3.7 кг контрабандно пренасяни златни изделия на стойност близо 300 000 лева откриха митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“. Накитите са намерени в бельото на петима пътници – три жени и двама мъже. Те пътували с микробус от Турция през ГКПП Капитан Андреево и България за Украйна, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“.

Превозното средство пристига на МП Капитан Андреево на 20 ноември, около 14 часа. Шофьорът и още шестима пътници – три жени и трима мъже, всички украински граждани, заявили, че не пренасят вещи, стоки, благородни метали или парични средства за деклариране. При последвалата митническа проверка на микробуса и личен преглед на пътниците митническите служители откриват, че  петима пренасят в горното и долното си бельо необявени изделия от жълт метал - пръстени, гривни, колиета, медальони, синджири. Основната част от бижутерийните изделия са открити у трите пътнички.

У едната жена са намерени три плика, съдържащи 358 гривни и 99 чифта обици с общо тегло 1661.60 грама.  Четири плика с 230 гривни, 40 колиета и 50 чифта обици с тегло 1078.50 грама са открити при личния преглед на втората жена, а у третата е установено, че укритите бижутерийни изделия са 621.10 грама. Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 3361.2 грама са от 14-каратово злато и на стойност 268 896 лева. Срещу трите украински гражданки са образувани отделни досъдебни производства, водени от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. По разпореждане на ОП Хасково жените са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1б “Д“ от Наказателния кодекс  и им е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

В същия микробус, при личен преглед на другите двама пътници се установява, че те също са укрили златни изделия. В долното бельо на единия мъж са открити 197.30 грама златни пръстени и обици на стойност 15 784 лева, а на другия -  185 грама златни бижута на стойност 14 800 лева.  Предвид стойността на контрабандните накити срещу  двамата нарушители са съставени актове по Валутния закон.

Общото количество на откритите у петимата контрабандни златни изделия е 3743.5 грама на стойност 299 480 лева спрямо експертната оценка.

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/20 12:31

    А нещо у гъзо дали са намерили

    ОтговорИзтриване
  2. зафер ертюрк24/11/20 14:41

    Zlatni sa bili bikinite.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/11/20 12:05

    Върнете им златото, знаете ли как трудно са ги изработили?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.