Незабележимата през последните години община Ивайловград се прочу със скандал днес.

„Тоталната простащина просто ни залива отвсякъде!

Вила "Армира" е най-богатият и пищно украсен римски дворец, открит по нашите земи, паметник на културата с национално значение. До момента европрограмата "Регионално развитие" е финансирала рехабилитацията на обекта с 1.8 милиона лв. и се планира до 2022 да бъдат изразходвани още средства на данъкоплатци.

Отделно от външното финансиране, общината на Ивайловград е определила входна такса 10 лв. за всички посетители. За деца, ученици и пенсионери намаление няма. Не знам за по-висока такса на музей в България. Аферим, за семейство с две деца плащаме 40 лв.

Още на влизане уредничката ни предупреждава, че след 30 мин в залата на музея ще има граждански брак, но ние "можем" да останем и да разглеждаме. Явно някой от местните велможи спазваше парвенюшкия стил да се жени в имението на римски аристократ.

И си заприиждаха сватбари най-свободно, затракаха токчета по мозайките от IV век...

Гостите се разполагаха, както им е удобно“, пише във Фейсбук Димитър Иванов. Скандалните му разкрития намериха място във Фрогнюз и други национални сайтове.

Димитър Иванов пише още:

"Аз обаче направих скандал.

Попитах водещия церемонията кое е длъжностното лице и защо допуска посетителите да стъпват върху артефактите. Оказа се, че пред мен стои кмета на Ивайловград (Диана Овчарова, 3-ти мандат ГЕРБ), която ми заяви, че не е моя работа да следя за спазването на правилата. Аз съответно й възразих, че при отсъствие на длъжностни лица, тази функция се поема от гражданите. И после си казахме още неща на висок тон и накрая тя каза във въздуха "повикайте охрана", явно забравила, че не е в кметския си кабинет. Някои сватбари я подкрепиха със "сега не е момента да се правиш на оргинален". По-съвестните обаче отстъпиха от мозайките и се подредиха по обходните пътеки. Но кметицата им съобщи, че тези мозайки са много здраво залепени и са обработени със специални материали, т. е. всичко си е ок. Пък и явно си ги имаше за бащиния. Хората отново се за разхождаха по тях.

Церемонията можеше да започне".


И част от последвалите коментари в социалната мрежа и във форумите на сайтовете:

„Адмирации за гражданската Ви позиция,която за съжаление е много рядко явление!Трябва да се научим да реагираме така!Другото няма да коментирам!“;

„А да не би кметичката да знае, че истинската мозайка отдавна е продадена навън, а това е само леко подредена имитация която лесно може да се поправи“;

„Всички се самозабравиха!!!“;

„Ужас!“;

„За съжаление, по тази снимка нещата изглеждат “отработени” и само мога да си представям колко пъти се е случвало:

- има информационни табла̀ по мозайката

- има оградителни колчета също по мозайката

- двама от обслужващия персонал (надявам се от сватбата, не от музея) чинно си седят на позиция върху мозайката, готови да обслужват гостите.

Наистина не бих могъл да си представя как Министерството на културата би позволило такова нещо.

Ами тогава да разхвърляме панагюрското съкровище върху една спалня и да се снимаме с него как го гушкаме?!?“;

„Ами да отидат в Лувъра да се оженят, в спалнята на Наполеон или пред портрета на Мона Лиза , да видим как ще стане ...?“;

„Толкова много поколения подред интелигенцията в България е била избивана и прокуждана...Резултатът е този!“;

„Това е стара социалистическа традиция, с която са искали да "повдигнат националното самочувствие" и са организирали посещения на национални обекти на младоженците след гражданската церемония. Няма лошо...за онова време... Но сега някак не върви, освен ако не правят специална реклама на мястото в медиите, за поощряване на туризма и "повдигане на националното самочувствие". За съжаление хубавата соц.идея е опорочена с простащина и липса на осъзнатост за културната ценност на обекта. Те (т.е. общината) цели единствено печалба! Срамна работа. Къде дреме културното министерство - да контролира, рекламира и....да не оставя печалбата само за общината!“.

От Община Ивайловград признаха, че е допуснато нарушение и неспазване на общоприетите правила за придвижване в антична вила „Армира“.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. зафер ертюрк3/11/20 08:26

    Римските императори имат много вили и двоци, обаче две от тях са секретни или с особен статут.
    Едната е в сегашните Български земи, Армира а другата в Унгария.
    Вила Армира беше обект на грабежи в първите години на Демокрацията, били са изкъртени или нарязани с флекс мозайките и изпратени както всички други исторически цености на запада или америка .
    Възпитаниците на комунизма от средите на архиолозите много добре знаха къде какво има и колко струва, имаха и връзки с потенцианите купувачи на запада.
    Жалко е че унищожаваме всичко от миналото и за бъдещето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/11/20 13:57

      комунист да е сторил нещо доблестно, добро? Не!

      Изтриване
  2. Анонимен3/11/20 08:53

    Не е лесно да си прост. Още три мандата пак ще си е тази .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/11/20 09:29

    За жалост кметовете забравят,че са избрани там да работят за хората т.е да са им ПРИСЛУЖНИЦИ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/11/20 13:59

      те се мислят за богове, безмъртни, недосегаеми :) те не с..ат, те не п..дят, олио п.каят те

      Изтриване
  4. Анонимен3/11/20 09:53

    Bulgar bulgar...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/11/20 11:55

    Овцете не разбират от плочки..

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/11/20 12:42

    Когато кметовете са повече от 2 мандата , започват да си мислят, че всичко в държавата им е бащиния и се отнасят точно по този начин.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/11/20 18:39

    Съчанлии баце, кво очаквате

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.