Реално от Кърджали си тръгват не само млади хора и търсени квалифицирани кадри, но с тях и сериозни финансови средства, които се инвестират на други места в България за жилища.
Това е констатацията на брокерите в града край Арда.
В групата на напускащите родния Кърджалийски край една трета са заминаващите в Западна Европа, другите две трети остават в България, като немалко просто се местят от село в Източните Родопи в Кърджали.
„Тези, които заминават на Запад, не след дълго инвестират в жилище в Кърджали, а чернооченци показаха как с пари от гурбет родното им село може да заприлича на град. Но тези, които се установяват в Пловдив, София и другите големите градове у нас, те трудно ще се върнат обратно, нямат намерение да харчат повече тук“, посочва собственик на агенция за недвижими имоти.
Кои градове в България са харесвани от кърджалийци? Къде се местят? В страната ли остават повечето тръгващи си от Източните Родопи или я напускат?
Отговори на тези въпроси дава актуалната справка на Националния статистически институт.
4453 души напуснали Кърджали и региона през 2019-та, като са включени от НСИ в графата „изселени от областта“. 1753-ма от тях са заминали в чужбина, останалите 2 700 живеят и работят в други области на България. Пловдив е №1 в избора на кърджалийци, 315 души се преместили в Града на 7-те хълма. Ако се прибавят и неофициалните данни, броят на кърджалийци в Пловдив ще се окаже много по-голям. Агенциите за недвижими имоти са категорични, че от напускащите Кърджалийско най-много жилища са придобити в Пловдив.
301 души от Кърджалийско пък вече официално се водят жители на Хасково. Новите столичани от Източните Родопи са 191, а със старозагорски адреси са 73-ма. Следват Смолян - 46 души, Бургас – 36, като само в област Силистра няма заселен през последната година кърджалиец.
1616 души се преместили от едно населено място в Кърджалийско в друго в областта, движението предимно е от селото или малкия град към областния център.
На снимката: И големите инвестиции в строителството се местят от Кърджали в Пловдив. След строителното бижу „Панорама парк Кърджали“, всички в Пловдив говорят за „Панорама парк Пловдив“, в съседство пък започва изграждането на нова „Панорама“
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Ами така ще е.Хората чакаха 50години околовръстен път,но не дочакаха.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.