Група от 50 членове на Академичното туристическо дружество към Българска академия на науките, водена от Лена Апостолова, посети исторически и природни забележителности в района на Черноочене и Кърджали.
Походът е озаглавен „Мистичната България 9 част: по „ Белите полета“ на горното течение на Харманлийска река и Боровишката келдера“.
Първото посетено място бе светилище край чернооченското село Ночево. То е разположено на скален масив, на който са изсечени множество трапецовидни култови ниши, скални басейни, пещери, шарапани, причудливи форми наподобяващи човешки лица, животни и други. Мястото е известно най-вече като „Долината на сътворението“.
Впечатление на посетителите направиха добре запазените трапецовидни скални ниши, както и няколко сухи пещери. Такава е „Ташлък”. Над входа има няколко добре запазени ниши. Гледката към долината на река Величка или Улудере, както я наричат местните жители, е изключителна.
На една поляна, източно от селото в два камъка са издълбани шарапани. Това са две съоръжения, представляващи изсечени върху монолитна скала резервоари за течности с улеи между тях. Предполага се, че в древността са служели при направата на вино и използвани при различни религиозни обреди. Съоръженията се намират на около 200 метра едно от друго, като едното е сравнително добре запазено и са се съхранили два от басейните му и улеи. Втората шарапана също е запазено и е с внушителни размери. Има кръгла форма с диаметър на кръга около 180 см. Дълбочината е 30 см, изсечена скосено към дъното.
Втората посетена дестинация е в местността „Пармак кая“ до махала Еминчауш, където има голяма скала с издълбани трапецовидни ниши, фалистичен символ и малка двуутробна пещера.

Основната цел на академично туристическо дружество към БАН е опознаване на различни култови места, чрез посещение на културно–историческите забележителности и натрупване на ценни знания.

Лена Апостолова заяви, че всички са впечатлени от видяното, чутите беседи и интересни факти. По долината на река Боровица са едни от най-интересните и малко познати места на Източните Родопи. Своята необикновена красота тези места дължат на вулканичните изригвания, образували Боровишката келдера. Могъщото въздействие на стихиите постепенно е родило най-необикновените природни феномени на Източните Родопи, които са въздействали върху човешкото въображение още в зората на цивилизацията, казват от туристическото дружество към БАН.
Планували са и посещения до тракийското светилище „Асар кая“ край Женда, водопада до село Безводно, яз. „Боровица“, „Дюз кая“ в землището на село Соколите, най-високия връх „Чиляка“ на рида Каракус на Източните Родопи и планината с природен феномен Мечката.
Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

24rodopi.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/9/20 07:59

    Родопите не са изследвани,като се изследва ще стане рай за туристи.Заповядайте в Крумовградско имаме и Глава на Сфинкс.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/9/20 10:33

    Браво на играча. Тука е кюрдистан всичко им е позволено.Така са им казали явно. 🤔

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.