Рязко са скочили делата за притежание на наркотици в Родопите в последните години, а почти три от десет престъпления се извършват от пияни и дрогирани.

„Аз не знаех, че това е наркотик! Веществото е за лична употреба“, пък са най-честите оправдания от страна на задържани, разкриха за „Родопи voice“ разследващи.

Само Районната прокуратура в Кърджали е вкарала в съда 73 дела за притежание на дрога в рамките на година. Техният общ брой за последните три пък е 213. Ръстът спрямо 2017-та е от над 40 на сто, установи проверка на медията ни.

„Много от задържаните посочват, че дрогата е за лична употреба. Законът обаче е категоричен, че притежанието на наркотично вещество е наказуемо. Други оправдават действията си с това, че са зависими и дори са правили опити за лечение“, коментираха за „Родопи voice“ от държавното обвинение.

В рамките на година в Областната дирекция на МВР в Кърджали са регистрирани 70 престъпления, свързани с наркотици. Анализът на вътрешната дирекция пък сочи, че 27 на сто от разкритите престъпления са извършени след употреба на алкохол и дрога.

Ръст отчитат и в област Смолян. Ако криминални деяния, свързани с държане и разпространение на наркотици, през 2018-та са били 57, то година по-късно те са вече 72. Над 23 на сто от криминалните действия в Смолянско са дело на лица, употребили алкохол, 61 от престъпленията пък са извършени от дрогирани бандити.

„Когато отворим темата за наркотици, то тя разполага обхвата си във възрастовата група 18-27 години. Но има и тенденция за падане на възрастовата граница. Десетки са случаите на ученици, хващани с канабис и амфетамини. В същото време под ударите на Закона заради наркотични вещества попадат и лица над 40 години. Тоест анализът сочи, че ако те са употребили за първи път дрога в младежка възраст, то това е продължило години наред“, коментират разследващи.

Бензинджии, сервитьори, бармани, готвачи, служители в заводи, в офиси, хора с основно, средно, висше образование попадат в съда заради притежание на дрога. Тоест наркоразпространението и употребата вече са обхванали почти всички сфери на обществения живот.

24rodopi.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/11/20 17:54

    ако се легализира, ще има и много по-голям контрол и много по-малко глупави дела за употреба на марихуана. Цяла Европа пуши и на никого не правят проблем стига да не създава проблеми и в Германия, Англия, Франция и тн. Обаче тука вместо да се занимаваме с сериозни наркотици се занимават само с леките. Само че властта няма интерес, полицията в този град също. Защото ченгетата са замесени в схемата, но си затваряме очите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/20 01:40

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.