„Майсторът и Маргарита“. Един от най-великите романи в света. Авторът е Михаил Булгаков. Разказва как дяволът идва в Съветска Русия, за да се позабавлява с битието на хората.

Михаил Булгаков е размазан от режима на Сталин. Ръкописите му виждат бял свят благодарение на съпругата му. Тя ги издава през 60-те години. Михаил е мъртъв, също и Сталин. Опасност няма.

Днес е денят на Архангел Михаил. Защитникът на душите и борецът срещу злото. Предводителят на небесните легиони. Празник на полицията, която трябва да брани добрите от злите.

Един диктатор смаза „майстора на словото“, който бе Михаил. Всякакви от преизподнята на съвремието ни се опитват да смажат словото. Да го съсипят. И вкарват в играта тези, които Архангел Михаил пази. 

Настанало е време разделно. На чия страна е всеки? 

Този, който води легионите, е категоричен. Вие сте наред.

Кое е посланието? Бог да пази полицията или Бог да ни пази от полицията?

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/11/20 09:24

    Хубава статия! Кара те да размишляваш, да си задаваш въпроси на които знаеш отговорите, но се надяваш да грешиш. От както свят светува доброто и злото се борят. Във филмите и книгите почти винаги доброто побеждава. В реалността доброто побеждава, но на по-късен етап. Не забравяйте у всеки от нас живее тъмна и светла страна, всеки сам решава за себе си коя ще победи. Колкото до словото, слово има при знаещите и четящите, но в последно време четящи няма - нито малки, нито големи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/11/20 10:56

    Адмирации за темата! И все пак Булгаков побеждава в крайна сметка, дори загубил битката. А романът е просто Топ. Писан е десет години. Впрочем, професор Воланд (дяволът) се опитва да им влее малко здрав разум, но тъпаните не разбират от добро, та затова се налагат други похвати. "А Анушка вече е разляла олиото".

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/11/20 11:13

    Човека е роден като самопрогресиращо се начало.Бог ни е дал Избор,един постоянен избор през целия ни живот.От нас зависи какъв ще е той!Помощта от Господ не идва като манна небесна,борбата с нас самите,със злото е наша! И от нас зависи кое ще изберем! Защото живота на тялото ни е преходно,а ние живеем така сякаш само то е важно.Забравихме душата си....Тя е вечна!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/11/20 11:25

    В романа, всъщност, дяволът е олицетворение на Сталин и точно затова Булгаков е бил любимец на Сталин. Честит празник на всички полицаи и именници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/11/20 14:02

      Не си прав/а, Дяволът се опитва да ги убеди в съществуванет на Йешуа Ха-Ноцри (присъствал е на разпита пред Пилат), няма елемент на първообраз Сталин. Просто злото е изначално свързано с доброто, без едното няма начин да разбереш значението на другото. А за неразпозналите остава да съзерцават луната (като Пилат) с молба за поне още един разговор с добрината.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.