Окръжен съд – Кърджали взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на М.Х., на 24 г. от с. М., община К. Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 16 ноември 2020 г. в село Могиляне умишлено умъртвил Ю.Д.Д., на 75 г. – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.
Това съобщават от пресцентъра на Окръжния съд.

Както вече 24rodopi.com писа, деянието бе извършено на 16 ноември. След възникнал спор, Мехмед Х. нанесъл няколко удара с брадва на дядо си Юсеин. Старецът бил откаран в болницата в Кърджали, където по-късно починал. Мъжът бил с ампутирани крака вследствие на тежък диабет. Внукът пък бил назначен по програма за личен асистент на дядото.

Наказанието, което законодателят предвижда в този случай, е от десет до двадесет години лишаване от свобода.

За да вземе мярката „задържане под стража“, съдът прие, че от извършените по делото процесуално-следствени действия, събраните доказателства и показанията на свидетелите може да се направи обосновано предположение, че М.Х. е автор на престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съществува и реална опасност той да се укрие или извърши ново престъпление.

По време на заседанието съдът прие като доказателства по делото постановление на Окръжна прокуратура за наложена на обвиняемия мярка за процесуална принуда „забрана да напуска пределите на страната“, както и представените от защитата писмени доказателства – удостоверение за раждане, за сключен граждански брак, заверено копие от рецепта. Съдът прие за неоснователно искането на служебния защитник на М.Х. да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза, която да отговори на въпроса страда ли обвиняемият от психично заболяване с мотива, че по досъдебното производство вече има назначена тройно съдебно-психиатрична и психична експертиза с въпроси, които припокриват поставения такъв по време на заседанието.

Определението на Окръжен съд – Кърджали може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.