Сезонът на отпуските е в края си. С маска или без, премина под знака „Коронавирус“. Интубиран единствено с родни сили, евро и левове. От уплахата „300“ гърците загубиха най-много. Не от спартанците на Леонид, а от средния брой заразени в България откакто настъпиха газта на тестовете. Затворени граници, но пък паднаха кинти за десетките лаборатории. Тежка зима, вероятно и с политически сътресения, очаква южната ни съседка, само заради цифрите през юни и юли-стотици фалирали фирми, десетки хиляди останали без работа заради проваления сезон в северната част на страната, разчитаща на туристите през „Маказа“. Загуби, само за тези два месеца, оценявани на три милиарда евро (според медиите в страната). Но това си е проблем на самите гърци, ние също не сме цъфнали.

Корона истерията обаче прати хиляди нашенци обратно по плажовете на Черно море. Ако не за друго, то поне да направят сравнение „Преди и сега“. За някои дори стъпването по Черноморието е било спомен отпреди 7 години.
Паралелите са неминуеми.
Бетонова джунгла, стотици хотели, десетки в режим „изчакване да се ометат туристите и идват дюлгерите“.
Обслужването - на рецепцията няма никой, чака се около 30 минути някой да се появи и… Прасне ключовете за стаята на плота и рече „Дължите ми 1000 лева“. Прибират се парите и следващата среща с персонала е когато трябва да си ги прибере обратно. За чистене забравете. Отново чакане да се появи някой, който поне да ви връчи една метла.
„Как сте, добре ли пътувахте? Имаше ли проблеми, дълго ли чакахте на границата? Заповядайте, седнете, ще ви поднесем кафе и освежаващи напитки докато стаята бъде готова“ - така посрещат в Гърция, от пенсионерката с къща за гости в Мароня, до най-посещаваните и горещи от туристически интерес точки по „Родопското море“. Елементарно. Показно от „византийците“, дето ни „мразят в червата“, както изрече онзи актьор Христо някой си, изживяващ се на Де Ниро от Карлово.
Обявена градина в хотелски комплекс край Черно море пък може да се окаже просто тротоар, ограден с оплешивяващи храсти, а след него паркинг, гаражи, следващ хотел. Но иначе е „градина“.
Жалкото е, че разбирането за туризъм по родното Черноморие окончава с поредния строеж на хотел, между други два. А също и някой и друг арест на местни „чайки“, които решили да заработват с дрога.
Тази година „корона истерията“ интубира бизнеса по Черноморието ни с най-нормални туристи. Получиха много бетон, гюрултия по кръчмите и „Дай парите“.
Догодина границите ще бъдат отворени по това време…
24rodopi.com
Очаквайте продължението „Романтиката бе убита с 5-звездна надгробна плоча“, в първия следотпускарски брой на вестник №1 в региона „Родопи voice“
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

41 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/8/20 22:14

    Стига сте плюли по Черноморието

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен21/8/20 11:13

      Ако ходиш на квартира въоръжен с дисаги с храни, няма как да знаеш, че обслужването е под всякаква критика.

      Изтриване
    2. Просто статията е вярна на 100 %. През 2000-та година бях за пръв път в Гърция. Такова обслужване на туристите го няма никъде по света. Имах чувството, че искат проклетите византийци ;-) да ни убият с храна. И като количество и като качество...недостижими.

      Изтриване
  2. Анонимен20/8/20 23:03

    Много реклама правите за туризма на византийците но тях никой не може спаси годината им е нулева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен21/8/20 09:13

      Ами едва ли правят реклама на византийците. Пишат какво е дереджето там по принцип и тук. А който не е ходил скоро на нашето Черноморие да отиде да види, че журналистите са написали истината. Сигурно има и добри места, както е писал първият коментиращ, ама не всеки има пари за петзвездни хотели.

      Изтриване
    2. Анонимен21/8/20 13:05

      Дреме им на византийците, нали взеха три пъти повече от нас, европари.

