За увеличение на бюджета за култура с 30 % допълнително се договориха участниците в първия форум на европейски политици и творци от Европейската театрална конвенция (ЕТС). Срещата се проведе онлайн в Дрезден, в рамките на германското председателство на Съвета на Европа.

Форумът беше ключов за взаимодействието на сценичните изкуства и европейските институции. Дискусиите бяха фокусирани върху социалното измерение на театъра и сценичните изкуства. Бяха изследвани темите за условията на труд, международното сътрудничество, достъпността и разнообразието в сектора. Като перспектива за развитие беше обсъдена идеята за „Зелен театър”. Коментирани бяха някои от конкретните проблеми, пред които е изправен този ресор от културата.

Най-трудните задачи през 2021 г. ще бъдат достъпността на театралните пространства, мобилността, копродукциите и мултикултурните проекти. „Разнообразието и присъствието на различни държави правят европейското изкуство разпознаваемо за света, „нашия европейски бранд”, каза президентът на ЕТС Серж Рангони.

„Европейската комисия и парламент се обединиха в мнението за общи действия, развитие и защита на сценичните изкуства. В този сектор работят около 7 млн. европейци, разкриват работни места, ключови за икономиката. Младите хора са с 2,5 % повече отколкото, в който и да е друг отрасъл. Държавите членки на ЕС да отделят 2 % от Фонда за спасение по време на Ковид-19 за сектор култура. Задължително е тези средства да подкрепят тази обществена сфера, в противен случай загубата ще е огромна”, обобщи резултатите от разговорите Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център-Кърджали и ръководител на работната група, която участва във форума.

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.