Паспортните служби се справиха за отличен


Паспортните служби в Родопите се справиха като за отличен. Общо 101 393 лични документи са били издадени от началото на годината в областите Кърджали и Смолян. Мобилни екипи, дълги опашки в ситуация на епидемия, но въпреки това големият наплив отмина.

В средата на октомври едва няколко души ежедневно чакат да подадат заявления пред Паспортната служба в Кърджали, която се превърна за пореден път в най-гоещата точка в Родопите през лятото и началото на есента. 39 923 лични карти са били издадени от началото на годината до 14 октомври в Кърджалийско, посочиха за „Родопи voice“ от Областната дирекция на МВР. За подмяна остават около 15 000 документа, като 8000 от тях са в хипотеза „удължен срок“ заради пандемията. За същия период са подменени 47 604 паспорта. Срокът на още 20 000 изтича до края на годината, но задграничният документ не попада в графата „задължителен“ за преиздаване.

Близо 63 на сто от личните карти с изтичащ срок в област Смолян са били преиздадени в периода януари-30 септември, посочиха пред наш екип от Областната дирекция на МВР. 13 866 лични карти са подменени, като за смяна остават още 8 284. „Имаме пълна готовност, при подаване на заявление в срок, то до края на годината и тези документи да бъдат издадени“, категорични са от вътрешната дирекция в Смолян. Най-натоварените месеци в паспортните звена в региона са били юни и юли, когато са издадени съответно 2461 и 2433 лични карти.

През летните месеци пък звената в Кърджали преминаха в режим на удължено работно време заради огромния наплив. След отпадането за изискването за отрицателен ПСР за влизане от Турция, пред Паспортна в Кърджали в началото на септември се редиха по 1000 души на опашка. Болшинството от тях-изселници от региона.

Заради очаквания огромен наплив, звената пък организираха мобилни групи за приемане на заявления в малки населени места, администрации, както и предприятия.

Припомняме, че заради епидемията и извънредното положение, срокът на всички изтичащи документи в периода 13 март-31 октомври бе удължен с 6 месеца. От 1-ви ноември обаче срокът отново става законоустановеният- в рамките на месец личната карта трябва да бъде подменена.

24rodopi.com

На снимките:

-Паспортна в Кърджали сега

-В началото на септември

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/20 11:01

    Толкова отлично се справиха, че станаха огнище за разпространение на Ковид 19!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/10/20 14:06

    от тях не търгна заразата. хората още си ходят по улиците на кърджали с маски. в турция 1,30 % положителни проби, в България 14%

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/10/20 20:19

      В Турция отчитат само тези със симптоми, но не и положителните без симптоми. Не сравнявай различни величини и показатели.

      Изтриване
  3. Анонимен17/10/20 21:45

    Basi sadistite i mazohistite...idvat ot chujbina specialno da se naredat na opashki s maski pred muhliasalata i pajiniasala mrasna porta na pashaportna...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/10/20 08:56

    Не можеха ли да им вземат документите в Посолствата ни в Турция и света?Да им се направят паспортите в Бг или в консулствата ни и въпроса щеше да се реши.За какво ли са тези посолства?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.