      Изтриване
  3. Анонимен21/8/20 06:41

    Звучи гадно! Сигурно има и добри места по нашето черноморие!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/8/20 07:42

    На слънчака нямаше музика, но и хора в кръчмите ,даже и в първа линия.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/8/20 08:12

    Далече сме от истината, не само в туризма.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/8/20 08:53

    Права сте за съжаление и при мене се случи същото,никакво уважение.
    Миналата година бяхме на море в Кушадасъ хората още на входа ни поеха багажа и веднага ни сложиха гривните за да можем да се разполагаме в хотела,да ядеме и пиеме въпреки,че настаняването ни беше след обяд в 14.00ч.Затова Черноморието ни догодина няма да има туристи,господ тази година ни даде възможност да направиме сравнение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/8/20 19:25

      На същото мнение съм!
      Живея към 25-26/год.GRи мога да направя едно ,,Минипреселение!!!!!!

      Изтриване
    2. Анонимен27/8/20 09:26

      Хвалите Кушадасъ, идете на ваканционно селище Дюни и ще видите, че е 100 пъти по хубаво. Има съчетание на море планина, просторни зелени площи. Нивото на обслужване е на много добро ниво

      Изтриване
  7. Анонимен21/8/20 10:09

    Много мафия на Черно море,малко обслужване. Догодина има да чакате туристи. В северна Гърция е идеално, чисто море,чисти плажове,кеф на бучки. Българскаите Мафиози направо се насраха. И сега вече ще си броят ташаците,няма да има туристи на Черноморието. Това е защото сте лакоми и ненаситни. Много поздрави на Българската Мафия и пезевенкски орди. Насрахте се, любувайте се на творенията си!
    Поздрави от Фанари.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав си човеко. Аз от Бургас се хващам да ходя до Гърция, защо ли? Като човек от морето ми липсва чистата вода, дивите плажове и усмихнатите хора, точно така е в Гърция.

      Изтриване
  8. Анонимен21/8/20 11:25

    Ей продадохте България,и византийците са същите,не ни обичат и ни цакат яко,едно чисхо море имат нищо друго,това "добро " обслужване и при тях ти излиза през носа,даже не са никак любезни и те гледат с пренебрежение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гледат те с пренебрежение защото си нагъл, прост и невъзпитан. Към нормалния човек са любезни и добре настроени. За жалост българина е станал синоним за простак на много места по Европа, да не говорим за Гърция.

      Изтриване
  9. Анонимен21/8/20 11:37

    В момента съм в Поморие - прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/8/20 12:37

    Нищо не успя да ни попречи и в момента сме в Гърция и е прекрасно.Нищо не е в състояние да ме накара да отида на море в България. Който разбрал-разбрал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние така,нищо не може да ме накара да отида в тази пумия наречена"Черно Море"

      Изтриване
    2. Смешник голям си ти, до вчера ходеше в селския кенефа на двора, ха ха ха.

      Изтриване
    3. Анонимен25/8/20 03:49

      Тъпанар

      Изтриване
  11. Анонимен21/8/20 17:32

    Гадни продажници

    ОтговорИзтриване
  12. И на нашето море има добри места.Риото на Обзор е едно от тях.Настаниха ни преди 14h и ни поканиха да обядваме.Когато напускахме ни оставиха до когато искаме като не ни свалиха горивните до последно.Харесвам Гърция ,но и в България има къде да се отиде.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24/8/20 16:53

    Бях в Приморско за 7дни,на петия ден се обринах от мръсния пясък и вода.Три години преди това ходим в Гърция,не се обринах.Там е чисто,с нетърпение чакам да ида пак.

    ОтговорИзтриване
  14. Може ли чаша вода _има отвтн _каде отвън в маркета това е в ахелой на 24 08 2020 това ми е севте след 8г извън бг и последното

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Научи се да пишеш и се върни в на майка ти пъткаата ако искаш

      Изтриване
  15. Говорих с 4 рускини, живущи в Поморие от няколко години. Направило им впечатление че плажът тази година е много мръсен, кофички от кафе, счупени бутилки и т.н.т. Питат ме защо е така? Срам не срам казах, че тази година на плажа са предимно българи. И аз съм българин.

