Стадото от източноевропейски бизони в Родопите се увеличи с две нови животни. Зубрите пристигнаха от Унгария и Словакия.

От 2013 година Източните Родопи са дом на стадо зубри, а Нова телевизия е поредната медия с репортаж от региона.

Изчезнали през вековете човешка дейност, тези внушителни животни са специално подбрани и разселени на свобода. Наблюдават ги специалисти от фондация „По-диви Родопи” и Съюза на ловците и риболовците. Стадото от девет европейски бизона се увеличи с още две животни. Гостите са от зоопаркове в Унгария и Словакия. След две денонощия по пътищата на Европа те усетиха за първи път атмосферата на Източните Родопи.

„По пътя бяха спокойни. Няколко пъти спирахме, за да ги нахраним и напоим. Дадохме им сено, тъй като това се счита за най-безопасната и подходяща храна по време на транспорта”, обяснява ветеринарният специалист Милош Пантелич.

Първите стъпки на българска земя са неуверени. Двете женски предпазливо оглеждат новия си дом. В ловното стопанство „Студен кладенец” предварително е подготвено място, където те ще прекарат известно време, за да се адаптират. През първите 2-3 часа животните обикновено са нервни, неспокойни.

„Добър знак е, че все пак отпиха глътка вода и започнаха да се хранят. Малко са стресирани, тъй като двете идват от два различни зоопарка и още не се познават. Но още със слизане се опознават едно друго и да се сближат. Сега трябва да легнат малко, да преживят, да се успокоят. Зубрите са такива животни, че като попаднат на ново място, винаги първо опитват водата тревата, пръстта”, разказва Христо Христов от Фондация „По-диви Родопи”.

Привикването към новата среда изисква време. Освен свежата трева в Родопите, засега двете животни ще продължат да ядат и от всичко онова, с което са били хранени в зоопарка.

„Няма как веднага да сменят хранителния си режим. Затова от двата зоопарка сме взели храната, с която са разполагали там. Взехме сено, зеленчуци, смески, минерали”, обяснява Милош Пантелич.

В следващите две седмици двете животни ще се опитат да свикнат едно с друго. Едва след това ще се мисли как и кога гостите да се присъединят към останалите девет в планината.

„Дивите ще се опитаме да ги задържаме около оградата – да обикалят, да си общуват, да се душат. Ако дивото стадо тръгне да пасе нагоре към планината и двете нови са неспокойни, нервни и искат да отидат с тях, ще им отворим вратите”, каза още Христов.

С новите попълнения зубрите в единственото у нас стадо на свобода стават 11. Тази година за първи път има две малки, родени сред дивата природа. С годините стадото е създало вече своя йерархия и социални отношения, разказва Антон Кръстев от Съюза на ловците и риболовците в България, който следи животните от разстояние всеки ден.

„Стадото се увеличава. И тъй като има много синове, двама от тях по-големи, има вероятност стадото да се раздели. Имат вече и някакъв път за миграция, спрямо времето и хранителната база. От по-ниското към по-високото напролет – така избягват насекомите и търсят по-добра храна”, разясни Кръстев.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/20 20:06

    Ако може да ги храните добре.Иначе както казал Настрадин Ходжа да внесем слонове ,лъвове и други екзотични видове!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.