Приблизително 46 000 са помаците в Северна Гърция. Това твърдят от Panhellenic Association of Pomaks в писмо до председателя на Комитета за развитие на Тракия Дора Бакояни, публикувано в „О хронос“. Президентът на асоциацията Имам Ахмет настоява за инициативи от гръцката държава, за да не станат „инструмент на експанзионистичната турска политика“.

„Помаците не са - както в миналото - аморфна културна група. Организирани сме в клубове, имаме собствен вестник „Загалиса“, приети сме и сме се присъединили към международни организации. Научният свят на нашата страна, дори и с голямо закъснение, ни включи в своите изследователски интереси. Културното развитие на Тракия без нас е немислимо. Омръзна ни да тръбим, че и ние сме тук“, посочват от асоциацията на помаците.

„С това писмо бихме искали да ви напомним, че един от сериозните и за съжаление хронични проблеми на гръцка Тракия, е признаването на уникалността на помаците.

В продължение на десетилетия водим неравна и тежка борба както в страната, така и извън нея, за да бъдем признати за различен етнологичен, културен и езиков компонент на мюсюлманското малцинство“, се казва още в писмото.

24rodopi.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

35 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/11/20 18:19

    Добре,че признават ТАКИВА КАКВИТО СА,ТАКИВА.А нашите????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/11/20 08:25

      Какво да признават нашите? Толкова елементарно мислене, няма другаде. Какво има да признават, младите не са мюсюлмани. И не са, не заради това, че се правят на интересни, а защото времената са други. Или, за да угодят на комплексари, като теб или на някоя политическа партия да си сложат фереджето?

      Изтриване
  2. Анонимен11/11/20 18:32

    Гърците да не са луди да си направят република Северна Тракия, хубаво, че техните комунисти не докопват власт, иначе не ми се мисли.... виж нашите как е.ха мамата на държавата

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/11/20 20:17

    Къде сте тръгнали бе кой ще ви признае без подкрепата на Турция,гърците ще ви задушат

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/11/20 20:19

    Още един вид "македонци", само че в мюсюлмански вариант. И тук е мястото да припомним, че единствената държава, която граничи със собствения си народ се казва България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/11/20 21:38

      Абе вие българите прочути с това че циганите македонците помаците и последно и турците уж ги направихте българи ама доколко станаха вие ще кажете ,, ако питат вас целият свят са българи,,,

      Изтриване
    2. Анонимен12/11/20 09:57

      Ami te bulgarite nali s mn drevna nacia i vsi veliki hora proizhojdat ot teh....

      Изтриване
    3. Анонимен12/11/20 11:28

      Такива сме да древни и не идваме от палмите в пустинята

      Изтриване
  5. Анонимен11/11/20 22:25

    20.19 По кротко,великобългарския шовинизъм вариант каракачанизъм е пагубен за еврейската и демократична нам България. Философията на българския корен Северна Македония е същата с тезата на БКП и бълг. държава за българския корен на турците в България,тази теза издържа насила 4-5 години. Добре, че БСП начело Ал. Лилов на 30.12.1989 взе правилното решение за връщане на имената и всички техни права.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/11/20 18:10

      Господин анонимен когато пишете за даден етнос първо трябва да прочетете малко от историята им и тогава да да коментирате някой неща пишете за каракачаните а вие знаете ли че те имат десет хилядна история на тези земи това са древните ТРАКИ

      Изтриване
  6. Анонимен11/11/20 22:52

    Абщо е то българин всъщност? Славянин ли е? Тюркски чувек ли е? Куманин ли е или Печенег??

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/11/20 00:21

    Аман,пумаците сте като веганите,чудите се какви лайна да изядете ,че да ви забележи някой

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/11/20 07:10

    Браво на помаците в Гърция. Ние помаците от България не трябва да се срамуваме, че сме такива. Трябва да се гордеем. Независимо от това, че изповядваме мюсюлманска религия , ние трябва да се определяме като български граждани и трябва да защитаваме интересите на България. Има мюсюлмани китайци , индийци, араби, мюсюлмани в целия ЕС, но всички те защитават интересите на страната си в която живеят. Ето вижте гръцките помаци, как носят гръцкото цнаме. Въпреки всичко ние не сме нито турци нито тракийци, нито македонци, нито доброжанци , ние сме помашки етнос, но родени в България и трябва да милиеем за България и да спазваме законите на България, като се определяме като български граждани и спазваме изискването за това, че българския език е официален и той трябва да се ползва във всички случаи, освен тогава когато покрай нас няма български гражданин който не разбира диалекта ни. Призовавам всички помаци при преброяванета да се опредялят като помаци и да не се срамуват, защото ние сме аборигените на Българя. Несе обиждайте от това определение, абориген означава местен жител. Другите групи от българия са дошли на коне. Турците от гр. Коня, прабългарите от историята знаете от къде са дошли.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/11/20 10:33

      Ти може да обичаш БГ но питай Каракачанов дали си помак ,според тях в БГ освен българи няма други етноси

      Изтриване
  9. Анонимен12/11/20 07:11

    Аз съм Помак(славянин-мюсюлманин) и се гордея с това. Никога не сме живели в територия на държавата България и никога не сме били българи до 1913г. А след това България започна асимилационния терор срещу нашата общност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/11/20 10:55

      глупости на таркалета не знам къде си ги чел единственото вярно е че си славянин по-късно ставаш и мюсюлманин етнос глупости

