Възмутен родител: Ръкавици и маски в клас – удар по джоба!

Една тема за образованието в условия на епидемия, започваща с… едни ръкавици за еднократна употреба. Едно читателско мнение, изпратено до редакцията на „Родопи voice“:

Ковид пандемията е в разгара си, а наред с нея се „разгорещяват“ за пореден път и стойностите на някои предпазни средства. За разлика от маските, цените на които все пак се понижиха след изумителния скок в началото, днес еднократните или така наречени латексови ръкавици са недоумяващо скъпи. Цената на една бройка, не един чифт, а бройка в момента е между 20 и 30 стотинки. В някои аптеки казват, че нямат. Не зареждат именно заради високите цени, тъй като хората се отказват като чуят колко трябва да заплатят за продукта.

 

Изискването даде газ на цените

 

Само преди месец- два, цената на кутия от 100 броя варираше между 10 и 12 лв. Към днешна дата, цената е двойна - между 20 и 25 лв., а ако се поръчат онлайн стигат и до 28-30 лв. за кутия. 

Какво излиза?! В най-добрия случай чифт еднократни ръкавици ще струва между 50-60 стотинки.

В същото време тези предпазни средства са сред изискваните в училище за учениците от гимназиален етап, за компютърните зали. В зависимост от часовете, трябва да имат най-малко два-три чифта, в профилираните паралелки и повече. Това струва около 1.20 лв. и 1.80 лв. само за ръкавици на ден, но има и маски, има и джобни…

И тук пожеланието „Да са ти живи и здрави родителите!“,влиза с пълна сила.

Иначе, според известния  юрист Марин Марковски, „Зaкoнът кaзвa, чe в уcлoвиятa зa изпълнeниe нa прoтивoeпидeмичнитe мeрки, aкo тe ca cвързaни c рaзхoд, тo тoй e зa cмeткa нa държaвния бюджeт”.

Да, обаче този закон никой не го прилага. Поне в помощ на пенсионерите и децата.

Не. Прилагат се други, от години. Като този с подоходния критерий за детските надбавки. Общото в случая са децата, които както е известно, никак не са много. В държавата с един от най-ниските коефициенти на раждаемост в света.

 


Детските надбавки

 

Тези прословути детски, чийто средства някои деца никога не са получавали. Не защото не са деца на тази държава, а просто защото техните родители работят и според управляващите са достатъчно платежоспособни. Да! Надбавките не са за онези, които работят на заплата и внасят осигуровки. Те стигат предимно до една определена социална група - вечно привилегирована, но почти никога не даваща своя дан за държавния бюджет. Нищо, за него усърдно работят други - непривилегировани! Детски обаче получават и онези, които имат фирми. Тъй като се взима предвид дохода, на който се самоосигуряват, а не печалбата, която декларират. Нищо против към тези предприемчиви хора, но как да отговориш на въпроса на 10-годишно дете, което от раждането си не е получавало детски: „Мамо, защо аз не получавам детски, а Мими, дето имат магазин, има айфон последен модел, но получава детски?“

Отговорът е: „Няма да разбереш и да ти обясня“.

Лошото е, че и възрастните не го разбират, но се примиряват. Търпят и спекулата с предпазните средства и дискриминацията , на която са подложени децата им и… работят усилено в името на децата си.

24rodopi.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/11/20 14:50

    Държавата трябва да подпомогне училищата и всеки учител като влиза в час, да ги дава безплатно на учениците за да си ги сменят всеки час.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/11/20 20:54

      Да бе да и... ЧЕКМЕДЖЕТО да остане празно ли???

      Изтриване
  2. Анонимен20/11/20 14:56

    Да, и журналистът от тази медия не разбира защо едни СЕМЕЙСТВА получават ПОМОЩИ за деца, а не ДОБАВКИ или НАДБАВКИ за деца! Правилно се е ориентирал, че по неговото определение НАДБАВКИ получават и привилегировани групи семейства на собственици на фирми, адвокати на свободна практика, лекари с частни практики, зъболекари и други, които се осигуряват на нереални ставки. Защо? Нека журналистът направи свое НЕЗАВИСИМО и обективно проучване!
    Ромите, бедните и уязвимите групи не са привилегировани, да каже майката на детето си!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/11/20 19:05

    Много точно написано! В България,тези които лъжат и крадат получават помощи!Тези,които раждат деца но не подписват брак,за да вземат социални! Тези, които работят и си плащат данъците техните деца нищо не получават! Защо? Защото явно не са се "родили в тази страна",защото техните родители си плащат данъците? Родителите им работят от сутрин до вечер,но на техните деца не се полага нищо! Детски се дават на лъжците,помощи за първокласници пак на такива,сякаш другите деца не са първокласници,сякаш другите деца нямат разходи,защото родителите им плащат данъци! Кой ще помисли за тези деца????? В България всичко е наопаки! Тук се мисли за тези ,които отиват да вземат помощите си с Мерцедеси,живеят в палати,които се водят на чуждо име! Това е нашата страна!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/11/20 22:11

      Абсолютно подкрепям! Онази вечер видях едни "прабългари" с луксозни коли пред магазин. Застанали в кръг и си въртят мохабет, а от автомобилите чалга микс. На следващия ден на същите жените се редят на опашка за социални. Автомобилите пак същите отвън. Тук са турци и цигани, зад граница всички са българи.

      Изтриване
  4. Анонимен21/11/20 10:01

    Уважение и респект към честните бизнесмени които си плащат данъците и работят почтенно.Мими има айфон и получана детски надбавки .Мими най вероятно е получила и надбавка за първокласник .А какви ли са телефоните на родителите на Мими .Може би родителите на Мими карат скъпи коли и най вероятно не живеят в панелка а в палат .Най вероятно Мими ходи със семейството си на екзотични екскурзии няколко пъти в годината .Но кой се интересува от финансофия статус на семейството на Мими? По какъв начин ......как......?А твоите родители мило детенце може би са образовани и почтенни хора, които по стечение на обстоятелствата работят в държавна структура където дохода е явен и реален .Твоите родители си плащат данъци и се контролират от десетки институции .Ако Мими е пълнолетна най вероятно и тя ще кара скъпа кола и пак ще питаш защооооооооооооооо нооооооооо никой няма да я попита откъде ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.