    ОтговорИзтриване
  16. В България няма туризъм,това е някакъв синоним на този вид услуга.Съжалявам,че го казвам за собствената си страна,но буквално съм отвратен от големите КК по нашето море.Може би тук-там има някоя частна квартира,която създава някакви прилични условия за почивка.Но не се чуствам отпочинал, а озлобен и гневен на нас самите българи.Как допуснахме това да се случи с нашата "Родина"! Мъчно ми е, искам да направя нещо това да се промени ,но не знам какво и не се сещам как.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами много е лесно. Вън мутрите от властта и полека лека всичко ще си дойде на мястото. Какво искате като 11 години вече ни управлява мутра и то най-простата и неграмотна.

      Изтриване
  17. Анонимен25/8/20 11:13

    Това за омразата на гърците към нас е пълна простория. Първо всичко си е до човека. Ако е културен и възпитан се държи човешки, а когато си е боклук той си е такъв със всички включително и със сънародниците си. Аз лично имам стотици дни в Гърция в които хиляди контакти с гърци и гъркини и да ти кажа повече усмивки и готино отношение съм видял там отколкото тук за 45г.Просто не драскай глупости за хората защото разликата е огромна. Ако си ходил там и си се правил на голям и отворен като софиянец в провинцията не се учудвам, че отношението към теб е било такова че да драскаш колко ни мразели. Напротив радвай се че не са ти чупили кофата на раменете.От писанията ти разбирам,че си поредния "слепок" и не виждаш реалноста хейтър или някой ти е платил дребна сума като за дребен мишок и сега ми драскаш сравнения,а си мега далеч от истината и супер некомпетентен. Истната е че нито обслужване нито отношението на хората може да се сравни с това на нашите простаци. Тук като цяло всичко е на батки,кухи политици и мутрафунчовци които ако им дадеш една бала сено да го разделят на 2 магарета едното ще преяде другото ще умре от глад... т.е и това не могат да направят камоли бизнес. Макар и в евра там е по-ефтино от тук на база лукс и качество. Да не говорим за красота. Може да се пише много, но е безмислено. Който иска да си ходи тук по черноморието аз няма да допусна повече тая грешка да ми готвят с промишлена вода от пожарни хидранти, цял хотел с 200 човека да не излизат от WC и да имат чувството, че са по малка нужда, но откъм задника... Да ям рибена чорба от останките на порциите скумрия на скара. Ужас, а проститиите са стотици. Прости малоумни хотелиерчета и мизерен туризъм. Мушенници и мародери. Фикалии и мръсотия във водата. В 80 % всичко е ужасно. Ужас.

    ОтговорИзтриване
  18. Стига сте плющали глупости! И по нашите курорти има читави места. Ходите по византийско с по един багажник манджи и ви било евтино. Един вечер на кръчма да направите снимки и след това само на разходка. Евтино било, давай всяка вечер по 100 евра за вечеря на семейство и тогава ми говорете за евтино.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен25/8/20 14:00

    Време е вече да започнем да се съобразяваме със законите в Природата.
    Един от тях е - КАКВОТО ПОЧУКАЛО, ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО!
    По този закон се определят и взаимоотношенията между хората. Не само на Черноморието, на всякъде!
    Не говоря на 100- те бота, които искат да свалят вибрациите на Българина, чиято цел е да унищожат самочувствието и да се опитват да ни накарат да се откажем от самосъзнанието си на Българи. Не, не говоря на тях. Говоря на българите!
    Време е вече да заживеем в хармония с тези закони, а те са много. И ние ги знаем! Предаваме си ги през поколенията! И когато този стремеж надвие над стремежа към недоволство и оплакване и усъждане, ще заживеем новия живот! Живот на радост и веселие!
    Това е Истина!
    Хубав Е ЖИВОТЪТ!

