„На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България/IGB/.

Премиерът Борисов подчерта, че по проекта се работи на пълни обороти. „Това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект – от Александруполис до нашата част, ние имаме 20% там, за да може и от Юг на Север да потече различен от досегашния газ - 100% диверсификация“, посочи министър-председателят.

До момента по проекта доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км. За изпълнението на строителните дейности на интерконектора работят общо 440 души.

Газопроводът IGB ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Интерконекторът е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка на осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с обща дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора, преминавайки и през общините Кирково, Момчилград и Кърджали. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/11/20 12:26

    Ердоган да е жив и здрав той построи ТАР

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/11/20 15:41

    ДА ВЯРНО Е ,ЧЕ МИНАВА ТАКОВО СЪОРЪЖЕНИЕ ПРЕЗ ТРИТЕ ОБЩИНИ,ВЯРНО Е ЧЕ ОБЕКТА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ОТ ГРЪЦКА ФИРМА,СЪЩО ТАКА Е ВЯРНО,ЧИ ТЕЗИ ОБЩИНИ НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ТОВА СЪОРЪЖЕНИЕ,ЗАЩОТО ТО МИНАВА ДИРЕКТО И НЯМА НИКЪДЕ ПО ГАЗОПРОВОДА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОТКЛОНЕНИЕ.ОЧИ ПЪЛНИ РЪЦЕ ПРАЗНИ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/11/20 08:57

      ХАХАХ ТЕ ТОВА Е НОВИНАТА БАРВО !!!

      Изтриване
  3. Анонимен16/11/20 21:18

    за Кирково ни е ясно че няма да има газ,, а за с. Бенковски явно ще има, така ли трябва да го разбираме,!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/11/20 22:18

    Срамота и тоя пуяк се дуе в родопите. Ми да плаща барем на общината някакьв данък ороспуята.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/11/20 07:50

    От умрял...писмо! Ще стане работата,ама....друг път.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/11/20 09:37

    Управляват с ще, ще и ще, все в бъдеще време, само те си баят кога в повечето пъти никога.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/11/20 10:10

    Никой още няма представа колко печеливш бранш е газификацията.
    Нашите далавераджии спят.
    Вижте как мълчат и кметовете.
    Нямат си хабер. Обаче това няма да продължи дълго. Все някой ще се събуди. Газта е шампионската лига на комфорта. Да видим кой ще намаже?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/11/20 13:21

    ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ ОКОЛО УЧИЛИЩЕ "ОТЕЦ ПАИСИЙ", ЗАД ЦЪРКВАТА И ПО САН СТЕФАНО СЕ ДВИЖИ И ЖИВЕЕ ПОБЕСНЯЛА ГЛУТНИЦА КУЧЕТА. СУТРИН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТИДЕ НА РАБОТА СПОКОЙНО, ПРЕЗ НОЩА Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ, ЗАЩОТО МОЖЕ НАЙ-МАЛКОТО ДА БЪДЕШ НАХАПАН. ТАЗИ СУТРИН ГЛЕДАХ НЯКОЛКО ЖЕНИ КАК СЕ ЧУДЯТ ПО КОЯ УЛИЧКА ДА МИНАТ, ЗА ДА ОТИДАТ НА РАБОТА КЪМ БОЛНИЦАТА, ПОРАДИ ОБСАДАТА ОТ БЕЗДОМНИ, АГРЕСИВНИ КУЧЕТА..... КМЕТЕ, ВЛЕЗ СИ В РОЛЯТА НА ГРАДОНАЧАЛНИК И НАПРАВИ НЕОБХОДИМОТО, ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛ ПОРЕДНИЯ КЪРВАВ И ЗЛОВЕЩ ИНЦИДЕНТ. НЕ СЕ КРИЙ В СГРАДАТА НА ОБЩИНАТА И НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙ С ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ! ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ НЕ ТИ Е ВИНОВНА, ЧЕ НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО И НИЩО НЕ СТЕ НАПРАВИЛИ ПО ВЪПРОСА С КРЪСТОСВАЩИТЕ СВОБОДНО ПО ТРОТОАРИ И ГРАДИНКИ ГЛУТНИЦИ ОТ БЕЗДОМНИ, АГРЕСИВНИ КУЧЕТА!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.