8/20 08:24

    Интересите на САЩ да продават скъпия си втечнен газ тук и да пречат, същевременно, на руския, който идва през "Турски поток" от турция.. заради тези газопроводи стана тази война в Сирия..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/8/20 18:03

    Kmeta na selo Panchevo prodava izsechenite darva po putya na gazoprovoda v zemlishteto na selo PANCHEVO za 45 leva na kubik durva koyto jelae da se obadi na kmeta

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/8/20 23:43

      Toy kmeta na svoi hora prodava za 12 lv kubika da se razsledva kak stavat tiya shashmi,na edni za 45 lv a na svoi hora za 12 lv kubika

      Изтриване
  3. Анонимен24/8/20 10:45

    Тия дърва не трябваше ли да се раздадат на социално слаби семейства,гледам дървата ги взимат богатите на безценица

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.