    ОтговорИзтриване
  20. Аз бях в Приморско два пъти. Няма такова нещо. Изкарах си страхотно!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен25/8/20 15:55

    Това за българския туризъм не е вярно. Тази година два пъти почивахме по родното черноморие. В Сл Бряг и в Несебър. Двата пъти - отлично обслужване, усмихнат персонал. Стаята се почистваше ежедневно. 4* хотели - нищо супер скъпо. Пак ще почивам догодина в България. Всеки има избор - така че ето я Гърция, ето я България, кой където иска.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен25/8/20 20:43

    Привет от слънчева Гърция!
    Не знам за багажниците, но защо да ги пълним-домати в София 2.99 лв., 50цента в Гърция,(няма да изреждам други цени, но в момента ни бият по евтиния), плаж -чадър, два шезлонга(4 ако си с деца) , ползваш за 6 евро -това са кафетата и водата , която ти носят.
    Гръцка ракия голяма 1евро, а със салата 3, 50, храната също на цени много по-ниски от нашето Море, но за сметка на това, по-качествена и вкусна.Не говорим за чистото , спокойно море , безкрайните плажове и усмихнатите, и спокойни хора.
    Нашето море също е прекрасно, но му пречим ние..

    ОтговорИзтриване
  23. Чета тук някои коментари започват с :
    -Стига сте плюли.И тук има читави места. Разбирате ли ужасната констатация, до която сте стигнали ? Тук таме имало читави места. В ГЪРЦИЯ НАВСЯКЪДЕ ОБСЛУЖВАНЕТО Е ПРЕКРАСНО. И...може би, ама надали, някъде да има изключения. Туризмът у нас е на пазарен принцип. Като не могат да се променят ще загинат. И няма нищо страшно. Ще копат картофи и ще гонят овцете по къра. Там могат да си псуват на воля. А гърците ще правят това, което могат най-добре. Туризъм.

    ОтговорИзтриване
  24. Какво да говорим за туризма. Всичко ни е такова. В родният ми град отиваме на заведение 7-8 съученика. Ходим всеки петък в едно и също. Собственик е наш съученик.дойде да ни обслужва непознат сервитьор. Титулярът бил болен. Новият още не беше ни поздравил. Първите му думи бяха :
    -Колко бакшиш ще ми оставите ? :O
    Така лиии...? Извикахме собственика и го помолихме да ни сервира друг. Това е решението и на проблема с нашият туризъм. Газ до дупка в Гърция и Турция, а у нас....когато съборят бетона, когато се научат на уважение на ЧОВЕКА първо, а след това на клиента. Иначе ....глад.

    ОтговорИзтриване
  25. Аз пък съм в Албена, хотела на плажа, вътре е чисто, персонала отзивчив,пиколото ни помогна за багажа, каквото пожелаеш това ти дават,ограничения няма,спалното бельо се сменява споед дните които си, кърпите всеки ден, има къде да се разхождам какво повече ем сме на море но и има планина Прекрасно😊

    ОтговорИзтриване
  26. Когато отидеш някъде не за да почиваш и за се радваш, а за за покажеш колко си важен, трудно ще задържиш усмивката на човека на среща, без значение каква е дестинациято ти!
    Жалко че не мога да кача снимки от прекрасните градини които има на много места по черноморието!
    Искате пъпа на комплекса, да излезете от вратата в пясъка, но ако може и на пясъка градина за има...:)

    ОтговорИзтриване
  27. Абе, вие всички дето ходите на почивка в Гърция, просто отсядате там в квартири, за които в България ще платите 10/десет/ лева на легло. Луксозните гръцки курорти даже не се рекламират в България, какво остава да се говори за тях. Съгласен съм, че отношението на баба Зорба не може да се сравни с реакцията на администратора Олег в четиризвезден апарат комплекс по нашето черноморие.Болшинството от нас живеят в бетон вили, но плюят бетона по черноморието. Ядете калибровани/от един размер/ гръцки риби от див улов без да се замислят дали това е възможно. Пиете Рицина/бяло вино с ниско качество / от тубите дето ги носят в кръчмите, а тука мрънкате при същата ситуация.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.