Кърджали остава една от областите с най-ниска заболеваемост в страната (малко над 220 случая на 100 хил. към 10 ноември), но пък отчита ръст с 69,13 % на смъртните случаи, на месечна база спрямо миналата година.

„В сряда България отчете нови най-високи стойности на жертвите от COVID-19 - 131 души в рамките само на един ден. Отминалата седмица пък бе най-смъртоносната дотук с почти 460 жертви. Този брой е изключително висок за държава с под 7 млн. население, но за жалост не е неочакван - предвид непрекъснатия и почти безконтролен ръст на случаите на зараза в страната, за съжаление, тази тенденция ще продължи“, пише „Капитал“.

Официалните жертви на вируса обаче са само част от картината - всъщност около една трета от нея. Още по-тревожни данни разкрива статистиката на НСИ за общия брой на смъртните случаи по седмици в страната тази година. Те показват остър ръст на починалите след средата на октомври спрямо средните стойности от последните пет години, като първата седмица на ноември (последната обхваната от статистиката) е втората най-смъртоносна въобще от началото на 2015 г. досега, посочва изданието.

Данните за втората половина на октомври и началото на ноември разкриват прогресиращи двуцифрени ръстове на починалите спрямо средното за последните пет години, като увеличението през първата седмица на ноември надхвърля 53% на годишна база.

През октомври броят на починалите започва видимо да расте в почти цялата страна, като повечето области отбелязват увеличение между 15-25%, а през първата седмица на ноември то надхвърля и 50% за повечето региони. Част от водещите области по ръст на починалите не са изненада - Благоевград например е сред тези, в които епидемията се разгоря най-рано. Търговище, която пък бе първата област, влязла в червената зона по заболеваемост и няколко седмици поддържаше рекордни за България нива, също логично е на челните места.

Изненада обаче са Разград, която в началото на ноември излиза начело по починали с почти 160% ръст спрямо същата седмица на предходната година, както и Кърджали. Двете области досега не са попадали във фокуса на медиите заради много случаи на коронавирус. Всъщност, и до момента Кърджали остава една от областите с най-ниска заболеваемост в страната (малко над 220 случая на 100 хил. към 10 ноември).

24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/11/20 09:07

    Значи това показва колко зле е Кърджали. Населението е старо, болниците са пълен ужас. Ако броят на заразените беше като в Пловдив или София щяхме да се побъркахме.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/11/20 09:20

    Ниска заболеваемост и висока смъртност. На 21.11.2020г. отчетени за деня починали:

    74г. м Черноочене
    81г. ж Кърджали
    62г. м Джебел
    60г. м Кирково
    59г. м Кърджали

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/11/20 09:23

    Картината за Ноември е по стряскаща. Истинското положение на нещата не се знае, НСИ не може да си организира в реално време да обработи всички данни и не всички починали се проверяват за вируси.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/11/20 09:27

    Просто в Кърджали и областта хората от страх и безпаричие не си правят тестове, те са много скъпи. До последно не ходят на лекар.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/11/20 09:39

    При лечението на Ковид-19 е много важно да се провежда комплексно лечение като се компенсират всички съпътстващи заболявания. Например, ако човек има захарен диабет, е необходимо да се постигнат целеви нива на кръвната захар заедно с ендокринолог; ако има сърдечно-съдово заболяване, е необходимо да се постигне нормализиране на налягането заедно с кардиолог. В този случай Ковид-19 няма да бъде толкова опасен, колкото за тези, които не са лекувани комплексно.
    Мехмед Кадир.

    ОтговорИзтриване
  6. Това е така,защото добрите специалисти и лекари в областта се броят на пръстите на едната ръка.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/11/20 17:41

    Това се дължи на нереформирана здравна система, много болници, малко лекари, малко оборудване неравномерно разпределено, липса на взаимносвързана здравна информационна система - GP-пациент-болница-аптека-министерство. Монополна Здравна каса, парите нарастват, но потъват в нечии джобове. Първи в Европа по смъртност и на едно от първите места в света. В резултат на управление на крадливи, нагли, прости, некомпетентни калинки. Лекарите на първа линия са в тежка ситуация, дано оцелеят физически и психически.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.