      Изтриване
  10. Анонимен12/11/20 10:23

    Никой не е казал, че циганите са българи. Македонците всеки знае какви са. Помаците, оцеляли от османска асимилация, също си знаят какви са. Турците никой не е казал, че са българи. За тях мога да кажа, че голяма част от живеещите в днешна Турция са потомци на ислямизираните им предци от народи от балканския полуостров(еничари, отвлечени млади жени и деца). И то най-будната и мислеща част от турския народ (в това число и много претопени арменци, най-вече деца, спасяващи се от геноцида срещу тях). Най- проспериращата и образована част от днешна Турция е с нетурски корени. Но разбира се никой от тях вече няма да го признае, защото отдавна е забравено. Включително и ти - четящия и коментиращия по горе! Най- асимилаторските държави са Турция (но не днешна), Гърция, Сърбия и по- малко Румъния.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/11/20 11:16

      По твоята логика Турците са влачели булки в Анадола :), ДА АМА НЕ. Анадала е най бедната част от Османската Империя години наред. И никога не е имало насилствено ислямизиране освен в болната фантазия накомуниста Антон Дончев.
      Ти си гледай своя "бугарски" произход- прабългарин ли си, куманон ли си или печенег или пък славянин от сръбски произход????

      Изтриване
    2. Анонимен12/11/20 13:21

      Abe ya ostavi horata koy kakuvto e takuv shte si ostane vupreki vas,ti ako iskash se opredeli kakuvto si iskash no drugite da ne mislish che shte te priemat kat bulgarin vinagi shte si slunchogled s turcite turchin s bulgarite bulgarin

      Изтриване
    3. Анонимен12/11/20 13:22

      A Bulgariya kudeto ne sa priznati nikakvi etnicheski malcinstva,may zabravihte vazroditelnite proccesi otkak osmanliite gi nqma

      Изтриване
    4. Анонимен12/11/20 16:45

      11:16 Нищо не е по моята логика или по чиято и да е логика - всичко е от исторически извори и сведения от очевидци или потомци. И защо се дразниш от това че ислямизирането почти винаги е било под една или друга форма насилствено или по принуда - това са исторически факти, с които не само Антон Дончев си е направил труда да се запознае. Ами избитите 1,5 млн. арменци, за които целия нормален свят знае? Няма нищо дразнещо - това е просто история, която трябва да се помни.

      Изтриване
  11. Анонимен12/11/20 10:54

    Помаци има във всички Балкански държави,но в България сме най-много.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/11/20 15:16

      Помаците най много са в Турция, четири пъти повече от тука.

      Изтриване
    2. Анонимен13/11/20 09:00

      Помаците в Турция отдавна са турцизирани и претопени!

      Изтриване
  12. Анонимен12/11/20 11:36

    10.23 Изгнила тиква на комуняга, продължител на измисления чирпанчанин милиционерски генерал /гелме/, от който нищо не остана след него в Кърджали /нито дом, нито деца, внуци/освен пеещия часовник с призиви за канене на Иван на оръжие срещу съседа му Хасан,идат дюшманите... че къде са? Да излезем всички заедно да браним Кърджали!От авантюристи, националсоциалисти и шовинисти Бог да пази Кърджали и майка България!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/11/20 15:16

    Всички сме хора на този свят
    ей това е лошото младото поколение го е срам да каже,че е помак

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен12/11/20 16:38

    16 пъти са им сменяли имената, но учудващо в Кърджали, защо се унижават, че са помаци. В други градове никога не са крили, че са. Дори се говори за петър стоянов. Самите помаци. Те са от старите, а ние от новите. Темата е обширна и може много да се пише за помаците, както за българите от Македония, тракийци християни от Беломорието, за арменците от Одрин,...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен12/11/20 18:10

    16.40 Арменците са инициаторите на събитията, те започват, подкокоросани от руснаците. Вижте и днес в Нагорни Карабах, те започнаха провокациите на границата с Азербайджан, те стреляха по мирни азербайджанци.Хем окупатори и отгоре агресори. Получиха си го!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен12/11/20 21:23

    "Българите от Македония" ли?!.. Ако днес идеш в Македония и кажеш на някой македонец, че е българин такава майна ще ти тегли, че ще ти притъмнее. Силно обидно е за тях думата бугарин. В същото време ако отидеш в Азербайджан и кажеш на азер, че е турчин той силно ще се зарадва...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/11/20 08:56

      Личи си кой не е бил в час от 1-7 седми клас

      Изтриване
    2. Анонимен13/11/20 09:04

      То и в Сърбия да кажеш че са българи пак ще се издразнят но едно време Сърбия е нямало винаги са били част от Българското царство или Византия но както казва по-горе един от малкото разумни коментиращи фактите са си факти и историята е черно на бяло написана от време оно по стени и скали не от пишман историци

      Изтриване
  17. Анонимен13/11/20 14:27

    Ще кротувате

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен13/11/20 22:36

    Интересно ми е на какъв език си говорят 😏

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен15/11/20 17:34

    Някои за съжаление са спали в часовете по история...Какви свободни съчинения правите!!Свят да му се завие на човек!Колкото коментиращи - толкова "истини"!А дали си вярвате?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен19/11/20 15:11

    Не смесвайте думата българин с думата български гражданин !!! Всеки който има български паспорт /лична карта -БГ/ е гражданин на Република България.а като какъв се определя си е лично право на избор. Кой се отказва или отрича от родителите си- А и бог е направил така че да не можем да си ги изберем.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.