"Щастлив съм! Човек трябва цял живот да се учи. Пропуснах времето да завърша, но след като децата пораснаха, успях да сбъдна съкровената си мечта", казва пред „24 часа“ завършилият 11 клас на 60 години Алимехмед Ахмед.

Както вече 24rodopi.com писа, навръх 60-годишния си рожден ден Алимехмед Ахмед от Ардино се сдоби с диплома за завършено средно образование. Той вече има и свидетелство за професионална квалификация от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Кърджали със специалност готвач – производство на кулинарни изделия и напитки. Ардинецът е само един от многото учещи в активна трудова възраст.

„Основното си образование завърших в родното си село Ленище. През тези години имах здравословни проблеми и спрях да уча. Преди четири години реших да продължа образованието си и да имам средно. Много бързо минаха тези години, преди известно време взех и последния си изпит. Много съм щастлив! Човек трябва да се учи цял живот!“, заяви Алимехмед Ахмед.

Припомняме, че портиерът на Община Ардино бе награден с Почетна грамота за проявено човеколюбие по повод Световния ден на безвъзмездния и доброволен кръводарител. Всички в Ардино знаят Алимехмед Ахмед като най-големият кръводарител в района. Синът му Дениз и дъщеря му Бурчин също са кръводарители.

Алимехмед Ахмед сподели, че през последните 12 години е дарил около 30 пъти кръв. Започнал е да дарява безвъзмездно кръв още от казармата в Казанлък. Неговата кръвна група е АВ отрицателна, която е от най-редките кръвни групи.

"Плаках от щастие, когато взех дипломата си. Дълги години мечтаех да завърша, след като през далечната 1974 г. реших да отида в София с приятели и да работя на строежи, вместо да завърша 9-и клас и после и средно образование", разказва още мъжът от ардинското село Ленище.

Именно в родното място Али завършва основно образование. Подтикнат от масовата вълна на родопчаните да работят в строителни бригади в столицата, Ахмед е повлечен от нея и се озовава на пъпа на София.

"Строихме подлезите на Орлов мост и на Софийския университет. Записвах на няколко пъти вечерно училище, с което да успея да завършва средно образование. Но не се получи. След това се ожених, родиха ми се три деца и времето за учене отмина. Сега вече пораснаха - малката дъщеря е на 19 години и жена ми се шегува, че двамата сме абитуриенти и трябват повече пари за балове. Голямата дъщеря е на 34 години и има детенце на три, а синът ми е на 29", разкрива още Алимехмед.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. зафер ертюрк17/10/20 10:41

    Не знам дали е най големия кръводарител, аз дарявам от 18 годишен, в Кърджали в кръвния център ме познават.
    Но за 12 години няма как да дари около 30 пъти, това е вредно за здравето, може би за цялото време е около 30 пъти, аз броих до 36 пъти в Бълагария а съм дарявал в Турция и Белгия.
    Хубаво е да се дарява кръв и за здравето и за нуждаещите се.

    ОтговорИзтриване
  2. живи и здрави да сте кръводарители, господ да даде да познаете любовта и щастието

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.