За миг си помислете, че сте родени през 1900 година.

Когато сте на 14 години, започва Първата световна война и оставя 22 милиона жертви след себе си, едва като сте на 18.

Малко по-късно, пандемията от испански грип, която върлува в световен мащаб, отнема живота на  50 милиона души. А вие живеете и сте само на 20 години.

Когато сте на 29, оцелявате след Световната финансова криза, започнала от срив на борсите в Ню Йорк и довела до невиждана инфлация, безработица и бедност.

Когато сте на 33, Нацизмът идва на власт.

На 39 започва Втората световна война и завършва, когато сте на 45, с 60 милиона жертви. Само Холокостът отнема живота на 6 милиона евреи.

Когато сте на 52 години, започва Корейската война.

На 64 годишна възраст започва Виетнамската война и завършва, когато сте на 75.

Да вземем например човек, роден през 1985 година, който си мисли, че  баба му и дядо му, прекарали няколко войни и бедствия, не знаят колко е труден животът.

Днес сме отново в епицентъра на пандемия, заедно с целия комфорт и  всички удобства на модерния свят.

Човек се жалва, че няколко седмици или месеци е затворен вкъщи- снабден с  електричество, смартфони, храна и топла вода.

Нито едно от тези удобства не го е имало в предишни времена. Но човечеството оцеля при тези условия и не загуби радостта си от живота. Днес се оплакваме, че трябва да влизаме с маска в супермаркета.

Но има нещо, което може да направи чудеса: в светогледа ни и в опита на предците ни винаги има малко промени.

Д-р Месут Хюсеин, Германия

Превод на Ерхан Алемдар за 24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/11/20 09:50

    А сега Шайката е на власт. А народът спи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/11/20 10:22

    Много точно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен21/11/20 10:26

      Посмали манго онова с Холокоста.

      Изтриване
  3. Дааа всичко което пишете е може би вярно!
    Но я си представете ,че тогава бай Ахмед си работи тютюна и въобще даже не е чувал за Новия йорк(Ню Йорк).И не е усетил кризата.Нито и войната в Корея.Бай Ахмед е ял чесън и пил прясно мляко от кравата която джил и този прословут Испански грип даже разбрал ,че върлувал от едно съчинение в Родопи 24.И днес даже бай Ахмед е добре т.к.има чесън на софрата не седи по кафенета а пасе кравичката си по баирите.Където дървета и билки го заобикалят с величественна сянка и аромат .
    Представи си сега бай Ахмед който 35 години е работил тютюн как изкарва месеца с 178лв пенсия?
    И не го е еня ,че доктора който лекува зъби или другият който оставя болните да умрат на входа на болницата,са пред прага да купят поредният апартамент или имот с грешните пари от НЗОК.
    Той гледа със замрежен поглед от върха на планината и се сеща за детската гълчава от онези времена и проклина сегашните управници за съборените бащинии,за откраднатото бъдеще на децата.
    Това си спомня и представя бай Ахмед ,нали разбрахте
    д-рХюсеин от Германия🤔🤔🤔

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/11/20 00:16

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.